Vanemuine läbis hiljuti taas uuendusuuri. Renoveeritud Vanemuise suur maja avati külastajatele taas 2017. aastalFoto: Reigo Teervalt
Blogid
12. august 2018, 22:25

Kuidas Vanemuise oma maja avati (2)

„Hüüd kõlas Eestis, Tartus löödi lokku: uus kunstikoda valmis Taaramäel...“ kirjutas Jakob Tamm esmaspäeval, 14. augustil 1906 Postimehe avaküljel tervitusluuletuses.

Vana kalendri järgi muidugi. Arhitekt Armas Lindgreni kavandatud maja avati pühapäeval, 13. augustil Tartu tollase nimega Tüünimäel Aia uulitsal kõnede, muusika ja August Kitzbergi näidendiga „Tuulte pöörises“.

„Nagu lugejad juba eemalt ära arvata võivad, on uue Eesti teatrimaja näitelava Tartus omasarnaste keskel kõige avaram,“ kirjutab Postimees avamisülevaates. „Kuid ka tema tähtsaim puudus, vilets valgustus, ei võinud varjule jääda. Teatavasti valgustatakse näitelava nüüd ka gaasiga. Pühapäeval oli osavõtmine nii elav, et isegi pääle istepinkide seina ääri mööda (oli) seisukohti müüdud.“

Paraku ei kirjutanud Postimees Vanemuise saali peamisest puudusest: seal ei olnud vähimatki tõusu. Uus maja oli mõeldud mitmeks otstarbeks, ja kuidas siis saab ballil tantsida, kui põrand on viltu. Akustikagi oli äärmiselt halb. Nii et väljast kena, aga seest puudulik, võib kokkuvõttes öelda. Vigu parandati ja ümberehitusigi tehti. Veel enne suurt sõda sai teater moodsa pöördlava, aga maja hävis pommide all. Varemed seisid hulk aega nüüd juba Vanemuise nime kandval mäel.