Praktiliselt välja müüdud: kommunistlik sõnum kapitalismile ette ei jääFoto: Walmart.com / Kuvatõmmis
Maailm
10. september 2018, 18:25

„Te ju natsisümboolikaga särke ei müüks, ega?“ USA suurim poekett teeb kommunismiga head äri (26)

Reedel saatis Leedu valitsus USA poekettide suurimale gigandile Walmartile teate, milles nõudis, et ettevõtte veebipoest võetaks maha kommunismisümboolikaga rõivad. Solvav särk on Walmartis aga pea välja müüdud.

Leedu välisminister Linas Linkevicius pöördus Walmarti poole küsimusega: „Te ju natsisümboolikaga särke ei müüks, ega?“ Leedu suursaadik USAs kinnitab The Guardianile, et Leedu valitsus saatis Walmartile kirja, milles palub solvavate logodega kaup müügilt maha võtta. Ehkki algatus tuli Leedust, toetavad leedukate pöördumist ka Eesti ja Läti poliitikud. Guardiani saadetud kirjale poekett ei vastanud, kuid nende kodulehel seisab, et „igasuguse ajaloolise või päevakajalise sündmusega seotud tooteid, mida võib pidada solvavateks“ ei ole Walmart.com lehel lubatud müüa.

Esmaspäeval Walmarti veebipoes ringi rännates leiab esimese hoobiga punase „CCCP“-särgi koos sirbi ja vasara logoga. Toote hindeks on kliendid andnud ühe tärni ning näha on, et vastuolulise disainiga toode on hiljuti avastatud. Nii augusti lõpus kui septembri alguses on kliendid lisaks ühetärnilistele hinnetele kirjutanud pahaseid kommentaare: „Lõpetage kommunismi ülistamine!“ „Miks mitte siis ka haakristid? Te ülistate riigi sümbolit, mis piinas ja küüditas miljoneid süütuid inimesi.“

„Osta lahedaid särke!“ kuulutab aga Walmarti pood. Osta saab erinevaid variatsioone sirbist-vasarast ja „CCCP“-ist nii meestele kui naistele: T-särke, maikasid ja kapuutsiga jakke. Nõukogude sümboolikaga on müügil ka märgid, samuti kokaraamat „CCCP Cook Book“ („NSVLi kokaraamat“ ingl. k.).

Valik missugune: kahtlase väärtusega sümboolikat eri värvides ja suurustes Foto: Walmart.com / Kuvatõmmis

Tõsiasi, et just Walmart, ameeriklaste suurim poekett, USAs McDonalds'istki suurem kapitalismi sümbol, müüb kommunismilogoga materjali, on pehmelt öeldes irooniline. Milline enesest lugupidav kommunist ostab oma meelsust näitavad rõivad Walmartist? Nagu näha, siis ilmselt jääb iroonia paljudele klientidele kättesaamatuks, sest vaatamise hetkel on veebipoe sõnul alles vaid viis ülalmainitud meeste T-särki. Sama lugu ka sarnase disainiga meeste maika, naiste kapuutsiga jaki ning musta värvi meeste T-särgiga.

Nõukogude kokakunsti tutvustav raamat siiski rõivastega võrreldes sama populaarne müügiartikkel ei ole.