Idris Elba on Heimdalli kehastanud viiel korral: kolm korda „Thori“ filmides ning kahel korral „Tasujates“.Foto: Outnow.ch
Film
10. september 2018, 11:54

RASSISM HOLLYWOODIS? 8 juhtumit, mil filmirolli valiti „vale“ nahavärviga näitleja (15)

Vahel ikka juhtub, et internet hoiab väljamõeldud tegelasi kõige kõrgema poodiumi peal ning kui filmitegijad algmaterjalisse pisut lõdvemalt suhtuvad, satutakse raevu. Sama situatsioon toimub ka tagurpidi – mõnikord mõtlevad Hollywoodi tähtsamad ninad, et tähtis pole mitte tegelaste identiteet, vaid see, et neid kehastaks tuntud näitleja, kes rahva kinno meelitaks.

Järgnevalt toome teieni 8 juhtumit, mis mõlema laagri kurtjad ja targutajad tagajalgadele ajasid.

Idris Elba on Heimdalli kehastanud viiel korral: kolm korda „Thori“ filmides ning kahel korral „Tasujates“. Foto: Outnow.ch

Skandinaavia must tulevik?

Modernsete koomiksifilmide võidukäigu algusajastul ilmunud „Thor“ tekitas juba enne esilinastumist internetifoorumites parajat furoori. Nimelt polnud paljud inimesed rahul sellega, et kõikenägija Heimdalli saabastesse astus mustanahaline näitleja Idris Elba. „Tegemist on ikkagi Skandinaavia mütoloogiaga!“ karjusid kisakõrid unustades, et tegemist on koomiksiuniversumiga, mis niigi oma „päris“ vastete kujutamist täie tõsidusega ei võta.

Tulemus? Heimdall oli „Thori“ filmiseeria üks ägedamaid tegelasi.

„Hing anumas“ (oeh) pole ainus film, millega peaossa valitud Johansson inimestele tuska valmistanud. Tänavu andis naine teada, et kehastab linateoses „Rub and Tub“ transsoolist meest. Suure kriitikatulva alla sattunud naine ütles hiljem rolli üles. Foto: Outnow.ch

Scarlett Johanssoni anumasse topitud hing

Mullu ilmunud „Ghost in the Shell“ (emakeeles „Hing anumas“, mis juba iseenesest on tõlge, mis närvi ajab) põhineb samanimelisel kuulsal Jaapani mangaseerial, millest hiljem fantastiline animafilm valmis vändati. Kuna algmaterjal on aasia elementidest üdini läbi imbunud, tegi inimestele tuska asjaolu, et peategelast – superküborg Majorit – valiti kehastama valgenahaline Scarlett Johansson. Too lüke läks ajalukku ühe suurima whitewashing (valge näitleja palkamine teist nahavärvi omava tegelase rolli) skandaalina.

Tulemus? „Ghost in the Shell“ imes vilinal.

Valge mehe raudne rusikas

Veidral kombel toimib whitewashing ka siis, kui valge tegelase rolli valitakse… valge nahaga näitleja. Üks mitmest Netflixi Marveli sarjast, „Iron Fist“, rääkis loo sellest, kuidas valgenahaline Danny Rand võitluskunste harrastavate munkade keskel üles kasvas ning seejärel täiskasvanuna New Yorki naasis ja oma kung-fu võimeid kurjamite vastu kasutas. Internet nägi siin aga võimalust lahendada Hollywoodis lokkavat probleemi ning nõudis, et seriaali tegijad paneksid peaossa aasia rassi esindaja.

Hoolimata inimeste põhjendamatust raevust, suutis peaosatäitja Finn Jones siiski õli tulle lisada, kui kasutas kritiseerijaid kritiseerivas säutsus sõna „idamaine“, kui kontekstiks olid inimesed. Jonesi kolleeg Jessica Henwick andis talle tugevalt mõista, et toda sõna kasutatakse pigem vaipade, mitte inimeste kirjeldamiseks...

Tulemus? „Iron Fist“ oli kõikidest Marveli Netflixi sarjadest kõige nõrgem.

Idris Elbond

Idris Elba on rohkem kui ühel korral fiktiivsete tegelaste rassipuhtuse eest võitlejatele silma jäänud. Pidevad kuulujutud selle kohta, et just Elbast saab järgmine (ning esimene mustanahaline) James Bond ajas nii mõnegi inimese tagajalgadele. „Paljud on harjunud nägema Bondi valgena“, ütlesid nad. „Mis järgmiseks? Valgenahaline Martin Luther King ja Must Panter?“ küsisid nad. „Me peame austama Ian Flemingu nägemust“, nõudsid nad.

Siinkohal oleks aga paslik mainida, et Flemingu tööd pärinevad 1950ndatest aastatest ning nii mõnigi mustanahalisi puudutav sektsioon on ajale kohutavalt jalgu jäänud (loe: Flemingu kirjeldused on pisut rassistliku hõnguga). Lisaks pole nahavärv Bondi puhul kunagi määrav olnud, näiteks toodud MLK ja Must Panter on aga oma rassiga tihedalt seotud.

Tulemus? Elba andis teada, et on rahvast aastaid ninapidi vedanud ning lisas, et ühiskond pole veel mustanahaliseks Bondiks valmis.

Michael B. Jordan ei tohiks koomiksifilmide fännidele võõras olla. Mees kehastas tänavu ilmunud „Mustas pantris“ teose põhikurjamit Erik Killmongerit. Foto: Outnow.ch

Täiuslik torm

Veidral kombel otsustati 2015. aasta koomiksifilmi „Fantastiline nelik“ erinevate rassidega veelgi veidramaks minna. Neljase grupi kosmoseseiklustest ning sellest tulenevatest supervõimetest pajatav linateos otsustas algmaterjali õe-venna paari (Sue ja Johnny Storm) pisut ümber kirjutada ning veresugulus asendus situatsiooniga, kus mustanahaline perekond oli vanemateta valgenahalisele neidisele kodu andnud.

Tulemus? Film ebaõnnestus ja ebaõnnestus korralikult, aga seda absoluutselt teistel põhjustel.

Indiaanlast kehastav Johnny Depp ning nimitegelase saabastesse astunud Arnie Hammer. Viimase rollisooritus on äärmiselt unustatav ning seda mitte vaid Deppi ümbritsenud kriitika tõttu. Foto: Outnow.ch

Edasi Kentuki poisid, valu... punanahkadele?

Vaid vähesed mäletavad 2013. aastal ilmunud naljamärulit „The Lone Ranger“. Kui too linateos mingigi mälestuse ajusoppide vahele peaks manama, poleks selleks teps mitte peaosas üles astuv Arnie Hammer, vaid tema kamraadina üles astunud Johnny Depp. Viimane ratsutas „Kariibi mere piraatide” laineharjal ning tõi ekraanile järjekordse “naljaka“ tegelaskuju. Sel korral heitis kapten Jack Sparrow õlgadelt mantli ja kübara ning asendas need indiaanisulgedega. See aga oli problemaatiline seetõttu, et Deppi põlisameeriklasest tegelaskuju Tonto oli pisut totu ning mees ise, noh, valgenahaline. Depp ise väitis, et temas on ka killuke indiaaniverd, aga see üldsuse meelt muuta ei suutnud.

Tulemus? „The Lone Ranger“ oli... lihtsalt okei.

Emma Stone’i nukker luau

Aastal 2015 jõudis filmilevisse Cameron Crowe romantiline komöödia „Aloha“, mille üks peategelastest oli (vähemalt paberil) hawaii ning aasia juurtega neiu Allison Ng. Kes oli peaosas? Ei keegi teine, kui sajaprotsendiliselt aaria rassi esindav Emma Stone.

Tulemus? Film polnud kinnogi jõudnud, kui Crowe juba üldsuse ees vabandust palus, Emma Stone sai aga whitewashingu osas suure õppetunni.

„Batman Begins“ serveeris vaatajatele tünga, andes esialgu mõista, et Ra's al Ghuli kehastab Ken Watanabe. Hiljem muidugi selgus, et kurjami tegelik etendaja on Liam Neeson. Kumbki meestest pole araablane. Foto: Outnow.ch

Koomiksid – tõeline kurja juur!

Ilmselgelt on koomiksifilmid problemaatilised! Liam Neeson mängis „Batman Beginsis“ Araabia kurjamit Ra's al Ghuli, valgenahaline näitlejanna Tilda Swinton kehastas „Doctor Strange’is“ aga müstilist Tiibeti guru Ancient One… kes koomiksites on mees. Swintoni skandaal vabandati välja väitega, et Ancient One tiitel „rändab ringi“ ning ei ole seotud vaid ühe konkreetse (fiktiivse) inimesega, reaalses elus aga ei tahetud tiibetlase palkamisega välja vihastada Hiinat, kes Hollywoodi filmide kassaedus kõnekalt kaasa räägivad.

Tulemus? Mõlemal filmil läks hästi, Neesoni ja Swintoni tegelaskujudel mitte nii väga (nad said surma).