Burt Reynolds 2015. aastalFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
6. september 2018, 22:07

Suri Hollywoodi näitleja Burt Reynolds (12)

Ameerika näitleja Burt Reynolds suri 82aastaselt Florida haiglas südamerabanduse tagajärjel.

Reynolds sai 1960ndatel kodumaal kuulsaks telenäitlejana. Rahvusvahelise edu tõid talle 1971. aasta film „Deliverance“ ning 1977. aastal alguse saanud filmisari „Smokey ja bandiit“. Oma rolli eest 1997. aasta filmis „Boogie Nights“ pälvis Reynolds Oscari-nominatsiooni.

Reynoldsi karjäärile andsid värvi ka filmid, milles ta ei mänginud. Harrison Ford, Jack Nicholson ja Bruce Willis peavad tänulikud olema, et Reynolds lükkas kõrvale Han Solo („Tähesõjad“), astronaut Garrett Breedlove'i („Helluse keeles“) ja politseinik John McClane'i („Visa hing“) rollid. Reynolds rääkis korduvalt, et filmis „Helluse keeles“ osalemisest loobumine oli tema karjääri suurim viga. (Nicholson võitis Breedlove'i kehastamise eest Oscari.)

„Smokey ja bandiit“, mille stsenarist ja lavastaja oli Reynoldsi hea sõber, legendaarne kaskadöör Hal Needham, teenis kokku 126 miljonit dollarit (tänapäeva rahas 508 miljonit dollarit) kassatulu, 1977. aasta filmidest ületas seda vaid „Tähesõjad“. Reynolds teadis öelda, et ehkki see kõlab uskumatuna, oli „Smokey ja bandiit õudukarežissöör Alfred Hitchcocki lemmikfilm.

Reynoldsi esimene abielu inglise näitlejanna Judy Carne'iga kestis vaid kaks aastat. Aastail 1977-1982 oli Reynoldsil suhe näitleja Sally Fieldiga.

Ameeriklanna Loni Andersoniga oli Reynolds 1988. aastast abielus viis aastat ning paar adopteeris poja, Quinton Reynoldsi. Quinton on tema ainus laps.

1970ndad olid Reynoldsi hiilgeaeg, mil ta nautis seksisümboli staatust ja lisaks näitlemisele avas ta ka omanimelise eduka ööklubi. Paraku vaevasid näitlejat elu lõpu poole mitmed terviseprobleemid ja võlad.

Kuulsuste järelehüüded

Laulja ja laulukirjutaja Dolly Parton kirjutab sotsiaalmeedias, et ta leinab koos miljonite fännidega üle maailma. „Jääme alatiseks mäletama tema naljakat naeru, seda kelmikat sädet tema silmis ja omapärast huumorimeelt. Sa jääd alatiseks mu lemmikšerifiks! Puhka rahus, mu sõber, armastan sind igavesti,“ sõnab Parton.

Filmitäht Arnold Schwarzenegger nimetas Reynoldsit oma iidoliks ja tõeliseks teerajajaks. „Ta näitas, kuidas saada sportlasest enimmakstud näitlejaks. Ta oli mulle suureks inspiratsiooniks,“ säutsub Schwarzenegger Twitteris.

„Rannavalve“ staar David Hasselhoff kirjutab, et Reynolds oli bravuurikas, šarmantne ja ääretult armastusväärne ning ühtlase terve maakera kõige naljakam superkangelane.

„Tõeliselt kurb päev. Mu sõber Burt Reynolds on lahkunud. Mäletan teda juba aastast 1979. Ta meenutas mulle alati, kuidas oleksin pidanud teda filmi „First Blood“ kolonel Trautmani rolli pidanud palkama. Ütlesin, et see oleks olnud võimatu, sest ta oli liiga kallis ja liiga kuulus ja pealegi arvatavasti palju kangem kui Rambo ise! Ta naeris selle peale. Ta oli suurepärane huumorimeel ja ma nautisin alati tema seltskonda,“ sõnab Sylvester Stallone.

"Tema tegi seda esimesena. Ja paremini. Ja alasti," säutsus Ryan Reinolds.