Serena Williams sõimamas pukikohtunik Carlos Ramost.Foto: USA Today Sports / Scanpix
Tennis
11. september 2018, 09:41

Serena Williamsit karistanud kohtunik lihtsalt järgib reegleid, tema käest pole „pääsenud“ ka tippmehed! (6)

Ajaleht USA Today võttis veel kord kõne alla laupäeval USA lahtistel tennisemeistrivõistlustel peetud naiste üksikmängu finaali, kus Naomi Osaka alistas Serena Williamsi, kes kaotas vahepeal enesevalitsuse, ründas kohtunikku verbaalselt ja sai erinevaid karistusi geimi äravõtmiseni.

Miks rahvusvahelise tenniseliidu ITF eilne avaldus toetas pukikohtunik Carlos Ramost? Sest too lihtsalt järgis reegleid!

Keegi ei kahtle, et Williams on karjääri jooksul pidanud taluma seksistlikke ja rassistlikke rünnakuid. Seksism on tennises jätkuvalt teemaks, kuid USA Today hinnangul pole vaja arvata, et see oli mängus ka laupäeval. Enne, kui Ramos määras kolmanda karistuse, mis maksis Williamsile terve geimi, nimetas too kogenud kohtunikku "valetajaks" ja "vargaks".

Vaatame nüüd 2018. aasta Suure slämmi turniiride reegleid. "... verbaalne rünnak on ametniku, vastase, sponsori, pealtvaataja või mõne teise inimese suunas tehtud ütlus, mis on ebaaus, halvustav, solvav või muul viisil ründav."

Kohtuniku nimetamine valetajaks ja vargaks läheb selgelt nende määratluste alla.

Seejuures lisas Williams Ramosele, et mehed räägivad palju hullemaid asju, kuid jäävad karistusteta. Päris nii see Ramose puhul pole.

2016. aasta Rio olümpial määras Ramos Murrayle karistuse pärast seda, kui kuulis Murray suust sõna "loll". Murray märkis hiljem, et ta ütles "loll kohtunikutöö", mitte "loll kohtunik".

2017. aasta Prantsusmaa lahtiste neljanda ringi mängus jäi Rafael Nadal ilma ühest esimesest servist, kui Ramos karistas teda ajaviitmise eest. Nadal teatas hiljem, et Ramos ei roni tema mängudel enam kunagi pukki.

Juulis Wimbledonis karistas Ramos Novak Djokovici reketi vastu maad virutamise eest. Kolmel tänavusel esimesel Suure slämmi turniiril olid mehed saanud 59 karistust, peaaegu kaks korda rohkem kui naised.

Millest algas Williamsi saaga? Teises setis nägi Ramos, et treener Patrick Mouratoglou andis Serenale tribüünilt juhtnööre, mis on keelatud. Williams sai hoiatuse. Muuseas, sama karistuse oli Serena õde Venus Williams saanud Ramoselt 2016. aasta Prantsusmaa lahtistel!

Mouratoglou tunnistas hiljem, et ta juhendas oma hoolealust, Ramos pidanuks Williamsit vaikselt hoiatama ja ütlema, et treener lõpetaks selle tegevuse. "Niimoodi käituvad kõik kohtunikud aastaringselt," lausus treener. "Sinna see ka jäänuks ja me vältinuks edasist draamat."

Et Williamsil oli hoiatus all, võeti temalt automaatselt punkt, kui ta reketi vastu maad virutas. Ning kohtuniku sõimamine tõigi juba geimikaotuse.