Roman Fosti Tallinna maratoni võitjana finišis.Foto: Tiina Kõrtsini
Kergejõustik
9. september 2018, 12:57

Roman Fosti: võit ja meistritiitel kaaluvad aja üles

Ligi kuu aega tagasi Berliinis peetud Euroopa meistrivõistlustel maratonijooksus aja alla 2:18 saanud Roman Fosti startis täna Tallinnas salasooviga läbida Eesti pinnal esimese eestlasena rada alla 2:20, kuid distantsi teisel poolel selgus, et nii siiski ei lähe.

Ent uhkes üksinduses esimesena lõpetanud ja aja 2:24.06 saanud Fosti polnud pettunud. "Kananahk tuleb peale. Väga uhke tunne oli! Rahvas elas hästi kaasa, Eesti lipud paistsid, viimane kilomeeter oli väga äge, sain lõpuni pingutamiseks uut energiat!" oli Fosti esimene emotsioon.

Jooksu analüüsides märkis ta, et püsis 25 kilomeetrit soovitud ehk 2:20 tempos, kuid siis hoog rauges. "Arvan, et kui raskeks läks, andsin vaimselt alla. Jooksin üksi, konkurente polnud. Ma ei tahtnud end samamoodi ribadeks pingutada nagu Berliinis."

Kas Berliini-maraton oli veel jalgades, see joosti kõigest neli nädalat tagasi? Fosti leidis, et tegi hoopis vea eelmisel pühapäeval Pärnus kahe silla jooksule minekuga (seal sai ta 10 km distantsil neljanda koha). "Seal lõi parema jala reie tagakülge spasm, mis püsis paar päeva. Lihas andis ka täna distantsi esimesel poolel tunda. Pean ennast nüüd välja ravima ja tegema järgmiseks aastaks korraliku ettevalmistuse," rääkis Fosti.

Soolojooksu nimetas ta just vaimselt raskeks: "Kui silme ees pole selget eesmärki, võtadki ühel hetkel kergemalt. Kuid võit ja Eesti meistritiitel on ajast tähtsamad! Jooksin elu 18. maratoni, see oli esimene võit!"

Võib lisada, et Tallinna maratoni ajaloos jäeti esimest korda esikoht Eestisse. Tõsi, konkurents oli hõre, sest parim välismaalane oli mitte mees-, vaid naisvõistleja, keenlanna Daisy Langat (2:33.50). Tema ja Fosti vahele mahtus Ülari Kais (2:31.06).