Selliseks vaatepildiks tuleb korralikult valmistuda! Miks mitte filme vaadates?Foto: Pexels.com
Film
31. august 2018, 17:51

TOP 10 | Need kooliteemalised filmid aitavad vaimu uueks õppeaastaks valmis panna (2)

Osad jumbud alustasid oma kooliteed juba eelmisel nädalal, teistel õnnestus paar päeva rohkem puhata. Pole oluline, kas ranits on juba pikalt seljas või mitte – kooliaasta alguseks tasub end ühel või teisel moel mentaalselt valmis panna ning mis saaks olla parem viis, kui vaadata mõnda kooliteemalist filmi.

„KEVADE“

Nagu ütles kunagine reklaamlause: „Eelista eestimaist!“ Seega on paslik alustada filmiga, mis meile kõigile juba pealuu sisse kulunud on, ent sellegipoolest pidevalt tagasi teleri ette kutsub. Oskar Lutsu samanimelisel raamatul põhinev „Kevade“ räägib loo sellest, millised olid koolid siis, kui polnud ei arvuteid ega internetti ning päeva põnevaimaks osaks oli rivaalitseva kooli õpilastele tuupi andmine.

„KLASS“

Kodumaisel lainel jätkates tasuks (uuesti) ära vaadata ka Ilmar Raagi pisut läänelike mõjutustega „Klass“. Koolikiusamine pole kunagi cool ning kes vastupidi arvab, on jobu.

„CARRIE“

Koolikiusamine pole kunagi cool ning kes vastupidi arvab, on jobu. See, et ma pean seda mitu korda ütlema, on eriti halb, sest tegelikkuses on asjad veel sedapsi, et igas koolis on paras kämblatäis troppe. Täpselt samad lood on ka Stephen Kingi raamatul põhinevas õudusfilmis „Carrie“, kus kamp noori (kelle seas on ka noor John Travolta) otsustavad kiusata tüdrukut, kel on üleloomulikud võimed. Võite kolm korda arvata, kui hästi see lõppeb. 

„DANGEROUS MINDS“

See, kel koolitee seljataga mäletab ehk isegi, kuidas klassis leidus õpilane või kaks, kel kupli all kõik korras oli, ent tarkus ulaka käitumise taha kinni jäi. Seda kõike on võimalik vältida ja/või parandada suurepärase õpetaja abiga. „Dangerous Minds“ tuletab meile kõigile meelde, kuivõrd tähtsat rolli õpetajad meie elu väljakujunemisel omavad. Ja muidugi tuletatakse meile meelde ka seda ainsat Coolio räpilugu.

„SUPERBAD“

Kooliealise üheks eluetapi oluliseks osaks on see esimene pidu, see esimene armastus. „Superbad“ keskendubki just nendele... ning vihikutesse kritseldamisele (selle konkreetse filmi puhul eelkõige, khm, väntade joonistamisele).

„SCHOOL OF ROCK“

Jack Blacki rokihõnguline noortekomöödia/muusikal näitab, et õppimine ei pea olema tuim faktide pähe tuupimine. Protsessi saab ka mängulisemaks muuta!

„FERRIS BUELLER'S DAY OFF“

Täpselt sama tähtis, kui on koolis käimine ning hästi õppimine, on vajalik ka teada, millal aeg maha võtta ning ajul puhata lasta. Popipäevad on igati naturaalne osa pea iga kooliõpilase „resümees“. Peaasi, et need ei muutuks niivõrd ülemeelikuks, kui John Hughesi südamlikus komöödias, kus Ferris Bueller luuslangi lööb. Mitte, et see halb oleks, lihtsalt vahelejäämise oht on suurem!

„THE BREAKFAST CLUB“


Muidugi ei ole koolipingi nühkimine alati lust ja lillepidu ning koeruste kordasaatmine (sealhulgas ka eelmainitud popitegemine) võib lõppeda karistusega. „The Breakfast Club“, järjekordne John Hugeshi linateos, pajataks esmapilgul justkui loo peale tundi jäetud õpilastest, ent sügavamale kaevudes selgub, et tegelikult räägitakse teismeliste eneseleidmisest, stereotüüpide negatiivsest mõjust ning tavalise kooliõpilase stressist.

„PROJECT X“

Õhtulehe peatoimetaja sõnul peaks „Project X“ kuuluma ühe korraliku kooliõpilase kohustuslike filmide nimekirja. Selge, märgime ära!

„BACK TO THE FUTURE“

Mitte ainult ei toimu osa „Back to the Future'i“ tegevusest minevikus, aga aset leiab tõeline koolidraama – Marty McFly on sattunud oma teismelise ema huviorbiiti. Kõnealuse filmi vaatamist lõpetades on hea nentida, et sinu koolielu on tunduvalt pingevabam!

Sellised olid meie pakkumised. Tead mõnda paremat koolifilmi? Anna sellest kommentaarides teada!