Christian Schenk.Foto: Imago Sport/Scanpix
Kergejõustik
1. september 2018, 18:51

Kümnevõistluse olümpiavõitja tunnistas keelatud ainete tarvitamist, kuid ei kaota kuldmedalit (2)

1988. aasta Souli olümpiamängude kümnevõistluse võitja Christian Schenk (53) tunnistab oma biograafias, et tarvitas karjääri jooksul keelatud aineid, kuid ei kaota 30 aasta tagust kuldmedalit.

Schenk teatab raamatus, et tarvitas sportlasena steroidi nimega turinabool. Ta väidab, et polnud sellest esiti teadlik, kuid hiljem mõistis, et talle antud tabletid pole süütud vitamiinid. Konkreetselt viitab ta ühele Bulgaarias Belmekenis toimunud treeninglaagrile.

"Tarvitasin keelatud aineid ja teadsin seda," vahendab Saksa väljaanne Bild katkendit raamatust.

"Alguses eitasin dopingu kasutamist, hiljem väljendasin end pehmemalt, et ma ei tarvitanud kunagi teadlikult keelatud aineid. Mõlemad olid valed. 

Belmekenis serveeriti söögikordadel sportlaste taldrikule korralik tabletiassortii. Kutsusime neid Smartie'deks, kuid me ei teadnud täpselt, mida neelame. Meile väideti, et need on vitamiinid ja mineraalid." 

Rahvusvahelisest Olümpiakomiteest (ROK) öeldi Saksamaa meediale, et Schenkile jääb Souli kuldmedal alles, sest võistlus toimus liiga ammu. Küll aga tervitas ROK säärast ülestunnistust ja avaldas lootust, et dopinguvastane võitlus aina tugevneb.

Ida-Saksamaa, mida Schenk toona esindas, sportlased ja doping pole uus ega üllatav teema. 

Schenki auhinnakapist leiab veel 1990. aasta EMi ja 1991. MMi pronksmedalid.