RAHVAS SOOVIB SÕNAÕIGUST: Šotimaal Edinburghis nõudsid sajad meeleavaldajad laupäeval, et saavutatav kokkulepe Euroopa Liidust lahkumiseks tuleb panna rahvahääletusele. Foto: PA Pictures/Scanpix
Maailm
22. august 2018, 08:03

Suurbritannia valmistub Euroopa Liidust ilma kokkuleppeta lahkumiseks (36)

Suurbritannia valitsus avaldab neljapäeval esimese osa instruktsioonidest (neid on tulemas veel 70–80), et aidata üksikisikuid ja firmasid valmistuda selleks puhuks, kui Euroopa Liidust lahkumisel ei saavutata Brüsseliga mingit kokkulepet. See on siin tuntud nime all no deal.  

Peaminister Theresa May ütles juba kaks aastat tagasi, et no deal on paremgi kui kehv kokkulepe. Nüüd on no deali tõenäosus suurenenud. Kaubandusminister Liam Fox arvab, et ilma kokkuleppeta lahkumise šansid on lausa 60:40, ehkki enamik meedias esinenutest peab tõenäolisemaks 50:50.

Päevakorda on tõusnud uus rahvahääletus

Päevakorda on tõusnud ka uue rahvahääletuse korraldamise plaan. Äsja sai teatavaks, et ärimees Julian Dunkerton on annetanud miljon naelsterlingit, mida rühmitus People's Vote hakkab kasutama küsitluste korraldamiseks, et suurendada toetust uuele referendumile.

Samas on teine ärimees, Arron Banks, kogunud kaks miljonit naela Leave.EU ehk Euroopa Liidust lahkuda soovijate toetuseks. Banksi meelest on vaja võidelda peaminister Theresa May praeguse plaani vastu (tuntud kui Chequers deal), mille järgi jääks Suurbritannia ka pärast lahkumist tihedalt Euroopa Liiduga seotuks.

Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: PA Pictures/Scanpix

Briti valitsuse ministrid käisid äsja ka Euroopas propagandareisil, et praegust lahkumisplaani – Chequers deali lähemalt tutvustada. Praegu on samal teemal Brüsselit veenmas uus Brexiti minister Dominic Raab.

Chequers deali kõrvale pole praegu paremat plaani ei opositsioonil ega ka kellelgi teisel. Variandid on ikka needsamad, mida kuude kaupa on arutatud: kas Brüsseliga saavutatakse hea kokkulepe ja lahkumine on sõbralik, või ei saavutata kokkulepet ja lahkumine on kibe nagu lahutuse puhul ikka, või ei lahkugi riik Euroopa Liidust.

BREXITI VASTU: Londonis Briti parlamendi lähistel näeb ikka ja ja jälle mõnd meeleavaldajat, kes on vastu Suurbritannia lahkumisele Euroopa Liidust.  Foto: Reuters/Scanpix

Lord Kerr, endine Briti saadik Euroopa Liidus kinnitab, et lahkumisavaldust saab tagasi võtta. Ka saab lahkumisprotsessi pikendada, ehkki siis on vajalik kõigi 27 liikmesriigi nõusolek.

Rahvas on mures ja tüdinud

Riik, rahvas ja ka valitsus on lahkumise teemal poolitunud ja küsitlused ei ole täheldanud meeleoludes mingit olulist muutust. Nädalavahetusel toimusid paljudes linnades demonstratsioonid. Rahvas on kas mures või teemast tüdinud.

Selge on see, et lahkumisega riik majanduslikult kaotab, vähemalt esialgu. Majandusel ei lähe hästi ka praegu: teise kvartali kogutoodang kasvas vaid 0,4%, inflatsioon on 2,5%, keskmine palk samas tõusis 2,4%; naelsterlingi väärtus dollari suhtes on aprillist saati langenud veel 4%.

Lahkumise vastased (näiteks rühmitus Our Future, Our Choice) kaebavad samas, et Brexit jätab kõik tulevikuraskused tänaste noorte kanda.

 Ärimeestele ja tervishoiuasutusetele teeb muret Euroopa Liidu kodanike tööle palkamisega seonduv. Aasta lõpust on välistööjõul vaja end registreerida, ent riik ei ole valmis kolme miljoni inimese registreerimiseks. Muret sel teemal avaldas ka Läti välisminister Edgars Rinkēvičs, kelle sõnul elab praegu Inglismaal koguni 100 000 lätlast.