Mihkel Aksalu.Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
5. september 2018, 17:27

Segane seis väravasuul: Eesti esikinnas ei tea, miks ta Soomes pingile kupatati (4)

Eesti jalgpallikoondis kohtub juba laupäeval Rahvuste liiga esimeses matšis koduväljakul Kreekaga, kuid meeskond seisab veidi tavapäratu probleemi ees: väravavahid on koduklubides varumehed.

Peatreener Martin Reim kutsus koondisesse kolm puurivahti: MIhkel Aksalu (Seinäjoki), Matvei Igoneni (Lilleström) ja Sergei Lepmetsa (Levadia). Vaid viimane neist on sel aastal regulaarselt mängupraktikat teeninud.

Eriti kummaline on Aksalu seis. Seinäjoki puurilukk sõlmis eelmisel hooajal Soome klubiga 2019. aasta lõpuni kestva lepingu ja kandis kuni 21. juulini kaptenipaela, kuid seejärel istub stabiilselt pingil. Viimastes kohtumistes kaitseb Ida-Soome klubi väravat hoopis 27aastane Jesse Öst.

"Seis on keeruline, aga ma ei heida meelt. Viimased pool aastat on olnud rasked. Töötan iga päev selle nimel, et seis muutuks," sõnas Aksalu esmaspäevasel koondise kogunemisel. Kas ta teab, miks varumeheks langes? "Raske öelda, see on küsimus teistele inimestele."

Koondise pikaaegne esiväravavaht usub, et suudaks eelseisvates matšides Kreeka ja Soome vastu oma tavapärase taseme välja mängida, sest üksikutes kohtumistes ei tohiks mängupraktika puudus valusalt välja lüüa. "Ma ei usu, et ühe või kahe mängu plaanis oleks erinevus väga suur. Kui peaksin järjest mängima viis mängu, hakkaks füüsiline konditsioon rolli mängima."

Mihkel Aksalu. Foto: Martin Ahven

Kokkuvõttes pole Aksalu praeguse seisuga harjunud, sest viimastel aastatel on ta rahvusesinduse kogunemistele saabunud kindla esinumbrina. Seekord ei oska ta öelda, keda Reim eelistab. "Kindlasti tulin koondisesse natukene närvilisemana, sest tean, et ma pole viimasel ajal mänginud. Martin on mind siiski siia kutsunud ja püüan kõike võimalikult hästi teha. Edasi otsustab juba peatreener," ütles Aksalu.

21aastane Igonen liitus sel aastal Norra klubiga Lilleström ja pääses hooaja alguses viiel korral ka väljakule. Alates mai keskpaigast on endine Infoneti mängija aga kindel varumees.

Seega jääb ainsaks iganädalaselt mängivaks puurilukuks Lepmets, kes on Levadias ülikindel 90 minuti mees. Eesti koondises on tal kirjas vaid üks mäng, mis toimus tänavu mais Leedu vastu. Lepmets hoidis tookord värava puhtana.