Abdel Fattah al-Sisi valimisplakat tänaval. Foto: Reuters
Maailm
19. august 2018, 12:08

Egiptus karmistab kontrolli interneti üle (4)

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi on allkirjastanud seaduse, mis karmistab kontrolli interneti üle, vahendab BBC.

Küberkuritegevuse seaduse alusel võib Egiptuses veebisaite blokeerida, kui need kujutavad endast ohtu riiklikule julgeolekule või majandusele. Kõik need, kes taoliste saitidega tegelevad või neid külastavad, riskivad trahvi või vanglakaristusega.

Võimude sõnul on uusi piiranguid tarvis selleks, et võidelda ebastabiilsuse ja terrorismi vastu, kuid inimõiguslased näevad valitsuse sammudes katset summutada kõik poliitilised eriarvamused.

Kairos baseeruva mõttevabaduse ja eneseväljenduse ühingu sõnul oli uue seaduse allkirjastamise eelselt Egiptuses blokeeritud juba rohkem kui 500 veebisaiti.

Möödunud kuul edastas parlament president Sisile allkirjastamiseks seaduse, mis lubab jälgimise alla võtta ükskõik millise sotsiaalmeediakonto, millel on rohkem kui 5000 jälgijat.

BBC korrespondendi sõnul on internet jäänud viimaseks kohaks, kus egiptlastel on võimalik oma arvamust avaldada, sest meeleavaldused tänavatel on Egiptuses keelatud.

Humans Right Watch hoiatas möödunud kuul, et Egiptuse võimud kasutavad terrorismi vastu võitlemiseks ning kriisiolukorraga toimetulekuks mõeldud seadusi, et mõista ebaõiglaselt kohut aktivistide, ajakirjanike ja kriitikute üle.