Diego Simeone on Reali üle võidurõõmu tundnud küll ja veel, kuid kõige tähtsamates mängudes pole tal õnnestunud Hispaania kuninglikku klubi veel hammustada. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
14. august 2018, 11:55

Atletico unistab finaalmängus väikesest eurorevanšist (1)

El Clasico. Madridi Reali ja Barcelona vaheline vastasseis, millele lisab paralleelselt palju vürtsi ka Hispaania-Kataloonia vastasseis. Ilmselt pole Hispaania või isegi maailma jalgpallis ühtegi teist vastasseisu, mille ümber oleks rohkem melu, kuid Tallinnas UEFA superkarika finaalis maha peetav Madridi derbi jõuab sellele väga lähedale.

Juba 90 aastat kestnud Reali ja Atletico vahelised lahingud on saanud sel kümnendil uue tõuke, millele on kaasa aidanud punavalgete esiletõus Diego Simeone käe all. 1996. aastal Hispaania meistriks kroonitud Atleticot tabas kõigest neli hooaega pärast võimast triumfi tõeline krahh, kui nad vahetult enne sajandivahetust teise liigasse pudenesid.

2002. aastal taas kõrgliigasse tõustes läks meeskonnal aega, et ennast taas Pürenee poolsaare eliitseltskonnas kehtestada, kuid esimene märk selle suunas astuti juba 2006-07 hooajal, kui kuningliku Realiga koduliigas kaks korda viigistati.

Esmakordselt suudeti pärast kõrgliigasse naasmist suuremat venda liigas võita aga alles 2013. aastal ning pärast seda ei kaotanud nad liigas Realile lausa seitsmes järjestikus kohtumises. Ometi ei värvunud Madridi tänavad ka pärast 2013-14 aasta tiitlivõitu üleni punavalgeks, sest sama aasta Meistrite liiga finaalis jäädi alla just Realile.

Florentino Pereze juhitav Real on viimase kuue aasta jooksul Hispaanias võimul olnud küll vaid ühe aasta, kuid see-eest on nad samal ajal saanud uhkustada nelja Meistrite liiga trofeega. Atletico haavale on sealjuures soola raputatud pea igal aastal, kuna neljal korral järjest (sh kahes finaalis) purustas just Real väiksema linnarivaali Euroopa unistuse.

Siiski pole Atletico finaalides alati kaotajaks jäänud. Ka mitte lähiminevikus. Viis aastat tagasi said Diego Simeona hoolealused Hispaania karikafinaalis Reali nüpeldamisega edukalt hakkama ning samamoodi on linnarivaalist üle oldud kohaliku superkarika raames. 

Seega on Tallinnas toimuv UEFA superkarikas Atletico jaoks suurepärane võimalus lõpuks ka eurosarjas Reali needus murda ning kuningliku klubi miljonite silmapaaride ees veidi häbistada. 

MADRIDI DERBI NUMBREID

Mänge 217

Reali võite 109

Viike 56

Atletico võite 55

Reali väravaid 364

Atletico väravaid 275

Teisi (maailma)kuulsaid derbisid

Old Farm derbi – Glasgow Celtic vs Glasgow Rangers

El Clasico – Madridi Real vs Barcelona

Mancunian derbi – Manchester United vs Manchester City

Merseyside derbi – Liverpool vs Everton

Argentiina Clasico – Boca Junior vs River Plate

Derby della Madonnia – AC Milan vs Milano Inter

Raudteederbi – Flora vs Kalju

Liivimaa derbi – Tammeka vs Tulevik