Serena Williams kohtunikuga vaidlemas. Foto: Danielle Parhizkaran
Tennis
9. september 2018, 09:21

VIDEO | Kohtunikuga tülli pööranud ja fännid üles ässitanud Serena Williams sai US Openi finaalis jaapanlannalt kindlalt lüüa (68)

US Openi tennisturniiri naiste üksikmäng sai intrigeeriva lõpplahenduse. Finaalis alistas Naomi Osaka 6:2, 6:4 Serena Williamsi, kuid matši jääb varjutama Williamsi ja peakohtuniku Carlos Ramose vaheline skandaal. 

Lõng hakkas hargnema teise seti alguses, kui õigusemõistja arvates sai Williams tribüünilt abi, mis on reeglitega keelatud, oma treenerilt Patrick Mouratogloult. Kuigi ameeriklanna vandus, et midagi sellist pole olnud "pole kunagi petnud, pigem kaotan", määras Ramos talle hoiatuse. 

Kusjuures Mouratoglou tunnistas hiljem ESPNile, et ta tõepoolest üritas Williamsit juhendada. Siiski polevat hoolealune teda märganud ja erinevaid abistavaid žeste näitavat kõik treenerid. 

Teise hoiatuse, mis tähendas punkti vastasele, sai Williams 3:2 eduseisult, mil ta vihahoos oma reketi lõhkus. Seejärel muutus staadionil valitsenud õhkkond üha mürgisemaks ning ameeriklanna oli lisaks endale Ramose vastu üles ässitanud ka suurema osa publikust. 

Tunded keesid lõplikult üle pärast seda, kui Osaka oli võitnud kaks geimi järjest ning Williamsi 3:4 kaotusseisu jätnud. "Sa oled valetaja. Millal sa minu ees vabandad? Ütle, et sul on kahju!" põrutas ameeriklanna kohtuniku suunas. 

Vihapurse päädis sellega, et Ramos määras geimi Osakale. Kogu kohtumise vältel külma närvi säilitanud Osaka enam 5:3 eduseisus käest ei andudki ning kallutas 6:4 setivõiduga matši enda kasuks. Vaatamata sellele, et viimaseid geime saatis pidev vilekoor. 

Osaka jõudis oma karjääri jooksul esimest korda Suure slämmi turniiri finaali ning tegi võiduga ka Jaapani tennise ajalugu. Ilusat võistlust jäi aga varjutama Williamsi-Ramose skandaal, mistõttu 20aastane tennisist oma triumfist esialgu suurt rõõmu tunda ei saanudki. "Vabandust, et see nii pidi lõppema," sõnas ta pisarais. 

Kohtumise järel peetud pressikonverentsil süüdistas Williams peakohtunikku seksismis. "Mehed sõimavad kohtunike palju krõbedamate sõnadega. Pole veel näinud, et keegi "varga" eest oleks mehelt geimi võtnud. Olen siin, et naiste õiguste eest võidelda," ütles ameeriklanna. 

Siiski tunnustas Williams ka Osakat ning tunnistas, et jaapanlanna mängis paremini ja vääris võitu.