Lewis Hamilton on üks viimaseid erandeid, kes kohe oma debüüthooajal tippmeeskonda pääses. Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
3. september 2018, 11:00

Mercedese boss soovib kolmandat masinat: suured tiimid ei hakka muidu kunagi noortega riskima (1)

Mercedese tiimipealik Toto Wolff valutab südant sarja pealekasvu pärast. Praegusel hetkel ei jagu tippseltskonnas noortele tulijatele lihtsalt kohti, kuid austerlase arvates on sellele probleemile ütlemata lihtne lahendus.

„Lubage meile lihtsalt kolmas auto,” sõnas Wolff Monza GP eel. „Lisaks tehke kohustuslikuks, et seda rooliks mõni noor sõitja, kellel oleks alla kaheaastane vormel-1 sarja kogemus.” Nii tekkiks Mercedese ninamehe, kellel endal on tiimis peale kasvamas Esteban Ocon, George Russell ja Pascal Wehrlein, sõnul tuleval põlvkonnal ka reaalne võimalus tippsarjas ennast proovile panna.

Niisama naljalt tipptiimid teismeliseeas sõitjate poole ei vaata. Ainsaks erandiks võib praegu pidada 20aastast Max Verstappenit, kuid ka temal oli enne Red Bulliga liitumist turjal aasta tütartiimis ehk Toro Rossos. Paraku käib teise meeskonna ülalpidamine enamik tiimide jaoks rahaliselt üle jõu. Kolmanda masina kulud oleksid Wolffi hinnangul aga tunduvalt väiksemad ning lisaks oleks stardirivi sellisel juhul masinaid pungil.

„Suured meeskonnad ei hakka kunagi noorte sõitjatega riskima. Minu arvates võiksime seda küll teha, kuid kui kaotame seetõttu näiteks MM-tiitli, pole see just väga ideaalne,” selgitas Wolff. „Ei meie ega Ferrari pole seda teinud, seega peame seda küsimust püstitama.”

„Meil on praegu meeskonnas kolm suurepärast talenti, kuid praegusel hetkel pole meil võimalik neid kuhugi panna,” jätkas ta. Hamiltoni ja Bottase järel ootejärjekorras olevatest meestest saab tippseltskonnas karastust tänavu vaid Ocon, kes kihutab Force-India meeskonnas. Russell ja Wehrlein peavad olude sunnil kihutama Vormel-2 ning DTM sarjas.