Lapsed

PSÜHHOTERAPEUT: kui annad lapsele vitsa, õpetad talle jõu ja võimu kuritarvitamist (81)

LISA KOMMENTAAR

õige kasvatus19. mai 2021, 19:51
usun siiralt, et püss või automaat kätte anda on parim lahendus
njah15. mai 2021, 16:15
võin öelda, et ma ei saanudki lapsepõlves isa käest ihunuhtlust- ema sai, kui asi teatavaks tuli ja ei informeerinud! Ema pisarad olid suurem karistus, kui paar laksu rihmaga isalt saada !
Kai15. mai 2021, 14:51
Jube lugeda, kuidas eestlased peavad laste ja naiste peksmist normaalseks. Vaesed lapsed!!! Kas ise kujutate ette, et saaksite tööl ülemuselt peksa, kui midagi nihu läheb? Kuidas on võimalik, et laps, kes oma vanemaid tingimusteta armastab, saab nendelt peksa?! Laste kasvatamine ei olegi lihtne kuid olles vaimselt ja füüsiliselt kordi suurem, peksata abitut olevust ja seda õigustada EI OLE normaalne.
no 15. mai 2021, 18:16
Vaevalt laps sellist lapsevanemat tingimusteta armastab, kes lubab lapsel kõike teha ja kelle saamatu kasvatuse tulemusel ta elus hakkama ei saa.
Vanasti15. mai 2021, 12:15
lapsed tegid tööd ja arenesid,tänapäeva helbed istuvad internetis ja kui keelad saad karistada.
Erkki15. mai 2021, 13:15
Keelamine ei ole sama, mis füüsiliselt kallale minek.
roy15. mai 2021, 11:15
õige asja eest läheb asjaette, et ei kasvaks lumehelbeke eluvõõras. jõu ja võimu kuritarvitamist näeb inimene kogu elu riigi poolt, see maailm on lht selline, tuleb elada loodusseaduste järgi ja jumalausus
...15. mai 2021, 10:57
Ok. Aga pean mainima, et just füüsilised karistused jäävad (vähemalt minule küll) erinevalt sõnalistest ja "näpuviibutustest" surmani meelde...
Psühhoterapeudile. 15. mai 2021, 10:17
See, kuidas peredes lastega käitutakse, sõltub 100% ümbritseva ühiskonna hoiakutest. Ma ei anna elu lõpuni andeks suure maja naabritele, kes süstemaatilise tuimusega kuulasid pealt mu valu- ja hirmukarjumisi kui isa mind rihmaga peksis või mind pimedasse wc-sse tundideks lukustas. See kõik toimus 1960ndatel kui mitte kuskilt polnud abi otsida. Sest see oli norm. Oma isiksuse suutsin kokku lappida alles keskeas. Oma last ma pole füüsiliselt kunagi karistanud. Koolis olen elupõliselt töötanud vaid selleks, et märgata ja sekkuda absoluutselt kohe kui tarvis. Vägivald sünnib ühiskonna normidest.
Tera peut15. mai 2021, 09:38
Kui sa last õigel hetkel vitsaga ei hirmuta(vitsaga hirmutamiseks ei ole vitsa füüsiline olemasolu vajalik) kasvatad järjekordse sõnakuulmatu kodaniku
kasvatagem arukalt15. mai 2021, 09:25
Loomulikult oleks hea, kui vägivalda üldse ei oleks aga ta on. Loome lapsele turvalise maailma illusiooni, teeb laps mis tahab aga tagajärjeks on ainult vanema hääletooni kerge muutus. Siis saab ta vanemaks ja elu muutub. Politseil on kumminuiad, taserid, käerauad, püstolid. Sunnitakse sõjaväkke inimese tapmist õppima! Miks enam hea sõna juurde ei jääda? Psühhoterapeut võiks veenvalt selgitada...
Tädike15. mai 2021, 09:03
Kui väikesel lapsel on harjumus rusika või jalaga teisi lüüa ja pidev rääkimine talle ei mõju siis tulebki end võimu ja jõuga kehtestada ning piirid paika panna. Lapse kasvatamatus- vabakasvatus on kuritegu lapse suhtes.
Pole alati tõsi15. mai 2021, 08:27
SaIn lapsena vitsa, kuid pole agressiivne ega alla-andja tüüp. Viha ei tekkinud, sest asja pärast sain. Olid kindlad reeglid, mida tuli täita juba turvalisuse pärast. Niisama lapsi küll ei pekstud. Kuid ei mõnitatud ka. Oma lapsi karis tanud pole
Võiks tootvat tööd teha14. mai 2021, 23:12
Ma võiks samuti psühhoterapeudiks hakata. Iga kell. Sest tundub, et selleks palju muud vaja ei olegi, kui rääkida, et elu on lill ja vägivalda maailmas ei ole. Ja kui ongi, siis need kõik on pahad inimesed. Aga tegelikust- ja päriselust teavad ainult need, kes seda kõike ISE on läbi kogenud. Ma ise olen saanud nii vitsa kui ka rihma kui ka raamatuga vastu pead ja üle 8. korruse rõduserva alla rippunud üheaastasena ning püstolit oma meelekohal tundnud, aga oma kaks last kasvatasin ma üles armastusega ja pole neid kunagi löönud. Nüüd on nad mõlemad haritud ja positsiooniga inimesed.
14. mai 2021, 22:38
Lõpetuseks laulame kõik koos Nukitsamehe vitsa laulu ..... üks, kaks, kolm
artikkel ilmus14. mai 2021, 21:44
5.09.2018 - nüüd kopi-paste, ilmselgelt on muutunud ilmaelu ja osaliselt ka arusaamad, sh üleilma rahvaste "kogemuste" toel, mida siinmail ka usinasti kultiveeritakse. Kas ja kuidas korrektiive tehakse... Või järgnevad needsamad tagajärjed, kus perekond enam lihtsalt headusega hakkama ei saa, ega riigi institutsioonidki põhjendamatus liberaalsuses. Kes tõllas, kes kus, millegi eest.
keegi 14. mai 2021, 21:27
kirjutas,et vabakasvatus ei tähenda kasvatamatust.Just seda see tähendab,nuti pihku ja kasvab vabalt.Peaasi on osata vanemaid ja õpse kõige kaugemale ja pimedasse saata.
oik14. mai 2021, 20:12
Tänane maailm näitab ilmekalt kuhu me oma vikerkaarevärvilise kõikesallivuse ja "rääkimisega" jõudnud oleme. Sotsiaalmeedia on täis videosid, kus lapsed koolis lausa füüsiliselt terroriseerivad õpetajat aga midagi teha ei tohi. Kuhu ka ei vaata, karistamatuse tunne prevalveerib.
Lembit14. mai 2021, 20:12
hea jutt mitte ei anta vitsa lõbu pärast vaid et laps saaks aru mida võib ja mida ei või teha..Olles üles kasvatanud 5 last on nad suuremad ja asjalikumad kui need kummipead keda vanemad peavad surmani toetama
Eva14. mai 2021, 19:35
Vägivald tekitab vägivalda .
Urmas14. mai 2021, 21:13
Miks lõvi on gasellide suhtes vägivaldne? Ja mitte lihtsalt vägivaldne, vaid lõvi veel sööb ära selle kinnipüütud ja eriti julmal viisil tapetud gaselli. Õpetame lõvid "vabatahtlikeks" taimetoitlasteks!
eriti 14. mai 2021, 21:28
vaimne vägivald, nö siidkinnastes täie "rauaga". Mõjud on väga pikaajalised, kui rakendamine toimub nagu kivi purustamine tilk tilga haaval, pikka aega. Toimub nii peredes, kui ettevõtetes-asutustes. Mõnelgi juhul käib pereliine pidi, sh manipuleerimisena tarbimise hoogustumises.
Ma räägin ja räägin14. mai 2021, 19:23
Üks minu/meie vanaemadest ütles alati: ma räägin ja räägin. Teate, nemad enne Ii maailmasõda sündinud inimesed olid leplikumad, rahulikumad. Ja nemad oskasid ka lastesse suhtuda ilma kurjuseta. Kõik lapsed saavad aru, kui rääkida ja rääkimisele lisaks ka selgitada, miks ei tohi paha olla. Kui keegi last peksab, siis tekib lapsel trots/viha, ah et niimoodi peabki ja peksasaanud laps hakkabki tulekus ka teisi peksma. Parem on ikka heaga, aga selleks peavad vanemad inimesed oma rahulikkuse kokku võtma ja seitse korda selgitama. No-jah, tänapäevase kiire-kimamise juures ju paljud arvavad, et pane
Tahiti14. mai 2021, 20:06
Ennem II Maailmasõda anti ka lastele peksa ja päris palju. Ning kurdeti, et elutempo on väga kiire. Loen 1930. aastate ajalehti, tean.
Vitsaga või vitsata14. mai 2021, 18:46
Oleneb lapsest. Suur osa lapse iseloomuomadustest tuleb sünniga kaasa. Ainult hea sõnaga jonnijuurikat ei kasvata. Olen vajadusepõhise vitsutamise poolt. Kahju viimse piirini viidud vanematest, kes lõputult seletavad ja selgitavad nii ,et suu vahus, aga järelpõlv karjub ja nõuab. Kui lasteaiaealine põnn oma tahtmist ei saa siis tõuseb rusikas või jalg vanemate vastu , kuigi last ennast pole kunagi füüsiliselt karistatud.
Urmas14. mai 2021, 21:09
Vau, kui lahe väljend- "vajaduspõhine vitsutamine"! :)
mh14. mai 2021, 18:17
igal ajal omad kombed14. mai 2021, 17:13
tavad-eeskujud ja võimalused. Lõputu eneseabi aeg kapitalismis, "abistajaid" rohkem kui abistatavaid. Lahendused enne probleeme? Pole viimastest praegu sugugi puudus, vaimseid probleeme rohkem kui iial varem, pidevalt kellelegi teisele lootmises ja kõigi süüdistamises. Lõputus "headuses" kasvavad pigem kurjad ja karistamatuse kogemusega ühiskonna liikmed, kelle "järelraviks" kulub rohkesti kõigi ressursse, eelkõige aega. Ilma rahata ei tööta koolitajad ega terapeudidki... Klient tuleb ja läheb. Võimu kuritarvitatakse vägagi heade ja mõistlike inimeste kallal nii eile, täna, hommegi. Paraku.
Urmas14. mai 2021, 18:25
Just-just, ja selleks, et olelusvõitluses ellu jääda, õpetatakse igatsugu ellujäämiskursustel olla parim vahendeid valimata. Ise nimetaks seda küll õpetatud psühholoogiliseks agressivsuseks. Ja mis saab nendest lastest, kes ei on sutsu õrnema hingega ja kes ei suuda vastu hakata nendele agressivsetele?
Hj14. mai 2021, 17:09
Oleneb, mida vitsa andmise all mõeldakse. Kas korralikku nüpeldamist või korra sutsu üle säärte. Muidugi on parem, kui asjad saab jutuga aetud. Aga elus võib ette tulla olukordi, kus tuleks karmim olla. Et oleks respekti ja elutervet hirmu. Ja kui nüüd võrrelda inimesi, kes pidasid noorpõlve siis, kui vits oli variant ja praeguseid noori. Kas siis praegused on paremad? Ei ütleks.
M 5914. mai 2021, 17:02
Meie põlvkond kasvaski vaid vitsa ja rihma toel. Ei ütleks et oleme vägivaldsed. Vägivaldsed on nn. lumehelbekesed ehk EV ajal sündinud lapsed.
mina olen 5914. mai 2021, 21:15
ja armastas mitte vitsa snda vaid lahtise kaega laksu snda kuigi ma polnud raske laps ja sattusin 5 aastaselt alla pissimise tottu haiglasse.Nyy olen terve elu haigete neerudega hadas
naine14. mai 2021, 16:46
Laps on laps, talle tuleb iga päev õpetada rääkimise teel ja enda eeskujuga erinevaid olukordi läbi tegema, mis lapse elus ette tuleb. Laps ei ole valmis inimene veel, et temalt nõuda midagi, mis täisealisele kohustuslik, enamus asjadega pole kokku puutunudki, käsud ei ole lapsele muud kui taak. Ta ei teagi veel, mida ta valesti teeb kui te ise pole temale sadu kordi asju selgitanud talle arusaadavate sõnadega. Ainult väga harimatu ,rumal lapsevanem võtab nõuks last käskida ja keelata nagu marionetti , valu tegemine lapsele on ema või isa läbikukkumine lapsevanemana.
Urmas14. mai 2021, 18:19
Aga kui laps koos mõne "ässitajast" sõbraga varastab poest kommi? Esimene kord räägid, teine kord ka räägid kurjemal toonil, aga kolmas kord? Jäämegi rääkima? Täiskasvanud kodaniku oleks riik määranud karistuseks vabaduskaotuse mingiks ajaks, aga lapsevanem ei tohi vitsaga karistada. Kas siin mingi vastuolu ei teki?
juga15. mai 2021, 02:22
Loodetavasti sellel naisel lapsi ei ole.
Vangis14. mai 2021, 16:20
enam vitsa ei anta. Mina olen küll vitsa saanud. Ja seda põhjusega. See-eest aga pole vangis istunud. Mõjus, ja olen tänulik, et õigel ajal osati selgeks teha, kuidas käituda.
Minni19. oktoober 2018, 15:41
Minu laps pandi lasteaias pimedasse peldikusse ja unustati sinna sest temal ei tulnud lõunauinakul und. Laps sai südame rikke ja pidi haiglasse minema. Nii on siis tänapäeva kasvatus, et ära vitsa anna ja ära selgita vaid pane tuppa või kuhugi kinni nagu vang. See on vägivald mitte vits ei ole vägivald.
ajuvabadus15. mai 2021, 06:10
Jutusta aga julgesti. Pimedasse peldikusse panemise tõttu südamerike??!!
12. oktoober 2018, 22:25
Väga ebaadekvaatne jutt. Esiteks tuleb vahet teha karistuse liigil. Kas selleks on "rihma andmine", kasevitsga üle säärte lüües või tutistamine. Teiseks, kui mõjuval põhjusel seda tehakse. Kolmandaks, kas laps saab aru, miks teda karistatakse - kas see on "teenitud" karistus. On muidugi veel peenemaid nüansse, kuid need on põhilisemad.
Laps....14. mai 2021, 19:21
...varastas ja ema andis vitsa,laps hoopis kaebas lastekaitsesse ning ema sai karistada.Lapsel kombed ei muutunud,koolis ei käinud,ema rääkimine ei aidanud.Tänapäeva lastel on karistamatuse tunne,võivad koolis õpetajaid sõimata,samuti vanemaid saata ei tea kuhu jne.Ütleks,et see kõik on vaba kasvatuse tulemus meie ühiskonnas.Olen ka vitsa saanud,ei ütle ühtegi halba sõna vanematele,sest ise olin süüdi.Kas tänapäeva lapsed tunnistavad oma süüd.Väiksemad jonnivad,väiksete lastega saab rääkida ja ta kuulab.Suuremad lapsed on paljudes peredes problemaatilised,kahjuks.
6. september 2018, 16:30
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Tegelikult6. september 2018, 20:31
Mul on kaks last ja mõlemile oli vaid korra vaja vitsa näidata, nüüd on vits ammu unustatud teema, aga piirid pani ilusti paika. Lastel närvid korras ja ise tunnistasid suuremaks saades, et ajasid puhast ilma põhjuseta jonni oma tahtmise läbi surumiseks ja kui ma oleks järgi andnud, oleksid tulnud uued nõudmised ja jonnihood. Loomulikult sai enne pikalt räägitud kui asi vitsani jõudis, aga nagu näha, siis on olukordi kus on vaja vits välja võtta.
Kulp6. september 2018, 11:58
Lapsi peksab ainult haige inimene. See on fakt. See on laiskus...lihtsam on last peksta, kui temaga koos aega viita.
No6. september 2018, 15:49
Normaalselt kasvatatud laps saab normaalsest jutust igal juhul aru. Aga kui juhuslikult nutis istumisest aega üle jääb, siis vaadatakse, et laps polegi ise kasvanud ja ega siis ka eriti ei viitsita ega osata, vaid antakse paar sirakat ja loetakse kasvatustöö selleks korraks tehtuks.
aga6. september 2018, 20:32
Kaikaga pekstakse, vitsaga ei saagi peksta. Vits on ainult piiride paikapanemiseks!
Pille12. september 2018, 20:41
Jutt pole peksmisest. Jutt on vitsa andmisest. See on ikka suur vahe. Ja kunagi ei tohi vihaga lapsele vitsa anda. ja vits ei tapa. on minu lapsed ka paar korda elus vitsa saanud. Ja on isegi tänulikud, et me mingid pehmod pole. ei pea muretsema, et pättust teevad. Aga ei viitsi vaielda.
Tõnu Anton6. september 2018, 10:55
Mis võimu kuritarvitamisest käib jutt? Kas asja eest karistamine on võimu kuritarvitamine? Kui nii, siis on kõikides riikides kehtivad karistussüsteemid võimu kuritarvitamine. Võimu kuritarvitamine on kahel juhul. Esiteks siis, kui karistus antakse põhjuseta või on see konkreetset juhtumit arvestades üleastumise eest liiga karm. Teiseks siis, kui süüteo eest karistust ei järgnegi või on see konkreetset süütegu ja selle teinud isikut arvestades liiga leebe. Mõlemal juhul riivatakse inimeste õiglustunnet ja laostatakse ühiskonna moraali.
Ka vitsa tuleb õiges eas lastele, eriti poistele, anda juhul, kui laps kas ei allu vanemate käskudele-keeldudele või asub põhjuseta ja ohjeldamatult jonnima ja kui muud meetodid ( rääkimine, selgitamine, korrale kutsumine jms. verbaalne suhtlemine) enam ei aita, Seda mitte tehes kaotab vanem, eriti isa, nii autoriteedi lapse ees kui ka kontrolli oma lapse üle.
Piibel ütleb, et " kes oma vitsa ei pruugi, see vihkab oma poega. Aga kes teda armastab, see võtab teda aegsaste karistada" ( Õpetuse sõnad: 13 ptk 24).
Karmid sõnad. Kuid nendes sisaldub aastatuhandete tarkus laste kasvatamise kohta.Tänapäeval näeme, et ei ole vähe noori, kes ei austa vanemaid inimesi, ka mitte oma vanemaid, käituvad nii üksteisega kui ka vanemate inimestega lugupidamatult, ei suuda ennast verbaalselt valitseda või tõstavad käe nii eakaaslaste koolis õpetajate kui tänaval juhuslike möödakäijate vastu. Vabakasvatus ja lapse füüsilise karistamise keeld on loonud ühiskonnas noorte jaoks karistamatuse tunde, kus kasvav inimene lapseeas ei tunneta piire lubatava ja lubamatu vahel ja nii võib kasvada teismeikka jõudnud noorukist egoistlik teistega mitte arvestav jõhkard, kes on probleemiks nii oma perele, ühiskonnale ja kogu riigile. See ei saa ega ei tohi ju ometi olla eesmärgiks! Aga nii on ometi juhtunud. Tähendab, tänane lastekasvatamise ideoloogia ei tööta. Tahame seda tunnistada või mitte.
Ja-jah!6. september 2018, 12:05
Olen juba vanaema,aga selle mehe laps küll ei tahaks olla.Ja piibel ka kohe käsib peksta. Antoni jutu järgi,tuleks siis koolis ja kodus ihunuhtlus taastada.Nagu orja-ajal.Kuidagi kõhedaks võtab.
Urmas14. mai 2021, 18:12
Ca 10+ aastate tagune juhtum. Küll sai hea sõnaga palutud naabripoissi ja lähikontaktse poega, et nad ei suitsetaks ühiskoridoris. Ükskord tegin naabripoisile taas märkuse, mille peale saadeti mind pikalt. Saatsin ta sellepeale 7 trepiastet keldri poole nii, et ta võttis need 7 astet kahe sammuga. Lähikontaktse poeg(15-aastane) lubas mulle politsei kutsuda vägivalla kasutamise eest. Lubasin talle samamoodi politsei kutsuda, sest nii noored ei või veel suitsetada ja las annab koos politseile aru, kes talle suitsu ostis/andis. Aru said mõlemad ja peale seda intsidenti tehti ukse taga õues.
kohutav6. september 2018, 01:43
millised emotsionaalselt vigased lapsevanemad jt siin sõna võtavad ja iseenda saamatuse pärast laste peksmist pooldavad.
Mh6. september 2018, 08:59
Ja on siis parem kui emad pidevalt karjuvad oma laste peale näidates sellega, et nad ei saa oma lastest jagu muidu, kui ainult kõva häält tehes.
Nimi8. september 2018, 05:06
Karistamine pole peksmine. Vitsa- või pepulaks sõnakuulmatuse eest mõjub imehästi lapse iseloomu kujundamisel.
6. september 2018, 00:27
Kui karistus = regulaarne nüpeldamine siis sel "memmel" isegi õigus.
Selline arvaja aga peaks neil asjadel siiski vahet tegema.
Vitsaga karistamine on nii ja naa, mõni ei saagi muudmoodi aru et lüües on valus, mõni lapsevanem samas ei olegi võimeline selgitama terapeudiga samal tasemel.
-5. september 2018, 23:06
Ja laps saabki aru, et kui sõber käitub halvasti, siis on vaja talle millegagi virutada, sest kodus vanemad teevad ju temaga ka nii, kui ta neile meele järele ei ole.
maamiiz5. september 2018, 22:26
Olen küll peksa saanud rihmaga ja ikka asja eest,alaväärset ega pätti pole minust saanud ja diskrimineerituna ka ei tunne ennast nagu meie president,isa karmist õppest lähen läbi elu teadmisega et iga teo eest tuleb vastutada,mis ei tapa teeb tugevamaks.pluss vene kroonu kus löödi nii et lusikas ei mahtunud suhu -Mees kas karastub või murdub
Hirmus küll...5. september 2018, 21:44
...kui lähed oma väikest last vitsaga lööma. Mina olen kaks poissi üles kasvatanud,aga niisugust sõnagi pole kodus kasutatud.Poisid kasvasid tublideks , töökateks ja korralikeks inimesteks. Mina küll ei usu,et peksmine kedagi paremaks teeb.Pigem tigedamaks. Hea sõna aitab rohkem.
Aga5. september 2018, 23:15
Näe, inimestele ei meeldi, et lapsed on niimoodi õnnestunud tublideks kasvatada, et polegi pidanud neid peksma.
Kasevits6. september 2018, 00:10
Ei tee see "magus" nähvakas vitsaga küll kellestki kurjategijat ega mõrtsukat. See on nüüd kõik selle vabakasvatuse vili, mida täiesti süütud inimesed nüüd peavad nendelt vitsahirmuta tatikatelt ilma põhjuseta tunda saama. Mida kurja tegi see kodutu seal Elvas nendele ebanormaalsetele, et need nagu koerad nõrgemale külge läksid? Ja kuidas kõik algab ikka sealt pealinnast ja siis valgub kohe ka väiksematesse linnadesse? Mis eeskuju sealt küll antakse? Sellised tulevad lihtsalt teistest eraldada ja panna kuhugi kolooniasse., vaatamata nende vanusele.
Oh6. september 2018, 08:48
Vabakasvatus ei tähenda kasvatamatust ja 'nähvakad' küll kedagi ei kasvata, kui vanemad ei oska või ei viitsi lastele elementaarseid asju selgitama või eeskuju andma.
Täpselt.6. september 2018, 09:01
Lapsele tuleb asjad selgeks rääkida juba siis,kui ta ise veel rääkidagi ei oska. Lastega peab tegelema,et ta tunneks,et tal on tugi alati olemas.Mina küll ei kujuta ette,mis laps tunneb,kui teda vitsaga lüüakse.Aga kui vanemad nii julmad on,siis pole ime ,kui lapsed samasugusteks kasvavad.Meie käisime vanasti lehmakarjas,vitsad peos.Ja lehmi ka ei löödud.Olid lihtsalt moepärast.Inimestel ei ole enam kannatust.Kõik maailm on väga närviliseks läinud.
Oh6. september 2018, 12:26
Millegipärast siin laste kasvatamist, nendega tegelemist ja nende õpetamist ilma peksmiseta üldse õigeks ei peeta. Selle peale ei tulda, et mõned lapsevanemad suudavad lapsega sünnist saati ja päev-päeva kõrval tegeleda ja neid õpetada, ja peres ongi viisakad, vastastiku lugupidavad suhted.
Ja kui su head sõna9. september 2018, 15:58
ei kuulata ei esimesel, teisel ega n-teistkümnendal korral? Jäädki oma head sõna korrutama, ilma et sel tulemusi oleks?
Rnx5. september 2018, 21:31
Räägi seda siis, kui teismeline vasta hambaid on andnud korra või paar. Mõte vb. ilus, aga ei toimi kahjuks.
No5. september 2018, 22:59
Asotsiaalsetes peredes seda kahjuks muidugi võib juhtuda, kui last kasvatatud ei ole ja ta pidevalt vägivaldset käitumist näeb ja sellise käitumismudeli üle on võtnud. Normaalsetes peredes osatakse ja tahetakse lastega tegeleda ja neile juba varakult midagi selgitada ja õpetada.
Lii5. september 2018, 21:03
Kasvanud nii vitsa kui rihmaga, oli valus ja nutsin, kuid mõistsin siis ja ka nüüd miks ma sain.
Ei ole vanemate peale sellepärast kuri, leian et see oli pigem õiglane.
Nüüd näen pigem sellised '''karistusi,, nagu: kui sa halvasti käitud ma ei osta sulle seda asja. Lapsi ostetakse raha ja asjadega ära, kuid ikka nad käituvad,kui õpetamata koerad, hauguvad ja lõhuvad.
5. september 2018, 20:31
liberaali iba.suuresti tänu sellistele on nüüdseks kõik kohad peksvaid poisinagasid täis.
m5. september 2018, 20:19
Arusaamad on siin küll nagu keskajast!
heh5. september 2018, 19:42
loll jutt sellelt psühholoogilt. ok, kui laps kogu aeg peksa saab, siis muidugi, tuleb väärastunud mötlemisega. Aga mingi 3..4 korda teatud vanuses vitsa/laksu/rihma saanud laps öpib mida karistus tähendab ja tuleb ainult kasuks talle...
Refi agent5. september 2018, 18:55
Võltsmoraal, et head lapsed kasvavad vitsata! Tegelikult on nii ja naa, head lapsed võivad kasvada vitsaga ning pätistuda võivad ka hea sõnaga kasvatatud lapsed.
s5. september 2018, 18:48
Oma põnnidele õigel ajal asja eest küll vitsa antud ja läks asja ette. Mingi karistushirm peab olema, meil oli kasevits kapi otsas, õnneks läks harva vaja, piisas vitsale viitamisest.
Olen6. september 2018, 10:35
täiesti nõus.Meil oli samuti kasevits kapi otsas.Mõned korrad oli ikka vaja seda vitsa ka kapi otsast alla võtta.Kui ikka väike laps kukub jonnima ja viskab ennast pikali põrandale, kui ei saa seda, mida ta tahab, siis ongi paras aeg urvaplaastriga seda haigust ravida.Aitab suurepäraselt.Kordusravi läheb haruhava vaja!Aitab juba üksi vitsa nägemisest, kui haigushoog momentaalselt üle läheb.Olen 2 last niimoodi koduse raviga inimesteks kasvatanud.Ka ma ise olen väikse lapsena suurepäraselt selle raviviisiga jonnihoogudest üle saanud. laps vajab kasvamisel nii hirmu kui armu.
Urmas14. mai 2021, 17:33
Endalgi sarnased kogemused ja ei kurda nende meetodite mõtetuste üle. :) Kuid tänapäeval ei tohi olla vitsakimpu kapi otsas, vaid sul peab olema raamaturiiulis esikohal Karistusseadustik või saatma lapsele sigaduste tegemise korral sõnumeid viitega Karistuseadustikule.
lubatud võte5. september 2018, 18:32
kuna vits on keelatud, siis võib lapse tuppa, võib elamisse ühe pisike trellitatud arestikamber ehitada. See riiklikult aktsepteeritav karistusmeetod ja püüdku seda siis nimetada koduvägivallaks.
Urmas14. mai 2021, 17:29
Eksid, kommentaator lubatud võte. Siin on Jupiteri ja härja põhimõte! Riik võib kodanikult vabaduse võtta ametlikult(?), aga kui sina pistad oma lapse trellitatud ruumi sõnakuulmatuse eest, siis pannakse sind trellitatud ruumi isikuvabaduse võtmise eest.
Kaserosinad tulevad5. september 2018, 18:18
mängu siis kui jutt ei aita aga anda tuleb asja eest, mitte lihtsalt, et sa ei kuula ju.
Jah5. september 2018, 23:01
Kanutiaia peksjad ütlesid ju ka, et niisama ei pekstud kedagi, kes sai, sai asja eest, eks lapsed kodus olid õppinud, et see, kes käsku ei täida, saab lihtsalt peksa.
topeltmoraal5. september 2018, 18:09
Vägivaldseid videomänge mängides kasvab õrn ja hell laps? Nad oska arvatagi, et linna peal kellelegi kambaga peksa andes võib ohvril "ebamugav tunne" olla?
villu5. september 2018, 17:25
kui annad talle asja eest siis ta teab,et järgmine kord pahandust ei tee.
Jah5. september 2018, 23:04
Kui last ei õpetata ja talle midagi ei selgitata, siis järgmised korrad saab uute asjade eest, kuni suureks kasvab ja selgeks saab, millise teo eest saab naha peale ja millise eest mitte? Ehk oleks lihtsam last pigem enne õpetada kui pärast peksta?
Taat5. september 2018, 17:22
Vanasõna14. mai 2021, 17:20
Mida valusam vits, seda armsam laps!
5. september 2018, 17:22
Mine metsa oma lalilisemisega...