Eesti ja Kreeka valmistuvad laupäevaseks Rahvuste liiga avalöögiks.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
7. september 2018, 21:08

Lisaks pildid Eesti ja Kreeka reedestelt treeningutelt ja pressikonverentsidelt!

Martin Reim: nooremad peavad hakkama rohkem vastutust võtma, et koondis tõusulainele viia (1)

"Nooremad mängijad peavad hakkama rohkem vastutust võtma, et meie koondis uuele tõusulainele viia," ütles jalgpallikoondise peatreener Martin Reim päev enne Rahvuste liiga avamatši Kreeka vastu.

Euroopa jalgpalli uue turniiri avahooajal kuulub Eesti tugevuselt kolmandasse ehk C-liigasse, kus oma grupis mängitakse lisaks Kreekale ka Soome ja Ungariga. Võitja pääseb taseme võrra kõrgemale, viimane tiim kukub nn mudaliigasse. Alagrupi parimal koondisel tekib võimalus koos veel kolme sama tasandi tiimiga mängida EM-finaalturniiri pääsme nimel.

Eesti jalgpallikoondise reedene treening. Foto: Teet Malsroos
Eesti jalgpallikoondise esmaspäevane treening. Foto: Martin Ahven

Mis võiks olla Eesti jaoks Rahvuste liiga avahooaja eesmärk? "Loomulikult tahame võidaleda play-off'i koha eest. Eks mängud näitavad, kas oleme vajalikul tasemel, et oma alagrupivastaseid võita. Siin ei piisa, kui istud kaitses ja mängid 0:0 viiki. Peame võidupunkte teenima, mis tähendab, et tuleb rünnata ja oma mängu avada. Rahule jääksin play-off'i kohaga, kuid ma poleks pettunud, kui suudame C-tasemel püsida. Esimene eesmärk on kohe Kreekat näpistada," avaldas Reim üsna optimistliku plaani. Kuivale statistikale toetudes peaks Eesti olema alagrupi nõrgim.

Laupäevasest matšist Kreeka vastu jääb eemale võistkonna kapten Ragnar Klavan, keda segab kannakõõluse vigastus. Võimalik, et teisipäeval Soome vastu on keskkaitsja mänguvalmis.

Reim sai kapteni probleemist teada nädala alguses, kui Klavan Itaaliast Eestisse jõudis. Veel pühapäeval tegi ta Cagliari võidumängus kaasa 90 minutit. "Klavan pole ühtegi trenni kaasa teinud. Ei tee ka täna (reedel - toim)," sõnas Reim. "Leidsime, et kahe mängu mees ta oma kõõlusega pole. Anname talle paar päeva aega. See ootus ja lootus, et ta [Kreeka matšiks] mängukõlbulikuks saab, ei täitu."

Eesti jalgpallikoondise esmaspäevane treening. Foto: Martin Ahven

Treener selgitas, et tegemist on vana murega, mis segas Klavanit juba eelmises koduklubis Liverpoolis. "Vahepeal oli lootust, et asi paraneb, kuid probleem lõi Itaalia kõvamatel väljakutel jälle välja. Kokkuvõttes on tema kannakõõlus valus ja paistes."

Häid uudiseid ka: põlvega hädas olnud Sergei Zenjov on juba laupäeval valmis väljakule minema. Sarnane olukord Joonas Tammega, kuid tema lõplik seis selgus reedeõhtuse treeningu järel. Taijo Teniste tegi küll sel nädalal hüppeliigesele liiga, kuid Reimi sõnul on ka tema mänguvalmis. Küsimärk kerkis Ats Purje kohale, keda segab põlvevigastus.

Huvitavasse seisu sattus sel suvel Konstantin Vassiljev, kes koduklubis valitsevate erimeelsuste tõttu mängib ja treenib igapäevaselt Gliwice Piasti duubelmeeskonnas, mis lööb kaasa Poola tugevuselt kuuendas liigas. "Kostja kohta on raske öelda, kas ta on valmis mängima 40, 50, 60, 70 või 90 minutit. Seda näeb lõplikult siis, kui ta mängu läheb," arutles Reim.

Eesti jalgpallikoondise esmaspäevane treening. Foto: Martin Ahven

"Vigastusi pole tal olnud ja tegelikult on ta saanud hästi treenida. Naljaga pooleks, Kostja näeb praegu sportlikus mõttes parem välja, kui eelmistel aastatel. Kaal on korras, jooksmise ja füüsilise poole pealt on vorm hea. Mängupraktika võib jätta soovida, aga samas on ta meie kõige kogenum mängija. Vajadusel on ta võistkonnale abiks. Olen tema koha pealt väga positiivne," vihjas Reim, et võib Vassiljevile oodatust rohkem mänguaega anda.

Eesti jalgpallikoondise reedene treening. Foto: Teet Malsroos

Taktikalise poole pealt näeme ilmselt 5-4-1 formatsiooni ehk sama asetust, mida valdava osa eelmisest valiksarjast. Kevadel Armeenias katsetas Reim ka variatsiooni 5-3-2 süsteemist, kuid loodetud edu ja rünnakuteravust see ei toonud.

"Ma pole nii naiivne, et arvan, et uus asi kohe ideaalselt toimib. Armeenia vastu see formatsioon hästi ei töötanud, aga ma ei välista, et mingis mängufaasis kasutame sama taktikat veel."

Eesti jalgpallikoondise esmaspäevane treening. Foto: Martin Ahven

Ääreründaja Siim Lutsu sõnul on eestlastel vajaka jäänud hoopis enesekindlusest, seda just ründefaasis. "Kui palli võidame, peame ka julgemalt sellega mängima. Kas just riskeerivamaid sööte andma, aga tuleb julgemalt kaaslasi ostida. Samamoodi peaks ka ründeliini mehed enesekindlamalt vastaseid ette võtma ja neid üks-ühe vastu olukordades võitma. Nii tekiks rohkem olukordi väravate löömiseks," rääkis Luts reedesel pressikonverentsil.

Ta jätkas: "Tundub, et paljudes mängudes jäävad meil mitmed olukorrad enesekindluse taha. Tahetakse kiiresti pallist lahti saada ja otsitakse kiire sööduga oma kaitsjaid. Edu võti võiks olla enesekindlam palliga mäng. See usk peab tulema iga mängija enda seest. Muidugi saavad ka treenerid öelda, et "olge enesekindlamad", aga tegelikult mängivad koondislased suhtelised kõrgel tasemel. Meil on küll kvaliteeti vastaseid ette võtta ja väravaid lüüa."

Eesti ja Kreeka matš algab laupäeval kell 21.45.

Eesti koondise reedene treening. Foto: Teet Malsroos