Noored Kanuti aiasFoto: Teet Malsroos
Krimi
28. august 2018, 20:14

Noored Kanuti aias toimuvast: ilmaasjata ei saa keegi peksa (80)

Tallinna südalinnas Kalevi ujula ja Vene kultuurikeskuse naabruses asuvas Kanuti aias tegutseb noorejõuk, kes on seotud mitmete vägivallajuhtumite, peksmiste ja röövimistega. Noored ise aga leiavad, et jutt toimuvast on liialdatud.

Teisipäeva õhtupoolikul võis Kanuti aias korda tagamas näha mitmeid turvafirma patrulle. Uudne vaatepilt jättis sinna kogunenud noored aga üsna ükskõikseks. "See on ikka väga liialdatud! Siin ei ole mitte midagi nii hullu," kommenteeris kohapeal viibinud nooruk.

"Enne suve inimesed siin ei käinudki aga nüüd käiakse üle linna. Kõik see (noorte kogunemised - L.V) sai alguse üldse siis, kui Subway ja Soll (Solaris -L.V) olid veel kuulsad. Siis käidi seal tšillimas," teab ta rääkida. 

Ühel hetkel aga noored eraldusid ja tekkisid omaette kambad. "Ja lõpuks kevadel hakkasidki nad siin kogunema, kuni praeguseni. Juuni-juuli oli suhteliselt rahulik ja siis ma ei tea, mis inimestel hakkas," kehitab nooruk õlgu.

Millest aga säärased tülid tekivad, mis lõppevad tihtipeale veriste nukkide, kulmude ja huultega? "Siin on nii, et kui kamp on koos ja keegi läheb kasvõi ühele midagi ütlema, saab ta täiega lõuga," põhjendab ta ning ütleb, et säärased "arveteklaarimised" on Kanuti aias siiski harvad juhud. Kui mitte üksikud.

Pruugid suud ja saad kulmu rulli

"Kanutis on üldse nii, et eestlased on ühes kohas ja venelased teises, kuid üle Tallinna on erinevad kambad koos. Nad lihtsalt ei tee selliseid asju, nagu siin Kanutis tehakse. Et kui keegi midagi ütleb, siis igal pool kohe ei anta lõuga. Siin aga kui lähed ja ütled midagi, saad kohe lõuga," selgitab ta. 

Samuti ütleb nooruk, et esmaspäevane Eesti Päevalehe artikkel Kanuti aias toimuvast ei pea paika. "Kõik nägid seda uudist, et Keron on kamba liider, aga meil ei olegi kamba liidrit," ütleb ta. "Siin on lihtsalt kõik, kes tahavad olla ja tulla. Ja senikaua võivad kõik need siin olla, kes oskavad käituda ja ei hakka teistele pinda käima. Ilma põhjuseta kedagi ei lööda ja endast nooremaid ei lööda ka kunagi. Ja Kanuti inimestel on ka reegel, et kui inimene on maas, siis teda enam ei lööda."

Lisaks ütleb ta, et väide, et Keron tulistab valimatult Airsofti relvast inimesi, nagu Päevalehest võis lugeda, ei pea paika. "See on hoopis ühel teisel vennal. Pealegi - kui lastakse, siis nii, et inimene on ise sellega nõus. Minu nähes ei ole see relv kunagi Keroni käes olnud," vannub ta. "Ja Keron on üldse kogu selle asjaga suht vähe seotud."

Kaklusteks mitmeid põhjuseid

Noortekampadel on ka kombeks endi kakluseid filmida. Miks? "Öeldakse: "Sa kas filmid kaasa või saad lõuga." Tavaliselt öeldakse midagi sellist," selgitab ta ning meenutab viimast tüdrukutevahelist kaklust, mis samuti videolindile jäi ja sotsiaalvõrgustikku Instagram postitati. 

"See oli puu otsast filmitud ja pandi Instagrami üles. Artiklis räägiti jälle, et see kaklus sai alguse täide pärast, aga see on häma! See ei olnud täide pärast! Üks tüdruk kutsus teist tüdrukut litsiks ja ütles, et tal on Humana riided, no solvas teda igatpidi. Ütles ka, et tema on parem ja hakkas midagi ka kuulsusest rääkima. A la, et tema on linnakas ja siis nii see lõpuks lõppes," teab ta pajatada.

Küsimusele, kui suur hulk noori tavaliselt Kanuti aeda koguneb vastab noormees, et võrdlemisi palju. "Praegu on vähe (kella 18 ajal viibis seal umbes 50 inimest - L.V). Tavaliselt on siin terve plats inimesi täis," räägib ta. "Aga kui kool hakkab, siis tõenäoliselt ei hakka siin enam nii palju rahvast käima." 

Noormees tunnistab, et tema vanemad on kõigist tema käikudest ja tegemistest teadlikud. Vanemad teavad ka seda, et noormehele meeldib - enda sõnul harva - suitsetada ja alkoholi pruukida. "Aga ega emale see väga ei meeldi küll," tõdeb noormees.