Foto: Erakogu
Reisimine
16. august 2018, 16:10

„Inimesed on head“: läbi Tadžikistani vändanud paar tapeti (122)

20ndates eluaastates Ameerika paarike tahtis tõestada, et inimesed on kenad ja head ning sõitsid selleks jalgratastel ümber maailma.  Paari retk katkes igaveseks läinud kuul Tadžikistanis.

Idealistlikud ameeriklased Jay Austin ja Lauren Geoghegan panid mõlemad eelmisel aastal Washingtonis oma ametid maha ja alustasid teekonda. Austin töötas meie mõistes linnaplaneerimisametis ja Geoghegan Georgetowni ülikooli kantseleis. Taimetoiduusku – üks vegan ja teine vegetariaan – paarike leidis, et tööd tehes raiskavad nad oma elu.

„Olen väsinud sellest, et veedan oma päeva parimad tunnid helendava ristküliku ees, sellest, et värvin oma elu parimad aastad halli ja beeži toonidesse,“ kirjutas Austin oma veebipäevikus enne töölt lahkumist. „Olen jäänud ilma liiga paljudest päikesetõusudest, sest olin seljaga nende poole. Liiga palju äikesetorme on jäänud nägemata, liiga palju õrnu tuulehoogi tundmata.“

Paarike kajastas oma aastapikkust reisi Instagramis ja ühises blogis. Nagu The New York Times selle sõnastas: nad jagasid seal „südamelahkust, mida tahtsid rakendada ja lahkeid tegusid, millele võõrad samaga vastavad“. 

Every rest day is a pancakes day. 🥞🥞

A post shared by Jay Austin (@simplycycling) on

„Kui loed lehti, siis pannakse sind uskuma, et maailm on üks suur ja hirmuäratav koht,“ kirjutas Austin. „Inimesi, jätkab see jutt, ei tohi usaldada. Inimesed on halvad. Inimesed on kurjad. Mina seda ei usu. Kurjus on kujutletav mõiste, mille oleme loonud selleks, et leppida nende kaasinimeste keerukusega, kelle väärtused ja uskumused ja vaated erinevad meie omast. Aga üldiselt on inimesed head. Mõnikord enesekesksed, mõnikord lühinägelikud, aga head. Lahked ja imelised ja head.“

Unistuste reis katkes Tadžikistanis 29. juulil rammis nende jalgrattaid auto. Autost hüppasid välja viis meest, kes pussitasid Austini ja Geoghegani surnuks – koos kahe teise jalgratturiga, kellest üks Šveitsist ja teine Hollandist.

Kaks päeva hiljem avaldas ISIS video, milles samad mehed istusid oma musta ISISe lipu juures. Nad vaatasid kaamerasse ja tõotasid tappa uskmatuid.

BBC andmetel tabasid Tadžiki võimud hiljem neli kahtlusalust ning veel kaks kahtlusalust tapeti kinnipidamisel.