OOTAMATU KOOSLUS: Sai, mis koosneb põhiliselt kartulist ja suvikõrvitsast. Foto: Mari-Liis Ilover
Toiduuudised
3. september 2018, 14:24

KARTULID: rahva lemmikuks sai õhukese koorega „Gala“

Ligi 20 erineva kartulisordi seast valisid Tartus toimunud kartulifestivali külastajad oma lemmikuks „Gala“. Mugulad sobivad nii keetmiseks, ahju panekuks kui ka frittimiseks, kinnitab kartuliteadlane Luule Tartlan.

Juba kümmekond aastat Eesti põldudel kasvatatud „Gala“ on ümarovaalne või ovaalne ja värvus varieerub kollasest tumekollaseni. „Sellise kujuga mugul on väga populaarne, kuna püsib hästi käes ja seda on hea koorida. See näeb kooritult kena välja ja lisaks on mugulal väga head kulinaarsed omadused,“ kinnitab Tartlan. 

Kartulite sisu keeb ühtlaselt pehmeks, ka suuremaid koguseid keetes ei lagune alumised kartulid potis ära. Oluline on seegi, et pärast keetmist tumenevad mugulad õhu käes minimaalselt. Seega sobib sort nii keetmiseks, ahjus küpsetamiseks kui ka frittimiseks. 

Kartuli maitse- jm kulinaarsed omadused sõltuvad esmajoones tema tärklise, suhkrute, toorkiu, toorproteiini ja mineraalainete sisaldusest.

Tänapäeva nõudlik tarbija eelistab õhukese koorega kartulisorte, et toitainete kadu oleks keetes väiksem ning neid saaks keeta ja küpsetada ka koos koorega. Üldiselt ei tohiks kartuli koorimiskadu ületada 10–15%. 

„Gala“ koor on sile ja üldjuhul õhuke, vahel ka kergelt võrguline. Sordi „silmad ja kulmud“ on madalad, tänu millele ongi kadu koorides väike.

Eesti rahva lemmik kuulub keskvalmivate sortide rühma. Kuna tal on ka pikk puhkeperiood, säilitavad mugulad oma head maitse- ja valmistamisomadused kevadperioodini.

OOTAMATU KOOSLUS: sai, mis koosneb põhiliselt kartulist ja suvikõrvitsast.  Foto: Mari-Liis Ilover

Kartuli-suvikõrvitsasai

Kogus: 1 päts

Vaja läheb: 300 g värskeid kartuleid, 300 g suvikõrvitsat, 6 muna (M-suuruses), 100 g riivitud juustu, 250 g speltanisujahu, 1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit, suur peotäis, u 1 dl päevalilleseemneid, 3 sl hakitud ürte (näiteks murulauku, tilli, peterselli, tüümianit), 1 tl soola, musta pipart.

Valmistamine: Esmalt riivi kartulid ja suvikõrvits peenema riiviga. Kartuleid ei ole tarvis enne koorida, riivides eraldub koor niikuinii ja saad selle riivilt või juba riivitud massi seest suurte tükkidena kätte. Ja kui jääbki kartulikoort riivitud massi sisse, pole midagi katki, koor ei sega sugugi. Ka suvikõrvitsat ei ole tarvis koorida. Tõsta riivitud kartul ja suvikõrvits tihedale sõelale kausi kohale nõrguma. Las nad olla seal seni, kuni teed muid ettevalmistusi.

Klopi munad lahti, sega hulka riivitud juust ja hakitud ürdid. Sega eraldi kausis speltajahu, küpsetuspulber, seemned, sool ja mõni keerd musta pipart.

Nüüd, kui riivitud aedviljad on 10–15 minutit nõrgunud, vajuta neist veel käte vahel nii palju vedelikku välja, kui saad. Sega kõik ained omavahel tainaks.

Vooderda keeksivorm seest küpsetuspaberiga. Küpseta keeksi 180 kraadi juures umbes 1 tund kuni 1 tund ja 15 min. Proovi küpsust puutikuga. Tõsta vorm ahjust ja lase hetk jahtuda, seejärel eemalda sai vormist. Lase enne lahtilõikamist veel veidi jahtuda. Hoia saia hiljem külmkapis, kust saad siis järjest viile lõigata. Soovi korral võid neid enne söömist ka röstida.

Allikas: Mari-Liis Ilover, https://mariliisilover.com