Eesti koondise peatreener Martin Reim.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
12. september 2018, 02:23

ÕL SOOMES | Martin Reim: võime ju panna pikka ette ja ise järele, aga selleks on vaja õiget tüüpi ründajaid. Meil neid pole (6)

Eesti jalgpallikoondis jätkas Rahvuste liigat 0:1 kaotusega Soomele. „Ütlen ausalt, vihkan kaotusi," lausus peatreener Martin Reim mängu järel Eesti ajakirjanikele.

"Väga tahtsime võita, aga mingi väike kvaliteet jääb meil puudu. Et need viimased söödud ja löögid läheksid kas või raami, et oleks mingisugune šanss väravaid saada. Meil tekkis neid olukordi, kus saime ka vabalt löögile või kastis sees head söötu värava ette mängida, aga soomlased olid igal pool ees olemas. Vabalt tehtud löögid lendasid üle, nii on raske väravaid lüüa.

Tuleb õnnitleda soomlasi, nemad realiseerisid täna paremini. Meid mõjutab natuke ka olukord, mis ründavatel mängijatel koduklubides on. Väravasoont pole leitud ja kõigil pole ka väga palju mänguaega. Samas tahtmise ja soovi kohta pole midagi öelda, see oli olemas."

Oleme viimasest kuuest mängust viis kaotanud ning väravaid ei taha kah kuidagi tulla. Kas oleks mingeid muutusi või restarti vaja? "Puhtrealistlikult, ega meil pole, et oh, võtame viis uut ründajat, siis tuleme ja laksutame. Võib-olla [Rauno] Sappinen on hea hoo peal veel, aga kas ka koondisemängudes? Võimalus tuleb kindlasti anda.

Restart... me ei hakka mingit täiesti uut stiili mängima. Võime ju mitte üritada tagant palliga mängida, panna pikka ette ja ise järele, aga selleks on vaja õiget tüüpi ründajaid. Meil pole sellist tüüpi, kes murraks Soome keskkaitsjaid jõuga maha. Tuleb lähtuda meie mängijate individuaalsetest oskustest ja tugevustest.

Täna üritasime minna agressiivselt kõrgelt peale, sest eelmise mängu algus oli meil väga raske. Agressiivsus äratab mängijad üles. Soome koondis on alati väga hea mängude alustaja, ei tahtnud lasta neil kohe initsiatiivi võtta. Täna olime kohe mängus sees, aga ühe poolkontraga karistati meid ära. Väike segadus äärel ja olukord lahendati meie kahjuks."

Meil oli üheksa nurgalööki, kuid normaalseid pealelööke sealt ei tulnud. Annab ehk seal midagi ära teha? "Pallid olid kõik ründamiseks väga korralikud. See, kuidas minna nende peale, kas saadakse mehest vabaks ja kas minnakse täpselt õigesse kohta...

Meie alagrupp on standardolukordades väga tugeval tasemel. Hätta me ei jää, aga üle ka pole. Pallid olid head, aga me ei suuda võidelda end löögipositsioonile. Paneme taktika paika, kes mida teeb, kuhu lähme ja natuke harjutame ka, aga see pole sarnane nagu mängus, kus on põhimõtteliselt tegu maadlusega. Ideed on, aga peab tulema kogemusega. Joonas Tamm on klubi eest löönud neid ära, võib-olla praegu olid siis kõvemad pähklid vastas."

Mingeid liikumisi, katteid annab ehk ikka välja mõelda. Inglismaa koondise keskkaitsja Harry Maguire pääses MMil peaaegu iga kord löögile. Vaevalt asi ainult selles oli, et ta nii kõva võitleja on.

"Jah, nad mängisid meile väga sarnaselt. Samasse tsooni, sarnase asetusega. Aga eks vastane teab samu asju, on nendeks valmis ja teeb kõik selleks, et mees vabaks ei jää. Ju siis meil pole hetkel Maguire'i-sugust meest, kes positsiooni välja võitleks."

Ehk et te ei hakka nüüd abitreenerite Janno Kivisilla ja Andres Operiga uusi liikumisi nuputama? "Iga kord mõtleme uusi asju, olenevalt sellest, kuidas vastane nurgalööke kaitseb. Kas mängitakse tsooni või mitte. Kus on tsoonimängijad, mitu jäetakse ette. Nüansse on hästi palju.

Sõltub meie mängijatest kah. Kes on lööja ja nii edasi. Ei ole lihtsalt, et joonistame täpid ja teeme liikumised. Peavad olema mängijad, kes nendega hakkama saavad."

Lõpetuseks kinnitas Reim, et kõik mehed, kes alustasid, olid tervise poolest 100% mänguvalmis.