Gerd Kanteri karjäär lõpeb peagi. Foto: Martin Ahven
Kergejõustik
5. september 2018, 00:10

Tulekul on Gerd Kanteri viimane vaatus (4)

Olümpiavõitja Gerd Kanter lõpetab pika ja eduka karjääri 13. septembril Tallinnas vinge võistlusega maailma tippkettaheitjate osavõtul. Kuid juba päev varem toimub konverents, kus esineb mitu mainekat ja ka salapärast külalist.

„Võtame kahe tunniga kokku kõige olulisemad teemad, millega oleme nende aastate jooksul tegelnud ja millest oleks teistel õppida,“ ütleb 39aastane kergejõustiklane, kelle auhinnakapis on 11 tiitlivõistluste medalit.

Tema tiimi pikaaegse juhi Raul Rebasel sõnul on oodata asjalikku mõttevahetust. „See on konverents Kanteri pärandist – mida on inimestel õppida koostööst ja mis sellest välja tuli?“ räägib Rebane. „Kõigil tuleb tehtu sõnastada lühidalt ja värvikalt. Iga esineja peab välja tooma kolm tähtsaimat punkti.“

Eriti põnevaks tõotab kujuneda Hans Üürikese ettekanne, mille peakiri on „Tundmatu Kanter“. „Siis näeb huvitavaid videoid ja seni avaldamata pilte,“ kergitab Rebane saladuseloori. „Samas on meil kaks tiimivälist esinejat, kelle nimesid ei saa veel avalikustada.“

Rahvusvahelist konverentsi, kus peale juba nimetatud trio esinevad ka treener Vesteinn Hafsteinsson ja füsioterapeut-treener Indrek Tustit, võivad huvilised jälgida rahvusringhäälingu online-ülekande vahendusel.

13. septembril kell 17 algab Kadrioru staadionil võistlus „Gerd Kanteri viimane vaatus“. Mõõduvõtmisel osaleb kuus kaheliikmelist võistkonda. Leedut esindavad valitsev maailma- ja Euroopa meister Andrius Gudžius ja kahekordse olümpiavõitja Virgilijus Alekna poeg Martynas. Rootsi värves astuvad areenile MMi ja EMi hõbedamees Daniel Stahl ning EMil neljandaks tulnud Simon Pettersson.

Poola tandem on samuti ülitugev – eksmaailmameister Piotr Malachowski ja MM-pronks Robert Urbanek. Saksamaa lippu hoiavad kõrgel olümpiapronks Daniel Jasinski ja mitme tiitlivõistluse finalist Martin Wierig. Maailma koondisse kuuluvad Jamaica tõusev täht, tänavune Teemantliiga võitja Fedrick Dacres ja EMi finalist, norralane Ola Stune Isene. Eesti tiimi moodustavad Kanter ja Rio de Janeiro olümpia neljas kettaheitja Martin Kupper.

Peoperemees tunnistab, et kogu seltskonda oli keeruline kohale kutsuda ja mitu kavandatud külalist olid sunnitud viisakalt loobuma.

„Nii mõnigi sportlane on juba hooaja lõpetanud või seotud muude kohustustega,“ lausub Kanter. „Robert Harting lõpetas karjääri pühapäeval Berliinis ja enam ta sektorisse ei tule, kuid on kohal aukülalisena. Virgilijus Aleknal on Leedu seimis esimene tööpäev. Naljatasime, et talle tuleks saata riiklik kutse, sel juhul on puudumine põhjendatud. Maailmarekordimees Jürgen Schult ei saa tulla uute töökohustuste tõttu. Ehsan Hadadil lõppevad vahetult enne meie võistlust Schengeni viisa päevad ja tema siiatoomiseks olnuks ainus väljapääs diplomaatilise passi taotlemine, mis on keeruline.“

Meeleolukas õhtu lõpeb Koit Toome kontserdi ja suure ilutulestikuga. „Loodetavasti on ilm ilus ja staadionile saabub palju rahvast,“ nendib Kanter.