Foto: MATI HIIS
Spordiblogi
21. august 2018, 00:05

Deivil Tserp | Kahepalgelised kergejõustiklased (13)

Kui ma pühapäeval Pärnu rannastaadionil rahvusvahelist kergejõustikuvõistlust vaatasin, kangastusid silme ette virisevad sportlased ja treenerid, kes üsna sageli kiruvad, et Eestis pole piisavalt häid võistlusi.

Siinkirjutajal tekkis küsimus, kuhu need kurtjad ühtäkki kadusid. Meeste tõkkesprindis oli neli osavõtjat, neist kaks Eestist. Naiste samal alal kummardus stardipakkudele kolm võistlejat, ainus eestlanna oli Grit Šadeiko. Meeste teivashüppes astus areenile neli sportlast, kellest kolm saabusid välismaalt. Seda kurba loetelu võiks samas vaimus pikalt jätkata ...

Eesti parim meeskergejõustiklane, EMil pronksmedali saanud odaviskaja Magnus Kirt osales laupäeval Birminghamis Teemantliiga etapil, kus tuli ägedas konkurentsis kolmandaks. Järgmisel hommikul ärkas ta kell 4.40 ja naasis kodumaale. 28aastane sportlane jõudis Pärnusse kella 15 paiku, neli ja pool tundi hiljem hoolitses ta võistluse parima tulemuse eest, lennutades tänavu juba 12. mõõduvõtmisel oda kaugemale kui 83 meetrit – 84.43!

„Mulle meeldib oda visata, olen võistlemist nautinud,“ rääkis Kirt pärast tema auks lastud ilutulestikku. Paljud pealtvaatajad – tribüünid olid publikust tulvil – kasutasid head võimalust ja küsisid sümpaatselt spordimehelt autogrammi.

Pärnus tegi oma eelviimase etteaste kodumaiste pöidlahoidjate ees kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter. Eduka EMi järel tekkis vanameistril mõistetavatel põhjustel pingelangus. Ometi täitis ta oma lubaduse ja saabus võistlema, ehkki tulemus jäi tagasihoidlikuks (60.43).

Siinkirjutaja lahkus suvepealinnast vastakate tunnetega. Olin tänulik korraldajatele ilusa spordietenduse eest, ent sisimas möllas vulkaan, olin pettunud kahepalgelistes sportlastes, kes jätsid väärtusliku võimaluse kergekäeliselt kasutamata.

Pärnus olid küllalt head tingimused ja mitu kergejõustiklast parandasid isiklikke tippmarke. Näiteks soomlanna Sara Kuivisto püstitas 1000 m jooksus Soome rekordi 2.40,81. Kiidusõnu väärib ka 16aastane Ann Marii Kivikas, kes uuendas 300 m jooksus Eesti A-klassi rekordit – 39,74.

Juba viis-kuus aastat on spordikuninganna siseringis sajatatud, et võistluskalender on hõre nagu vaese mehe püksitagumik. Pärast Eesti meistrivõistlusi algab paljudel nii-öelda puhkuse- ja üleminekuperiood, ehkki hooaega võiks jätkata vähemalt septembri keskpaigani. Kogu maailmas on see saanud heaks tavaks.

Eesti kergejõustikutreenerid peaksid utsitama motivatsioonipuuduses õpilasi kasutama igat võistlemisvõimalust. Nii tekiks lootus, et meil sirguvad uued Gerd Kanterid ja Magnus Kirdid.