Tõnu Tõniste. Foto: Arno Saar
Spordivaria
5. september 2018, 16:53

Tõniste: Audentes on tõsine töötegemise koht noortele, kes ihaldavad jõuda maailma absoluutsesse tippu

Audentese Spordigümnaasiumis alustas kooliaastat 216 õppursportlast, neist Tallinnas 166 ja Otepää filiaalis 50 sportlast. 

Eesti Olümpiakomitee asepresident ja kahekordne olümpiamedalist Tõnu Tõniste lausus kooliaasta avaaktusel, et Audentese Spordigümnaasiumis õppimine on väga eriline võimalus ja vastutus iga noore sportlase jaoks.

„Suhtuge sellesse vastutusse täie tõsidusega. See on ainus kool, kus õpilased on välja valitud Eesti Olümpiakomitee tasemel, ning see on tõsine töötegemise koht noortele sportlastele, kes ihaldavad jõuda maailma absoluutsesse tippu ja on valmis tegema selle jaoks ränkrasket tööd nii spordis kui ka õpingutes. Võtke oma Audentese aastatest maksimum nii treeningutel, võistlustel kui ka koolitundides,“ kutsus üles Tõniste. 

Audentese Spordigümnaasiumi Tallinna koolis õpivad tänavu noored korvpallurid, võrkpallurid, käsipallurid, kergejõustiklased, maadlejad, ujujad, tennisistid, judokad, laskesportlased, samuti on esindatud vehklemine, iluvõimlemine, sõudmine, purjetamine, triatlon, jäähoki ja golf. Spordigümnaasiumi Otepää filiaalis alustasid uut kooliaastat murdmaasuusatajad, suusahüppajad, kahevõistlejad, laskesuusatajad, jalgrattasportlased ja orienteerujad. 

Spordigümnaasiumi õpilaste seas on arvukalt oma vanuseklassi rahvusvaheliste tiitlivõistluste medaliste. Seitse Audentese õpilast pääsesid oktoobris Buenos Aireses toimuvatele noorte olümpiamängudele sõitvasse Eesti koondisesse: korvpallurid Jaan Erik Lepp, Victoria-Ida Vähi, Johanna-Eliise Teder, Janne Pulk ja Martha-Liisa Oinitš, maadleja Viktoria Vesso ning ujuja Alex Ahtiainen.  

Audentese Spordigümnaasiumisse sisseastumisel arvestatakse noorsportlase sportlikke eesmärke, seniseid spordisaavutusi ja õppeedukust. Audentesesse pääsevad sportlased valivad välja Eesti Olümpiakomitee ja Audentese Spordigümnaasium koostöös spordialaliitudega. 

Spordigümnaasiumi on lõpetanud paljud Eesti tippsportlased, näiteks maadlejad Heiki Nabi ja Epp Mäe, kergejõustiklased Ksenija Balta, Mikk Pahapill, Janek Õiglane, Marek Niit ja Roman Fosti, sumomaadleja Kaido Höövelson (Baruto), jalgratturid Tanel Kangert ja Rein Taaramäe, laskesportlane Peeter Olesk, tennisist Anett Kontaveit, võrkpallur Robert Täht, korvpallurid Gregor Arbet ja Indrek Kajupank, sulgpallur Raul Must ning paljud teised.

Õppursportlaste koolitamist, majutust ja toitlustamist Audentese Spordigümnaasiumis rahastab Haridus- ja Teadusministeerium.