Armand Duplantis.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
14. august 2018, 12:44

Ameeriklased on Rootsile teivashüppes imelise kulla toonud nooruki peale pahased

Kergejõustiku EMil 18aastaselt meeste teivashüppe võitnud Armand Duplantis püstitas 6.05ga Rootsi rekordi ja juunioride maailmarekordi. Tagantjärgi on selgunud, et ta sai enda valdusesse ka USA rekordi.

Endise USA teivashüppaja Greg Duplantise ja Rootsi mitmevõistleja Helena Hedlundi poeg on sündinud ja üles kasvanud USAs, aga teismelisena otsustas ta suurvõistlustel esindama hakata Rootsit.

"Rekordi püstitamiseks pole vaja USA koondist esindada. Armand on sünnipäraselt USA kodanik ja sellest reeglite järgi piisab. Reeglite koostajad ei osanud sellise võimalusega arvestada," rääkis Greg Duplantis Aftonbladetile.

Armand Duplantis oskab Rootsi keeles öelda vaid üksikuid sõnu ja seega vangutavad paljud ameeriklased pead, miks ta USAd ei esinda. Rekorditeema valas õli veelgi enam tulle.

Twitteris võttis teiste seas sõna ka Rio olümpial naiste teivashüppes hõbemedali saanud ameeriklanna Sandi Morris. "Olen suures segaduses. See on USA JA Rootsi rekord?? See on... uhhh... olen parem vait," kirjutas ta.

"Jah, minu otsus on tekitanud erinevaid reaktsioone. Enamikule ei meeldi, et ma Rootsi lipu all võistlen. Aga ma ei kahetse midagi," jäi noor kergejõustikutäht endale kindlaks.

Varem hoidis USA rekordit enda käes Brad Walker, kes sai 2008. aastal üle kõrgusest 6.04.