SELJA TAGANT: tullakse ka nunnadele ligiFoto: Forum Cinemas
Film
7. september 2018, 15:28

FILMIBLOGI | Kas õudukad tekitavad tõesti naistele erutuse? (12)

Mulle tegelikult ei meeldi õudukad. Ma ütlen ausalt välja, et mulle ei meeldi eriti ehmatused ja õudusunenäod, mida need mingil põhjusel juba keskeale liginevana põhjustavad. Sageli olen õudukaid kuidagi eelarvamuslikult eriti rumalate inimeste meelelahutuseks pidanud, kuna ehmatus on ju kõige lihtsamini saavutatav emotsioon kinolinalt.

Aga siis rääkis Uudo Sepp Ekspressile, et talle meeldivad väga õudukad, aga seda eriti siis, kui kena neiu on kõrval. Seepeale rääkis naiste seas üsna populaarne kolleeg Kristjan, et see on kusagil isegi teaduslikult tõestatud, et õudusfilmid pidid naisi füüsiliselt erutama. Ja et seetõttu on Uudo tegelikult väga nutikas.

See juba äratas uudishimu ja seetõttu tuli mõte see neetud "Nunn" ka ära vaadata. Kahjuks ei saanud ma kaasa ühtki naisterahvast, aga see-eest istus mu kõrval Õhtulehe filmisaate "Duubel" juht ja korruse kõige nägusam mees Sten Kohlmann. Tore seegi, äkki saab tema reaktsioonidest midagi aru.

Naisi kinosaalis väga polnud, kuid see-eest oli Õhtulehe kõige nägusam mees Sten. Foto: Jörgen Norkroos

"Nunn" on "The Conjuringu" saaga viies film. Kui ma täiesti ausalt ütlen, siis olen enda mälu järgi mõned selle universumi filmid ka varem ära näinud, aga absoluutselt mõhkugi meeles pole. Ok, IMDb tuletas meelde, et ma olen sealt ainult ühte osa näinud. Aga see tähendab ilmselgelt, et viimasel ajal on paranormaalseid õudukaid tulnud nagu Vändrast saelaudu.

"Nunn" õnnestub kõige tõhusamalt asukohtade valikuga, sest mis on õudsem, kui ristidest ümbritsetud keskaegne klooster? Kõikjal on hämar, pikad käigud. Hirmus. Film ei lase end sissegi sättida, kui juba hüppab üks nunn, silmus kaelas, kummitusnunna eest aknast välja ja poob end üles.

Tempot filmis maha ei võetagi. Iga stseen on selleks, et selle lõpus tuleks filmifännide seas tuntud cheap scare ehk keegi hüppab ootamatust kohast ootamatult välja ja seda ülivalju muusikalaksatuse saatel. Ja kuna film ei võta kordagi tempot maha, siis tuleb neid ehmatusi järjest-järjest-järjest. Keha kattub pidevalt tibuülikonnaga ja kui ma oleks naine, siis peaksin Uudo ja Kristjani loogika kohaselt olema väga erutunud. Aga ma kahjuks pole - ei naine ega ka erutunud.

Jah, film on kuradima spooky, seda eelkõige nende ehmatuste arvelt, aga samamoodi on filmis nii palju erakordselt rumalaid tegusid, tegelasi ja lahendusi, et kohati paneb kõik ohkama. Film saab ilmselt kiirelt läbi, seob end kuidagi varasemate filmidega, aga selle kohta ei oska enam midagi öelda.

Lõpuks selgus, et korruse nägusaimale mehele Stenile film üldse ei meeldinud. Aga äkki siis Uudole ja naistele sobib ikka. Ah, ma tegelikult ei oska neid õudukaid üldse korrektselt hinnata. Spooky oli, loll ka.