Foto: Kuvatõmmis Facebookist
Poliitika
4. september 2018, 16:51

Valdo Randpere nimetas platsil karjunud Serena Williamsit loomaks (52)

Reformierakondlasest riigikogu liige Valdo Randpere postitas esmaspäeval oma Facebooki-kontole videoklipi Kaia Kanepi ja Serena Williamsi omavahelisest mängust, kiites sealjuures oma sõbra sõnu, kes nimetas Williamsit loomaks, kes peaks pareerima meeste lööke. Valdo Randpere võttis mõne aja pärast postituse maha.

"Sellepärast, et paar sõpra kohe ütlesid, et see on nii inetu postitus või ebaviisakas postitus," selgitab poliitik, miks ta selle maha võttis. Ta lisab, et postitus sai üleval olla lühikest aega ning sellele reageerisid vaid paar tema sõpra. Kõige kiuste lisati aga üle piiri läinud kommentaare. "Mõtlesin, et okei: tegelikult see on natuke ebasportlik niimoodi peale sinu lemmiku kaotust teise kohta midagi öelda, mis otseselt spordiga kokku ei lähe."

Arvab Randpere isegi, et Serena Williams on nagu loom? "Ma ütlesin, et sõber võttis selle niimoodi kokku ja mängib nagu loom ja peaks mängima meeste hulgas. Aga kuna ma ta facebookist maha võtsin, siis ma ei taha selle seisukoha eest enam päris seista," vastab ta. Mõtles poliitik ümber? "Eino, mis ma mõtlen ümber. Loomulikult on inimeste kohta inetu nii öelda."

Williamsi röökimine ajas Kanepile hirmu peale?

Randpere lisab, et kuna ta Kanepi kohta nii ei kirjutaks, siis on see hea põhjus, miks Williamsi kohta ei peaks nii kirjutama. Pärast telefoniintervjuu lõppu helistab rahvasaadik aga tagasi ning täpsustab: "Küsisid, kas Kaia kohta ka kirjutaksin nii? Vahe on selles, et Kaia ei käitu nii s*****i."

VIKS JA VIISAKAS: Randpere arvates käitub Kaia Kanepi platsil igati viisakalt. Foto: SIPA/Scanpix

Poliitik selgitab, et postituse juures olnud videos võis kuulda Williamsi karjumist. "Serena lihtsalt röögib peale seda, kui ta on võitnud tegelikult mitte väga keerulise palli, isegi mitte väga tähtsa palli. Suures pildis näidati, kus Kaia läks nii ebalevalt oma kohale: geim oli läbi, ka ei osanud nagu midagi. Umbes tõesti nagu hakkaks midagi kartma, et jumal teab, mis tädiga teisel pool juhtub: kurat, sureb ära veel oma karjumise peale äkki veel või jumal teab, mis juhtub. Nii ei käituta tennises. Tegelikult nii ei käituta," kõlab poliitiku hääles ärritus. Ta kiidab, et Kaia Kanepi on alati viisakas: ei vingu, ei virise, ei halise ega lõuga.

Poliitiku sõnul pole tal Williamsi kui tennisemängija vastu tegelikult midagi, ent enne lapse sündi oli ta tema meelest rahulikum. "Aga peale seda on ta täiesti nagu mingi… kurat, see saavutusvajadus võiks ju tal olla täidetud kuhjaga. Ta on ju võitnud kõike nii palju kui veel võita saab. Kusagil tundub, et ta nii õudsalt tahab midagi, tahab midagi tõestada ja seda tunnetust tal ei ole," viib rahvasaadik jutu tennisisti karjumisele.

Naiste tennises tuleks karjumine keelata

"Kurat, tegelikult naiste tennises võiks röökimise küll ära keelata – selle, mis nad ka pallide ajal teevad." Randpere lisab, et paljudel juhtudel kasutatakse kisa vastase segamiseks. "See ei ole ka enda kontsentratsiooni päästmine. Ja mõne kisa natuke meeldivam, aga mõnel on tõesti selline ebameeldiv röökimine. Meestel ei tule seda ette." Ta sõnab aga siiski, et ka meesmängijate seas on reketilõhkujaid ja kohtunike sõimajaid.

KARJUMINE TULEKS KEELATA: Valdo Randpere usub, et naistennisistid häälitsevad platsil selleks, et oma vastast segada. Kuna nad teevad seda aga mängude vahel, on karjumist keeruline keelata. Foto: SIPA/Scanpix

Praegu ei lugenud kohtunikud Williamsi karjumist veaks. "Jah, sest see oli punktide vahel, sellepärast," sõnab Randpere. "Kuna ta teeb seda pallide ja geimide vahel, siis on ühest küljest veel arusaamatum, et miks ta siis lõugab niimoodi. Aga teisest küljest on see karistamatum – ta tegelikult mängu ajal seda ju ei tee. Aga see ei ole hea toon."

On rahvasaadik mõelnud, et võtab Williamsi karjumise vastu midagi ette? Kirjutab, pöördub kuhugi? "Ei mina ei hakka küll... kes olen mina seda tegema Seda peab otsustama naiste tenniseassotsiatsioon." Ta usub, et ainus võimalus karjumise vastu võitlemiseks on see, kui publik ja ajakirjandus avaldavad oma arvamust.

Spordis loeb ka riietus

Ühe teise postituse kommentaarides läheb Randpere aga Williamsi kostüümi kallale. Kas sportlasi peaks siis välimuse järgi hindama? "Mina seda teemat üles ei võtnud seal, nii et see on ka hea küsimus," vastab rahvasaadik. "Aga iseenesest: sport ei ole tänapäeval ainult see, kes kui kaugele ja kõrgele hüppab. Spordi juures on ju tähtis ka see esteetiline küsimus ja ma arvan küll, et on õigus seda hinnata."

Randpere lisab, et kui Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluse korraldajatel on õigus Williamsile öelda, et tema kevadine kostüüm väljakule ei kõlvanud  –Williams oli selga tõmmanud üleni musta värvi pükstega kostüümi – siis pole patt, kui ka teised inimesed ütlevad oma arvamuse välja. "Minu arvamus on, et see oli kole. See oli tõesti kole kostüüm, aga neid koledaid kostüüme on varemgi nähtud ja enamasti need tekivad just sellest, et need mängijad ise tahavad kangesti disainida oma riideid," usub poliitik. Ta lisab aga, et inimese välimust kui sellist kommenteerida ei tohiks. "Aga kui riietusega on täiesti mööda pandud – no kurat, siis võib seda öelda."

Aga meeste puhul? Randpere kirjeldab, et meestega on tema silmis selles vallas probleeme vähem. "Meestel on variatsioone ka vähem: ongi püksid ja särk," sõnab ta.

Kes kitus postituse ära?

Poliitik toob välja, et tennisematšidel kehtivad selged reeglid. Näiteks Wimbledonis võib väljakule minna vaid siis, kui mängija on pea üleni riietatud valgesse. "Tennis on selles mõttes konservatiivne spordiala ja eriti Wimbledon. Seal on väga selged reeglid. Ja siis on teine äärmus, kus üldse mingeid reegleid ei ole: US Openil näiteks. Aga Prantsuse lahtised on nii ja naa. Nemad leidsid, et Williamsi eelmise aasta kostüüm enam kasutusel olla ei tohiks."

JÄI ETTE: Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste president Bernard Giudicelli sõnas vahetult enne praegu käivat US Openit, et sellist kostüümi, nagu kandis Williams Prantsusmaa lahtistel, ei tohi enam selga ajada. Giudicelli sõnul tuleb mängu ja kohta austada. Foto: EPA/Scanpix

Williams ise on oma toonase kostüümi kohta öelnud nii seda, et see pani teda tundma sõdalasena, ent samal ajal aitas see tegelikult toime tulla trombidega, mis teda pärast sünnitust kimbutanud.

Kui kostüüm on seotud tervisega, kas ka siis ei tohiks seda kanda? "Kusagil käib ju mingi piir. Kui Sul on jalgadega probleem, siis pane jalgade ümber mingid sokid ja värgid, mis on selleks, et veenidega toimetada – samad sokid, mida sa kasutad, kui sa pikalt lendad, eksole. Selleks ei pea ju kogu keha katma kalipsoga. Põhimõtteliselt see oli sukeldumisülikond seal. See ei olnud ilus. Kõik. Minu arvates see ei olnud ilus."

Pärast negatiivset vastukaja riietuse teemal on Williams nüüd mänginud seelikus ja võrksukkades. See on siis kenam? "See sobib igal juhul tennisesse paremini kui see kalipso."

Randpere tunnistab, et ei arvanud, et tema postitusest midagi edasi areneb või et keegi seda tähele pani. "Kes see selle ära kitus, et oli? Kes see ära kitus?" küsib ta, kust jõudis Õhtuleheni tema postituse kohta info. Saanud vastuseks, et Facebookis ringleb see kuvatõmmisena, on ta siiralt üllatunud. Muideks, kuvatõmmis on üleval ka Twitteris.