Teisipäeval tutvus president koos lähikondlastega Narva ümbrusega. Ratturitel puudusid nii signaalkellad kui kodarhelkurid.Foto: Mattias Tammet (facebook.com/KerstiKaljulaid)
Eesti uudised
30. august 2018, 10:33

President Kaljulaid rikkus Narva rattasõidul liiklusseadust (99)

Teisipäeval Narva ümbrusega tutvunud president Kaljulaid rikkus jalgrattaga sõites liiklusseadust. 

Nimelt puudusid nii presidendi kui ka  mitme tema lähikondlase jalgratastel signaalkellad ning kodarhelkurid, mis seaduse kohaselt peavad olema jalgratastel ja pisimopeedidel.

Presidendi kantselei pressiesindaja tõdes, et vajalikud vidinad on riigipea rattal tõepoolest  puudu. "Kindlasti on need olemas juba järgmisel korral, kui ta sõitma läheb," jääb pressiesindaja optimistlikuks.

Liiklusseaduse § 87 sätestab, et  jalgrattal ja pisimopeedil peab olema töökorras pidur ja signaalkell ning ees valge ja taga punane ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur.

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretär Urmas Karlsoni sõnul tulevad signaalkell ja kodarahelkurid kasuks liigeldes vaid asulas ja kergliiklusteedel. "Spordiratturil, kes sõidab päevasel ajal maanteel, pole signaalkellaga midagi peale hakata," ütleb Karlson. "Aga liigeldes näiteks kergliiklusteedel, kus sageli on palju rahvast, võib kell vajalik olla küll." 

Siiski toob ta välja, et signaalkella asemel võib alati endast teada anda näiteks vilistades. Ühtlasi loob ta paralleeli suusatajaga, kellele võib samuti teine liikleja ette jääda. "Sama loogika järgi: kas suusakepil peaks ka signaalkell olema?" küsib Karlson.

Mida arvab asjast politsei? Vastab politse ja piirivalveameti isikukaitsebüroo juht Andris Viltsin: "Kõrvaldame puudused esimesel võimalusel, sest kahtlemata on president eeskujuks teistele ratturitele ja liikluseeskirja nõudeid tuleb täita," ütleb Viltsin. "Küll aga kannab Kersti Kaljulaid rattaga sõites alati rattakiivrit, mis ei ole täiskasvanud ratturitele kohustuslik – pea on tähtis ja seda tuleb kaitsta.“

Kas president saab trahvi? "Trahvi üldjuhul politsei selliste rikkumiste puhul ei tee. Antakse siiski võimalus inimesel puudused kõrvaldada," ütleb Viltsin ja lisab, et üldiselt sõidab president ainult treeningu eesmärkidel selleks eraldatud metsaradadel, kuhu liiklusseaduse sätted ei laiene.