Kas Nõmme Kalju fännid saavad varsti omasid uues klubisarjas toetada?Foto: Robin Roots
Jalgpall
11. september 2018, 18:57

Aivar Pohlak: Eesti klubidel ei lähe lihtsamaks

Euroopa jalgpall saab kolmanda eurosarja - mida võidavad sellest Eesti klubid?

Peale kohaliku meistritiitli on Eesti parematel jalgpalliklubidel veel üks suur unistus – jõuda lõpuks eurosarjas põhiturniirile. Aastast 2021 peaks selle tõenäosus suurenema, sest Euroopa jalgpalliliit (UEFA) plaanib Meistrite ja Euroopa liiga kõrvale tugevuselt kolmandat turniiri.

Sellest teatas iga-aastasel Euroopa jalgpalliklubide assotsiatsiooni koosolekul UEFA klubivõistluste organiseerimise komitee üks juhte, Torino Juventuse president Andrea Agnelli.

"Ootasime UEFA täitevkomitee heakskiitu, nüüd on roheline tuli saadud,“ rääkis ta. Hooajast 2021/22 suureneb klubisarjade põhiturniiridel osalejate arv 96ni. Süsteem vajab uuendamist.“

Praegu osaleb Euroopa vutisarjade põhiturniiridel 80 tiimi – 32 heitlevad kõige ihaldatuma Meistrite liiga karika üle, 48 astuvad samme Euroopa liiga trofee suunas. Niisiis suureneb Euroopas mängivate klubide hulk 16 võrra ning tulevikus peaks igasse sarja mahtuma 32 võistkonda. Kui palju võidavad sellest Eesti satsid?

„Tõenäosus alagrupiturniirile jõudmiseks suureneb – see on fakt,“ sõnab Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak. „On loogiline, et ka rahasummad suurenevad. Ometi ei lähe Eesti klubide jaoks (eurosarja jõudmine) lihtsamaks – ka teised keskmised ja väikesemad klubid hakkavad kasvatama sportliku poole arendamisesse tehtavaid investeeringuid, mis tähendab, et konkurents hoopis kasvab. Mis tähendab, et edu tagatiseks saab endiselt olla vaid kompetents ja sellel põhinev järjepidev töö. Klopsides üheks hooajaks kokku meeskonna eeldades, et see toob kaasa tulemuse ja täiendava raha – see stsenaarium ei hakka ka nüüd toimima ja andekate mängijate leidmine ja nendest tippjalgpallurite kasvatamine jääb endiselt edasiliikumise võtmesõnaks.“

Vähendab tasemevahet

Pohlaku sõnul ajendas UEFAd kolmanda eurosarja poole kiikama klubide konkreetne huvi ning olukord, kus kahe turniiri võimalused on mahu mõttes ammendunud.

„Kvalifikatsioonimängud, kolm eelringi ja play-off ring, mängud algavad juba jaanipäeva paiku ning teevad selle perioodi nendele klubidele, kellel samal ajal käivad ka liigamängud, keeruliseks,“ selgitab ta. „Näiteks Joonas Tamme koduklubi Sarpsborg pidi Euroopa Liiga alagrupiturniirile jõudmiseks mängima sisuliselt 8 nädalat järjest 2 mängu nädalas. Tõsi, olenevalt sellest, milline stsenaarium rakendub, ei pruugi koormus eelringidele oluliselt väheneda, aga vähemalt veidi peaks olukord paremaks muutuma. Samuti vajab praegune Euroopa Liiga grupiturniiril mängivate klubide hulk vähendamist. Oluliseks põhjuseks on ka soov veidike kaasa aidata tasemevahe vähenemisele Euroopa klubijalgpalli tippude ja ülejäänud osa vahel.“

Milline turniir täpselt välja nägema hakkab, on hetkel veel keeruline öelda. Eeldatavasti võib võistluse formaadist paremat aimu saada järgmise aasta sügisel.