NFL ameerika jalgpalli liiga
7. september 2018, 00:05

Põlevad Nike'i tossud lõid USA rahva kahte leeri (12)

Läinud ööl anti USAs avalöök Ameerika jalgpalli liiga NFLi 99. hooajale, kuid täpselt nagu eelmisel ja üle-eelmisel aastal pole hooaja alguses jututeemaks ei võistkondade komplekteeritus ega tugevus.

Selle asemel on kogu riigi tähelepanu koondunud (endise) Ameerika jalgpalluri Colin Kaepernicku peale, kes kaks aastat tagasi protesti märgiks hümni ajal põlvitama hakkas. Konkreetne probleem, põlvitamise näol, on praeguseks küll lahendatud – Kaepernick olude sunnil enam NFLis ei mängi ning alates maist on mängijad kohustatud hümni ajal seisma – kuid maailmavaateline erinevus on alles hoogu sisse saamas.

Nimelt valis rõivabränd Nike oma tänavuseks reklaamnäoks just Kaepernicku. Nii soovis firma kõnetada nooremat põlvkonda, kes mustanahaliste vastu suunatud politsei vägivalla vastu protestinud sportlast suuremalt jaolt toetas.

Tavapärase lööklause „Just do it” (lihtsalt tee seda) kõrvale kirjutati ka loosung – „Believe in something. Even if it means sacrificing everything” (usu millessegi, isegi kui pead selleks ohverdama kõik). Selle lükke peale tõusid tagajalgadele aga kõik konservatiivid.

Näiteks kirjutas USA riiklik politseiorganisatsioonide assotsiatsioon Nike’ile avaliku kirja, kus mõistis riidebrändi reklaamnäo valiku rangelt hukka. „Härra Kaepernickut ei tunta mitte eduka sportlasena, vaid diletandina, kes otsustas tähelepanu saamiseks rüvetada lippu, mille eest paljud ameeriklased on võidelnud ja oma elu andnud,” on vaid üks põgus väljavõte 241 000 õigusemõistja nimel teele saadetud pöördumisest.

Oma sotsiaalmeedias tegi politsei Nike'i töötajatele veel üleskutse tulla nendega Arlingtoni kalmistule, kuhu on maetud „need, kes on ohverdanud kõik” ehk ametikohustuste käigus hukkunud õigusemõistjad.

Praegu ongi sotsiaalmeedia jagunenud kahte leeri. Reklaami vastased kutsuvad üles Nike’i boikoteerima ning postitavad internetiavarustesse ka videoid firma toodete hävitamisest teemaviitega #JustBurnIt (lihtsalt põleta seda). Ning teine pool, kes riidebrändi lükke heaks kiidab ning Kaepernickule, kes muide pole pärast 2016. aastat klubide omanike vastuseisu tõttu enam NFLis mänginud, poolehoidu avaldab.

Põlevad Nike'i jalanõud.  Foto: Twitter @JoshSneaker

Oma panuse sõnasõtta andis ka väljuhäälne USA president Donald Trump, kes firma kritiseerimiseks eriti omapärase nurga leidis. „Nike’i poole suunatud viha ja boikotid hävitavad selle firma täielikult. Juhtub täpselt sama, mis NFLiga, mille reitingud on täielikult põhja kõrbenud. Ma mõtlen, kas neil oli aimu ka, mis juhtub, kui nad selle otsuse vastu võtsid? Mis aga NFLi puutub, siis minu arvates on seda võimatu vaadata, vähemalt nii kaua, kuni nad hümni ajal ei seisa,” seisis säutsus.