Kati Saara VatmannFoto: Viktor Burkivski
Eesti uudised
6. september 2018, 14:32

Kati Saara Vatmann kutsub ministreid nõu pidama: mina tean, kuidas noored kuritegevusest eemal hoida (22)

"Piiritult suur rõõm on täheldada, et Eesti riik on asumas tegema sama tööd, mida meie teeme juba teist aastat," viitab kirjanikuproua ja viie lapse ema Kati Saara Vatmann Facebooki tehtud postituses Kuusiku Altveski kultuurikeskuse noortestuudio MINA OLEN! tegevusele, mis kohalikke noori pahategudest eemal hoiab.

"Mina väga loodan, et kui nõupidamine tuleb, siis härrased võtavad võimalikult palju oma meeskonda kaasa, sest me au ja uhkusega näitame, mille nimel oleme pingutanud," teatab Vatmann.

Kati Saara Vatmann Foto: Viktor Burkivski

Idee kutsuda justiitsminister Urmas Reinsalu ja siseminister Andres Anvelt endaga nõu pidama tekkis pärast seda, kui viimased andsid teada, et seoses noortekampade tegevusega Tallinnas moodustatakse eraldi töögrupp. Ka soovib Vatmann ära hoida õigusrikkumiste vähendamise programmidesse suunatud täiendava nelja miljoni euro ebaõige kasutamise. 

"Kui me alustasime, oli lapsi kümme. Nüüd on 34, kellest suur osa on sügisel lisandunud teismelised poisid. Täpselt komisjoni sihtrgupp. Otsustasime jala ukse vahele lükata, et jagatava nelja miljoniga ei juhtuks "Welcome to Estonia" farssi, et tehakse hulk loosungeid ja kodulehekülgi, mida noored iial ei külasta," sõnab Vatmann. 

Vatmann ütleb, et tänu laagritele on piirkonna lapsed tihti ühes kohas koos ning nende vanematel seeläbi teadmine, kus ja kuidas võsukesed aega veedavad.

"Kuusiku piirkonna noorsugu on õnnestunud põimida ühiskonna kodanikeks ilma, et nad oleks jõudnud komisjoni sihtgruppi. Meil on käinud noortega tegelemas ülisefid tegijad. Noored näevad, et nad võivad ära õppida samad asjad nagu Brigitta Murutar või Paul Neitsov oskavad," on Vatmann uhke. 

Vatmanni sõnul kergitanud tema kaasa Robert Borodin naise idee peale esmalt üllatunult kulmu ja öelnud: "Eriti lahe tädi, väiksemaga ei lepi kui ministrid!"

"Me jõudsime noortega arusaamale, et Eesti on nii väike, et kooliõpilaste ja ministrite vahe on nii pisike. Suuremates riikides on need käärid suured. Me oleme ütlemata põimunud ja see ongi meie tugevus ja eeldus teha häid asju nullist koos. Ja selleks ma oma käe nende (ministrite) poole sirutan, et mina juba tean ja mina juba oskan," lisab Vatmann. 

Siseminister Andres Anvelt ütleb, et ta on vastavasisulise kutse tõepoolest saanud, kuid tegemist ei ole mitte nõupidamise, vaid Vatmanni poolt korraldatava noortelaagri tutvustamisega.

Siseminister Andres Anvelt ja justiitsminister Urmas Reinsalu (Robin Roots)

"Ma täna küsisin ministrilt (Urmas Reinsalult), et mis ta arvab ja ma arvan, et me vaatame ajakava üle. Võiks ju seal ära käia," leiab Anvelt öeldes, et kõik noorte suundamise ja käitumise parandamisega seotud projektid on huvitavad ning teretulnud. 

Millal ministrid Kuusikule sõidavad, Anvelt aga öelda ei oska. "Ma millegipärast arvan, et septembrikuu on välistatud," sõnab Anvelt viidates eelarve läbirääkimistega seotud pingelistele ja pikkadele tööpäevadele. 

Justiitsministeeriumi pressiosakonnast öeldakse, et nemad kalendrist sellist kohtumist ei leia ning rohkem infot neil hetkel ei ole.