Oma karjääri kirkaima medali - OM-hõbeda (2008) - sai Endrekson koos Jüri Jaansoniga kaela just paarisaerulisel kahepaadil. Foto: AP/Scanpix
Sõudmine
8. september 2018, 15:59

Endrekson liugleb MMil taas kahepaadil, Jämsa läheb taset kontrollima (1)

Eeloleval nädalavahetusel, alates 9. septembrist pöörduvad kogu sõudemaailma pilgud Bulgaaria linnale Plovdivile, kus leiavad aset tänavused maailmameistrivõistlused.

Eesti koondise seis on tänavu veidi tavapäratu, sest viimasel 15 aastal lipulaevaks olnud meeste paarisaeru neljapaat on võtnud vaheaasta ning mitmed medalimehed viibivad mõtetes juba 2019. aasta hooaja juures, sest siis hakatakse jaotama Tokyo olümpiapileteid. Samas näeb Plovdivis koos noore Kaur Kuslapiga paarisaeru kahepaadil võistlemas vanameister Tõnu Endreksoni ning ühepaadil liugleb oma vormi realiseerima riigi sõudmise üks kandvamaid jõude, Andrei Jämsä.

Kahepaate on eelülesandmise põhjal starti tulemas 25. Neist nimekaimad on mullused maailmameistrid Uus-Meremaalt, John Storey ja Christopher Harris. Teiste seas on stardis eelmise aasta hõbemedalimehed poolakad, kes tänavugi on hästi esinenud ning domineerisid näiteks viimasel MK-etapil. Stabiilset sõitu on näidanud MK-sarja etappidel kulla ja hõbeda võitnud britid Beaumont ning Groom, ent silm tasub peal hoida Šveitsil ning Saksamaalgi.

Võistlussüsteem näeb selle arvu paatide juures ette, et igast eelsõidust (5) neli esimest kvalifitseeruvad veerandfinaali 24 parema sekka. Need paatkonnad, kes alguses ebaõnnestuvad, saavad uue võimaluse vahesõidus, kust omakorda neli kiireimat edasi liiguvad.

Andrei Jämsä on konkurente 34. Starti tulevad valitsev maailmameister, tšehh Ondrej Synek, Mahe Drysdale’i üle Uus-Meremaa esinumbriks kerkinud Robert Manson, tõusev täht Saksamaalt, Oliver Zeidler jpt.

Ühepaatidel on kavas kuus eelsõitu, millest igast kolm liiguvad 24 veerandfinalisti sekka. Seejärel saavad ülejäänud uue võimaluse vahesõitudes, mida on kavas kolm ning millest igast kaks paremat jõuavad edasi. Ning siis hakatakse võistlema poolfinaali pääsu nimel.

„Tahan end proovile panna ning tippudega võrdluses võimalikult hästi esineda. Ka see on juba hea märk kui suudaksin vähemalt mõne rivaaliga sammu pidada,“ rääkis Andrei Jämsä vahetult Plovdivisse sõitmise eel.

Võistluste žürii koguneb sõitude loosimiseks laupäeval, 8. septembril kell 15. Seejärel selguvad mõlema Eesti paatkonna vastased. Nii ühe- kui kahepaatide eelsõidud on kavas pühapäeval vastavalt kell 12.25 ja 11.45.

Kogu info tiitlivõistluste kohta on leitav SIIT.