Eesti korvpallikoondis jõusaalis.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
30. august 2018, 14:56

Galerii koondise treeningust!

Kuidas korvpallikoondist kokku saada? Peatreener Sokk: kogu aeg käib mingi kauplemine... (5)

Eesti korvpallikoondis alustas ettevalmistust septembri keskel peetavateks MM-valikmängudeks 10 palluriga. Riburadapidi liituvad koondisega ka Kristian Kullamäe, Kristjan Kitsing, Maik-Kalev Kotsar, Sander Raieste ja positiivse üllatusena ka Rauno Nurger.

Veel eile oli lahtine, kas Nurger saab Hispaania esiliigas mängivast Huesca Penase klubist vabaks, aga järgmiseks nädalavahetuseks on ta Eestis. "Nurgeriga oli keeruline, aga lõpuks saime klubiga kokkuleppele, et ta saab vabaks," lausus koondise peatreener Tiit Sokk pärast tänast koondise jõusaalitreeningut.

Kõige hiljem saab ilmselt koondisesse tulla Vitoria Baskonia duublis mängiv Sander Raieste. Et Euroliigas osaleva põhitiimiga ta sel aastal hooajaeelset ettevalmistust kaasa ei tee, on võimalus, et ääremängija jõuab kodumaale varem.

"Nii kui talle roheline tuli antakse, istub ta lennukisse," kinnitas Sokk.

Jõesaar ütles koondisele "ei"

Kalev/Cramo palluritest saab Sokk arvestada vaid Kristjan Kitsinguga, aga 5. septembrini on ta koduklubi juures. "Kalev/Cramo teeb ka praegu ettevalmistust ja leppisime kokku, et ta saab veel mõnda aega seal olla. Janari Jõesaar loobus ise ja Martin Dorbekuga arutasime, et häda pärast teda koondisele septembris vaja pole," ütles Sokk.

U18 koondise liidri Henri Drelli kohta kõlas Soku kommentaar nii: "Me pole kellelegi suve jooksul kahte koondist peale surunud. Tema lõpetas U18 koondisetsükli ära, laseme tal rahulikult olla. Tulevikus on Drell kindlasti silmapiiril."

Ettevalmistust alustasid Rain Veideman, Martin Paasoja, Jaan Puidet, Tanel Kurbas, Indrek Kajupank, Siim-Sander Vene, Kregor Hermet ning debütantidena Pärnu kolmik Saimon Sutt, Mihkel Kirves ja Karl-Martin Kask.

Kogenumatest tegijatest jäävad eemale vormi koguvad Janar Talts ja Kristjan Kangur, Kreeka esiliigas mängivad Sten Sokk ja Rait-Riivo Laane peavad ennast koduklubides veel kehtestama.

"Kui Talts ja Kangur saavad vormi, siis asume läbirääkimistesse," kinnitas Sokk, et talvel võivad veteranud siiski koondisesse tulla.

Rahvusvahelise korvpalliliidu FIBA "akende" süsteem on sügise hakul Eesti koondist räsinud rohkem kui varem. Vahetult valikmängude eel saadakse suvega üsna võrreldav koosseis kokku, aga Eesti alaliit on klubidega läbirääkimistele kulutanud palju aega ja vaeva.

"Kogu aeg mingi kauplemine käib. Reeglid on, aga samas neid reegleid vahepeal eiratakse. Kompromisse tuleb palju teha, aga õnneks saame kokku enam-vähem sama satsi, mis eelmine kord," sõnas Sokk.

Eesti mängib 6. ja 7. septembril Tartus ja Rakveres kaks kontrollkohtumist Belgiaga, MM-valiksarjas võetakse 13. septembril vastu Saksamaa, 16. septembril kohtutakse Belgradis Serbiaga.