Petter Solberg. Foto: AFP/Scanpix
WRC
9. september 2018, 18:49

Petter Solberg võitleb haigusega, mis ähvardas lõpetada ka rallilegendi karjääri (1)

2003. aasta autoralli maailmameister Petter Solberg hoiab praegu rallikrossi MM-sarjas küll kolmandat kohta, kuid vähesed teavad, millist pingutust see norralaselt tegelikult nõuab. 

Solberg sattus eelmise aasta Riia rallikrossi etapil raskesse avariise, mille tagajärjel viidi ta haiglasse. Põhjalike uuringute käigus avastati endisel maailmameistril aga haigus, millest mees varem ise teadlik polnud. 

Nimelt diagnoositi Solbergil sarkoidoos - elundisüsteeme haarav haigus, mis kahjustab eelkõige lümfisõlmi, kopse, nahka ja silmi. Näiteks muutis haigus norralase väga uniseks. Samamoodi mõjus see ralliässa silmadele, mistõttu ta praeguseks prille kannab. 

"Praegu on mu pilk korras. Ehk veidi udune, kui päev-päevalt läheb nägemine paremaks. Prillid aitavad selle koha pealt väga palju," selgitas Solberg. 

Kui vanemad kolleegid ning reporterid mäletavad Solbergi kui energiast pakatavad rallimeest, kes alati meelsasti intervjuusid andis ning nalja viskas, siis praegu norralane enam nii ei käitu.

"Väldin võistlusnädalavahetusel üldiselt kõiki intervjuusid. Leban enamasti voodis soojapuhuri kõrval, kuna mul pole lihtsalt energiat. Kogu mu jõud läheb sõitmisesse," sõnab Solberg. 

"Tänavu on isegi päris hästi läinud. Jah, ma ei suuda enam 110% pingutada, kuid arvestades olukorda, siis pean mingeid ohverdusi tooma," jätkab ta. Vahepeal kaalus mees ka kihutamiskarjäärile täielikult joone alla tõmbamist, eriti pärast juulikuist Höljesi rallikrossi võistlust. 

"Pärast seda sõitu hakkasime tiimiga teisi sõitjaid otsima, kuna teadsin, et kui haigus veel tõsisemaks muutub, ei saa ma enam jätkata," meenutab norralane. Praeguseks on sümptomid aga taandunud ning Solberg soovib esialgu vähemalt tänavuse hooaja lõpuni teha. 

Selleks, et igapäevaselt ravimeid tarbiva Solbergi jaoks olukord liiga ohtlikuks ei muutuks, on norralasel kaasas tuttavad arstid. Abistavaid võtteid on aga teisigi. "Väga mitmeid asjad võivad sind aidata. Dieet on väga oluline, lisaks tuleb hoolikalt jälgida enda puhkust ja und. 

Olen oma haiguse kohta väga palju uurinud, ka teistes keeltes. Olen õppinud mingeid nippe enda jaoks ära kasutama ja nii suudan oma energiataset üleval hoida," sõnab mees. 

"Praegu näeb ta tõesti kõbus välja," sõnab ralliässa abikaasa ja mänedžer Pernilla Solberg. "Aga ta on väga väsinud. See käib hooti. Halbadel päevadel peame teda ise autost välja aitama."