Tiit Kõmper jooksis vutiplatsile ka pea kümme aastat tagasi, kui Eesti veteranid kohtusid Zeniti vanameistritega. Sel reedel näeb teda jälle Lilleküla murul. Foto: ARNO SAAR
Spordivaria
30. august 2018, 17:01

Vutilegend Tiit Kõmper: ma arvan, et Litmanen on ikka veel vormis

Tiit Kõmper (54) on üks paljudest Eesti jalgpallilegendidest, kes reedel kell 18.30 jookseb Lilleküla staadionil vastamisi Jari Litmaneni ja ta meeskonnaga.

„Vorm on väga kehv,“ tunnistab Kõmper nädala keskpaigas Linnalehele. Tegemist on mehega, kes oli kaheksakümnendatel koos Ott Mõtsnikuga parim eestlasest jalgpallur. Neist kahest on paljud Mõtsnikku pidanud Eesti kõigi aegade üheks paremaks jalgpalluriks, aga Kõmper ei jäänud temale alla. Paljud mäletavad tema otse väravasse keerutatud nurgalööke. Mõlemad mängisid 1982. aastal Riia Daugavas, kes võitles toona ka Nõukogude Liidu meistriliigasse pääsu nimel.

Kui Mõtsnik on meediale jäänud üldjuhul tabamatuks, siis avatud olekuga Kõmperil pole midagi ka ajakirjanikuga jutuajamise vastu. „Jalgpalli ma enam üldse ei mängi, aga muud sporti teen küll, näiteks jooksen,“ märgib Kõmper, kelle omaaegsetest võitluskaaslastest on legendide lahingus väljakul ka kaitsja Hans Näks.

Sümboolne kohalolek

Ega siis, kui teda legendide lahingu mängule kutsuti, vist küsimust ei tekkinud? „Tekkis ikka palju küsimusi. Ma oletan, et kui ma selles osalen, siis ikkagi väga episoodiliselt. Õnneks on meeskonnas ka nooremaid mängijaid. Lõpuks nõustusin seetõttu, et mängus saab teha edasi-tagasi jooksvaid vahetusi. Ma saan liituda ja uuesti välja tulla. See teeb elu natuke lihtsamaks,“ tõdeb Kõmper. Ta jääb ka üksjagu tagasihoidlikuks, kui paluda tal meenutada enda vägitegusid: „No see on nii kauge aja taga. Nüüd mul enam kahjuks platsil midagi tõestada ei õnnestu. Minu kohalolek on pigem sümboolne kui sportliku väärtusega. Ega seda mängu ei saa ka liiga tõsiselt võtta!“

Vanameister hindab ka, et eelseisvas kohtumises on soosikud siiski soomlased eesotsas Soome parima jalgpalluri Jari Litmaneniga. „Ma arvan, et ta on ikka veel vormis. Muidugi mitte sellises nagu kunagi, aga minu teada ikka täie tervise juures,“ hindab Kõmper. Kõmper osales muide ka 2009. aastal toimunud Eesti vutilegendide ja Peterburi Zeniti legendide sõprusmängus. „Jah, mäletan ikka seda mängu. Kümme aastat tagasi oli mu sportlik vorm palju parem.“

Kui palju ta aga nüüd Eesti jalgpalli jälgib? Praegu ärimehena tegutsev Kõmper tunnistab, et suhteliselt vähe. Eesti klubide mänge või koondise mänge satub ta staadionile vaatama ehk korra aastas. Kuid sellele vaatamata jagub tal praeguse koondise kohta kiidusõnu. „Mis puudutab koondise taset, siis ma arvan, et Eesti on kogu aeg edasi astunud ja ka kogu jalgpallitöö on pika sammu edasi astunud. Kui mõelda praegusele infrastruktuurile ja väljakutele, siis ma arvan, et jalgpall pole Eestis vist kunagi nii heas seisus olnud. Väikeses riigis võib mõni mängija palju otsustada. Kõik oleneb sellest, kas meil on tähti vähem või rohkem. Aga praegu on meil Ragnar Klavan (välismaal tipptasemel mängimas – toim) ja seda on Eesti jaoks küllalt palju,“ hindab Kõmper Eesti jalgpalli olukorda.

Võib eeldada, et nüüdsed veteranid tunnevad heas mõttes kadedust, sest neil olid omal ajal kehvakesed treenimistingimused ja piiri taha praktiliselt võimatu pääseda. „Kade meel mul küll ei ole. Aga muidugi mõjutavad treenimistingimused väga palju. Näiteks omal ajal käis noortetöö koolivõimlates, kus isegi korvpalliplatsid ei olnud täismõõtmetes. Siin ei tasu isegi võrdlema hakata. Vahe on suur,“ leiab Kõmper.

----------------------------------

Tiit Kõmper

*Mängis juba 15-aastaselt Tallinna Nooruse ja Flora meeskonnas Eesti meistrivõistluste I liigas.

*Liitus 1981. aastal Normaga, mängis 1982. aastal koos treeningukaaslase Ott Mõtsnikuga Riia Daugavas.

*Aastatel 1983–1989 kuulus poolkaitsjana Nõukogude Liidu II liigas mänginud Tallinna KSMK (aastast 1985 Spordi) meeskonda. Tegi kaasa 176 mängu ja lõi 20 väravat.

*1989. aastal siirdus ta elama Rootsi, harjutas mõnda aega Älvsjö AIK juures, kuid lõpetas seejärel mängijakarjääri. Alustas äritegevust, sai Rootsi kodakondsuse. 1997. aastal naasis ta Tallinna.

*Ta on aastatel 1998–2000 mänginud mõne mängu Trummi spordiklubis ja 2001. aastal FC Kuressaare rivistuses oma ainsa mängu Eesti meistriliigas.

-------------------------------

Väärikas treenerite trio

Eesti legendide võistkonna etteotsa asub treenerite kolmik koosseisus Martin Reim, Tarmo Rüütli ja Marek Lemsalu. „Praeguse plaaniga pole veel täpselt paika pandud, mis vastutusala kellelegi kuulub, aga kindlasti toimub enne mängu olulisi kohtumisi,“ vahendab jalgpalliliit Martin Reimi sõnu. „Mängijad on tegelikult nii kogenud, et neid väga palju juhendama ei pea.“