TAGASITEEL: Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov 4. märtsil tagasiteel Salisbury raudteejaama pärast mürgi pihustamist Sergei Skripali kodumaja uksele.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
7. september 2018, 20:25

Uuendatud 7. septembril kell 20.20

Kes on Skripalide mürgitajad Petrov ja Boširov? Viisat taotleti Peterburi ärimeestena (46)

Briti võimud kuulutasid kolmapäeval tagaotsitavaks kaks meest, keda süüdistatakse endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises närvimürgiga Novitšok 4. märtsil Salisburys. Kogutud asitõenditele tuginedes ütles peaminister Theresa May, et Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov on Vene sõjaväeluure GRU töötajad ja täitsid Vene riigi ülesannet. 

Kahtlusalused on umbes 40aastased mehed, kes 2. märtsil kell 15 saabusid Gatwicki lennuväljale Moskvast tulnud Aerofloti lennuga SU2588. Lennujaamast läksid nad ühissõidukiga Ida-Londonisse, kus majutusid odavas hotellis City Star. Uurijad leidsid hiljem seal nende toast ka inimestele ohutus koguses närvimürgi Novitšok jälgi.

PEATUSKOHT: Venemaa välisluuretöötajad Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov peatusid märtsi algul Londonis hotellis City Stay.  Foto: Reuters/Scanpix

3. märtsil sõitsid Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov esmalt hotellist linnatranspordiga Waterloo raudteejaama. Sealt viis nende tee rongiga Lõuna-Inglismaale Salisburysse, kus Sergei Skripal elas. Kell 14.25 jäid mehed Salisbury raudteejaamas valvekaamera ette. Juba kell 16.10 asusid nad samast rauteejaamast tagasiteele Londonisse. Tõenäoliselt käisid nad sel päeval Salisburys lihtsalt oludega tutvumas. 

Mürk oli parfüümipudelis

4. märtsil lahkusid Petrov ja Boširov hotellist juba kell 8.05 hommikul ja sõitsid taas Waterloo jaamast rongiga Salisburysse. Seal jäid nad kell 11.58 valvekaamera vaatevälja Sergei Skripali maja lähedal. Uurijad usuvad, et nad piserdasid Novitšokki majauksele Nina Ricci väikesest testerpudelist. Niisuguse parfüümipudeli leidis 27. juunil taaskasutatud asjade konteinerist Charlie Rowley, kes kinkis selle oma elukaaslasele Dawn Sturgessile. Naine pihustas arvatavat lõhnaõli oma randmetele, misjärel ta haiglas suri. Mees sai samuti mürgituse ja tema tervis on tänini kehv.

MÜRGIANUM: Petrov ja Boširov hoidsid närvimürki Novitšok Nina Ricci parfüümi testerpudelis.  Foto: AFP/Scanpix

Petrov ja Boširov lahkusid Salisburyst 4. märtsil rongiga kell 13.50. Kell 16.15 sai Salisbury politsei teate murelikult inimeselt, kes märkas pargipingil kahte teadvuseta inimest – Sergei Skripali ja tema tütart Juliat. Mõlemad olid eluohtlikus seisundis ja viidi haiglasse, kus nad pikaajalise ravi tulemusel imekombel ellu jäid. Mürgitajad jõudsid pool tundi hiljem, kell 16.45, tagasi Waterloo jaama ning lahkusid õhtul kell 22.30 Londonist Heathrow' lennujaamast Aerofloti lennuga SU2585 Moskvasse. Hiljem ei ole nad Suurbritannias käinud. 

Venemaa välisministeerium kuulutas oma kõneisiku Maria Zahharova suu kaudu otsekohe, et kahtlusaluste nimed ja fotod on täiesti tundmatud. 

TAGAOTSITAVAD: Briti võimud kuulutasid Aleksandr Petrovi  ja Ruslan Boširovi tagaotsitavaks.  Foto: Reuters/Scanpix

Peterburi veebiväljaanne Fontanka seevastu leidis Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi kohta nii mõndagi huvitavat. Väidetavalt oli neil Londonis käies taskus peaaegu ühesuguse numbriga välispass. Mõlema passi number algas 65ga, vaid lõpp oli pisut erinev, vastavalt 1297 ja 1294. Tagasilennuks Londonist Moskvasse oli neil ostetud koguni kahed piletid – ühed õhtuseks ja teised öiseks lennuks. Kasutati esimesi.

Välispassid vormistati kaks aastat tagasi

Petrovi ja Boširovi välispassid vormistati umbes kaks aastat tagasi ning alates 2016. aasta septembrist kuni käesoleva aasta märtsini käisid nad peale Londoni veel Amsterdamis, Genfis, Milanos ja korduvalt Pariisis. Passi järgi on Aleksandr Petrov sündinud  13. juulil 1979 ja Ruslan Boširov 12. aprillil 1978.  Suurbritannia viisa taotlemisel esinesid nad Peterburi ärimeestena. Petrov ja Boširov näitasid visiitkaarte ja tõendasid, et neil on pangaarvetel soliidne summa.

Avalikes allikates kummagi mehe kohta infot samahästi kui pole, mis lubab arvata, et Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov on tegelikult pseudonüümid, mis Vene sõjaväeluure GRU neile on määranud. Briti politsei on mõista andnud, et seal teatakse ka meeste õigeid nimesid.

Briti võimud kinnitasid, et nad ei hakka Venemaalt Petrovi ja Boširivi väljaandmist nõudma, sest see riik ei anna oma kodanikke välismaa korrakaitseorganitele. Küll aga lubas peaminister Theresa May teha kõik võimaliku kurjategijate kinnipidamiseks juhul, kui nad Venemaalt lahkuvad.

Briti julgeolekuminister Ben Wallace ütles neljapäeval, et Salisbury rünnaku eest vastutab lõppastmes isiklikult Venemaa president Vladimir Putin, sest tema valitsus kontrollib, rahastab ja suunab sõjaväeluuret. 

Briti välisminister Jeremy Hunt kutsus Euroopa Liitu üles Salisbury mürgirünnaku pärast Venemaa vastu uusi sanktsioone kehtestama.