Saskia Alusalu näitas pressiüritusel, kuidas võistlusuiske teritada. Alusalu on seda tööd harjunud ise tegema, suurematel koondistel on eraldi uisutehnikud.Foto: Tiina Kõrtsini
Talisport
4. september 2018, 16:42

Lisatud galerii!

Saskia Alusalu naudib professionaalsuse tõusu, aga elu pole nii lill, kui kaugelt paistab (1)

Pyeongchangi taliolümpial kiiruisutamise ühisstardis neljandaks tulnud Saskia Alusalu rääkis täna ajakirjanikele uue hooaja plaanidest. 24aastast Alusalu juhendab alates suvest norralane Bjarne Rykkje, füsioterapeudina aitab teda poolakas Mariusz Gnoinski.

Suuremat professionaalsust on aidanud saavutada Marek Vister, kes on seni rohkem tuntud odaviskaja Magnus Kirdi abilisena. Rohkem energiat kulub Visteril Kirdi peale, aga Alusalu sõnul oli tema karjääri jaoks vaja just taolist inimest.

Olümpiamängude neljanda koha järel võis arvata, et sponsorid trügivad Alusalu uksest jõuga sisse, siis päris elu pole nii lihtne. Jah, telesaateid ja ajakirjade esikaasi külastas ta ohtralt ja tuntus tegi suure hüppe, aga täisväärtuslikust ettevalmistusest jääb endiselt raha puudu. Alusalu ütles, et ta on sellele lähedal, aga juurde saaks kindlasti panna.

"Särgil on veel paar logokohta puudu, nende täitmisega tuleb veel tegeleda. Aga hooaja algus on nii lähedal, et ma ei saanud pikalt viivitada. Mu eesmärk on muutuda iga aastaga professionaalsemaks. Praegu ma ei saa öelda, et see oleks ideaalne," rääkis ta.

Treener ja füsioterapeut on Alusalu juures suurema osa MK-etappide ajal ja vahel ka laagrites, aga mitte kogu aeg. Pealegi pole kumbki Alusalu isiklik abiline, vaid neil on ka põhitöö. Näiteks treener Rykkje on hõivatud Norra koondisega.

"Tänapäeva tippspordis pole olemas numbrit, mille puhul saaks öelda, et selle eest saaks kõik tehtud. Kõiki asju on võimalik paremini teha. Kas või elada võistluskeskusele lähedal või kasutada alati rendiautot," lisas ta.

Ühisstarti nii palju kui võimalik

Mida uut on Alusalule andnud treener Bjarne Rykkje? "Treeningukava ülesehitus on üsna sarnane. Kõige enam olen suvel uusi asju teada saanud uisutamise tehnika kohta. Tean küll, mida ma jääl valesti teen, aga tihti pole ma saanud kelleltki head nippi, kuidas seda parandada," vastas Adaverest sirgunud Alusalu.

Kui võimalik, üritab varem prantslase Tristan Loy õpetussõnade järgi treeninud eestlanna senisest veelgi enam panustada ühisstardile, mis on talle seni karjääri jooksul toonud kõige rohkem edu. 

"Spetsiaalselt ühisstardi treenimise jaoks on päris raske jääaegu saada, selleks tuleb sõita soojendusrajal. Üritan nii palju kui võimalik leida selles kaaslasi, sest üksinda on ühisstardiks väga raske valmistuda," selgitas ta.

Alusalu ei öelnud otsesõnu välja, et läheb tiitlivõistlustele medalit tooma, aga igatahes on ta sihid kõrged. "Kui ma tunneks, et mu piir on olümpiamängude neljas koht, võiks ma asjad kokku pakkida. Mul on suuremad unistused. Selle tõttu olen ma ka väga kõrgelt motiveeritud."

Saskia Alusalu (keskel) ja tema abiline Marek Vister. Foto: Tiina Kõrtsini

Novembri keskel algavas MK-sarjas on pärast olümpiat tehtud veidi muudatusi. Näiteks sõidetakse Jaapanis üks etapp lageda taeva all asuvas uisukompleksis. Kuigi Alusalu on üles kasvanud Adavere ovaalil, on ta seda viimaste aastate jooksul nii vähe kasutanud, et abi sellest pole. Pealegi on Adaveres 250, mitte 400 meetri pikkune ring.

Lisaks on pisut kohendatud ühisstardi punktisüsteemi. Nüüd ei saa finišis enam punkte kolm, vaid kuus paremat. Alusalu teatas, et talle see meeldib.

"Vahefinišitega ei saa endiselt medalile tõusta, aga uue süsteemiga saab rohkem sportlasi finišisprindile julgemalt panustada. Ma arvan, et see on positiivne muutus."

Suvel lisaks 5000 rattakilomeetrile kahes jäälaagris käinud Alusalu sõidab nädalavahetusel Itaaliasse üldfüüsilist trenni tegema, siis ootavad enne esimesi kontrollstarte ees veel kaks jäälaagrit, üks Saksamaal ja teine Hollandis.