TÜLIÕUN: Facebooki grupis „Harku valla elanikud“ läks sõimlemiseks perekonnamudeli pärast.Foto: Facebook/Harku valla elanikud/Kuvatõmmis
Eesti uudised
3. september 2018, 13:47

KOOLIAASTA ESIMENE DRAAMA: õpik näitab, et ka homovanemad võivad perekonna moodustada (373)

“Tundub, et homopropaganda on Harku vallas juba oma töö teinud. Nüüd pole muud kui kutsume pagulased oma majadesse elama!“ on kodanik pahane, et põhikooliõpiku illustratsiooni järgi võib perekonna moodustada ka kaks samasoolist lapsevanemat.

Kooliaasta pole jõudnud veel õieti alata, kui juba esimene haridusteemaline saag on sotsiaalmeedias käima tõmmatud. Avalik sõimlemine ja verbaalne taplemine toimub sel korral Facebooki grupis „Harku valla elanikud“.

Murelik isa, kes oli oma lapse kuuenda klassi ühiskonnaõpetuse õpikut sirvinud, avastas, et õpik kujutab perekonnana ka kahte samasoolist lapsevanemat. Ta tõstatab vallaelanike lehel küsimuse: miks sellisel kujul perekonda kujutatakse?

Õpikus on illustratsioon mitmest erinevast perekonnamudelist, sh ka üksikvanemast ja samasoolistest lapsevanamatest, ja juures on tekst: arutle, mille poolest erinevad need pered.

TÜLIÕUN: Facebooki grupis „Harku valla elanikud“ läks sõimlemiseks perekonnamudeli pärast. Foto: Facebook/Harku valla elanikud/Kuvatõmmis

Hoolimata tõsiasjast, et kõnealune õpik, mis kannab nime „Mosaiik“, on juba ligemale viis aastat koolides olnud, ja ka ajakirjandus on antud teemat korduvalt puudutanud, tuleb perekonnamudelit käsitlev lehekülg paljudele üllatusena.

„Kui me tunnistaksime, et samasooliste kooselamine, seksimine, on haiguslik või paratamatu looduslik õnnetus, millega tuleb ühiskonnal leppida, aga me ei kasvataks ega õpetaks lastele, et see on normaalne. Siis oleks palju viha ja kurbust inimeste vahel ära jäänud. Igal inimesel olevat geenides mingi kalduvuse faktor saada samasooliseks, ja kui nüüd seda esile manipuleerida (ja eks lapseiga ole selleks kõige sobivam), siis pole mingi ime, et ühiskondades (Rootsis näiteks) plahvatuslikult kasvab samasooliste vahekordade hulk ja lõpuks tulekski nagu seda kõike normaalseks pidada,“ avaldab kommentaariumis arvamust Argo. 

“Tundub, et homopropaganda on Harku vallas juba oma töö teinud. Nüüd pole muud kui kutsume pagulased oma majadesse elama!“ ütleb sõna sekka Gert.

Septembri kahe esimese päeva jooksul on esialgse postituse all arvamust avaldatud kahesajal korral. Laias laastus jagunevad osapooled kaheks: ühed leiavad, et õpik on homopropaganda, mis tuleks ära keelata. Teiste arust ei ole õpikus midagi valesti.

“Kõik perekonnad ei olegi traditsioonilised. Mis siin õpikus siis valesti on?“ arvab Merje. Tema arvamusega ühtib Greeteliis, kes toob välja, et homoseksuaalsus on eksisteerinud kogu aeg. „Võime ju ajas tagas minna, aga geid on ikka alles. Alles tänapäeval on hakatud normaliseerima, mis ongi ühiskonna progresseeruv liikumine. Ei saa aru, miks inimesed on vastu mimekesisusele. Erinevus on see, mis rikastab,“leiab ta.

Kõnealuse õpiku välja andnud kirjastuse Koolibri peatoimetaja Kadri Rahusaar ütleb, et lehekülg lähtub põhikooli riikliku õppekava sotsiaalainete ainekavast.