Jose Mourinho on üks nendest, kelle arvates on võõrsil värava reegel oma aja ära elanud. Foto: PA Images/Scanpix
Jalgpall
5. september 2018, 11:32

Tipptreenerid on üksmeelel: iganenud vutireegel tuleks mängust kõrvaldada

Euroopa tippklubide treenerid jõudsid Šveitsis toimunud nõupidamisel üksmeelele, et võõrsil löödud väravate reegel tuleks jalgpalliajaloo prügikasti saata. 

"Treenerid leiavad, et tänapäeval pole võõrsil värava löömine enam nii keeruline nagu vanasti ja nende arvates tuleks see reegel üle vaadata, mida me ka kindlasti teeme," sõnas UEFA asepeasekretär Giorgio Marchetti. 

Šveitsis toimunud nõupidamiselt võtsid osa näiteks Jose Mourinho (Manchester United), Unai Emery (Arsenal), Arsene Wenger, Massimiliano Allegri (Juventus), Julen Lopetegui (Madridi Real), Carlo Ancelotti (Napoli) ja Thomas Tuchel (Pariisi Saint-Germain). 

Juhendajate hinnangul töötab nimetatud reegel vastu oma algsele eesmärgile, milleks oli külalismeeskonna rünnakule ässitamine. Selle asemel tulevad kodumeeskonnad kohtumisele tihti liiga kaitsvalt, kuna kardavad, et vastane lööb neile värava, mistõttu väheneksid nende edasipääsemise võimalused. 

Võõrsil värava reegel jõudis suurde jalgpalli 1965. aastal, kui see tõrjus välja sinnamaani kasutusel olnud alternatiivid võitja selgitamisel, milleks olid mündivise ja lisamäng. 

Lisaks soovivad peatreenerid, et kõikides Euroopa tippliigades sulguks üleminekuaken samal ajal, enne klubihooaja algust.