"Ja kui nüüd tippsportlane lõpetab spordi ära, siis sa ei ole ühiskonna jaoks vajalik," ütles Erki Nool. Foto: Aldo Luud
Tele
4. september 2018, 09:17

ARVUSTUS | Millega üllatas ETV uus spordisaade „Areeni varjus“? (6)

Nagu ka spordis, üritavad telekanalid uue hooaja alguses huvilistele midagi uut ja põnevat pakkuda. Eesti Televisioon astus lavale saatega „Areeni varjus“, kus oma kogemustest räägivad tippatleedid.

„Kuueosaline saatesari "Areeni varjus" räägib otse ja ausalt sportlase kahtlustest, pingetest, hirmust ja valust, higist, verest ja pisaratest. Sellest, mis jäi sekundite, sentimeetrite, kilode ja punktide varju. Sellest, mis võiduhetkele eelnes ja järgnes,“ seisab saate lühikirjelduses.

Juba avaosas löödi sisuliselt kõik trumbid lauda. Sõna said peaaegu kõik Eesti spordilegendid, eesotsas Kristina Šmigun-Vähi, Martin Müürsepa, Mart Poomi, Erki Noole, Baruto, Gerd Kanteriga… Loetelu võiks veelgi kümmekonna nimega pikendadagi.

Esimeses saates keskenduti sportlaskarjääri lõpetamisele ja elule pärast seda. „Kire lahtumine, vanus, vigastused,“ toodi peamiste põhjustena välja. Mis saab edasi?

Näiteks külastati Jaapanis Barutot, kes sündmuste keskel olles tõestas, et maailma teises otsas on ta vähemalt sama kuulus kui siin. Ilmselt võitis sümpaatse ja sooja olekuga Väike-Maarja mürakas omale veelgi poolehoidjaid. Endale omaselt targad mõtteterad poetas Nool, karmi argipäeva tutvustas Levandi.

"Tekkis mõte saade teha inimestele, kes spordist midagi ei jaga. Üritasin sellest maailmast aru saada ja mulle tuli appi spordiajakirjandusest läbi põimunud Andrus Nilk. Mina oma naivistliku maailmapildiga küsisin sinna juurde naivistlikuid küsimusi," reklaamis saate autor Ken Saan paarkümmend minutit enne eetrisseminekut oma ettevõtmist.

Lisaks lubas ta, et atleedid avavad end ja räägivad asjad südamelt ära. Nagu karta võis, siis päris nõnda must-valgelt asjad ei käi. Oli küll mõningaid erandeid, kuid sportlase hingeelu lahti kruttimine nõuab suuremat vaeva.

Siinkirjutaja leiab, et kui välja arvata paar erandit, oli saade liialt pealiskaudne. Nii kui põnevamaks läks, suunati kaamera järgmisele sportlasele. Jah, vaatajad said vastuse miks ja millal karjäär lõpetatakse – mis võib edasi saada. Kuid millega tegelevad enamik ekraanil nähtud tegelastest praegu ning kuidas üleminek "pärisellu" neile personaalselt kulges, on paljudele ilmselt siiani arusaamatu.

Samuti jäi veidi selgusetuks sihtrühm. Selleks, et fookus suunata vaid hardcore spordisõbrale jäi sisu lahjaks, samas tavainimesele jaoks oli ilmselt isegi nõnda kuulsate nimede puhul selgitustööd vähe. Nõnda jäigi vähemalt avaosa kahe pooluse vahele ja teravik veidi tömbiks.

Siiski ongi ligi pooletunnise ajaraami kõigile meelepärast täitmine keeruline. Ehk toonuks parema efekti, kui sõna saanuks vähem sportlasi, kuid teemasid arutatuks süvitsi. Mine tea. Vaatamata selle tasub „Areeni varjus“ avaepisood ära vaadata, sest kaamera ette on saadud suurem osa Eesti spordi koorekihist, mida tihti ei juhtu.