Neymar Electronic Artsi lipulaeva „FIFA 19“ virtuaalsel väljakul kõksimas.Foto: Electronic Arts
Esport
12. september 2018, 14:09

Videomängustuudio Electronic Arts sattus Belgias hasartmänguseaduse rikkumise tõttu kriminaaluurimise alla

Juhusel põhinevad auhinnakastid on olnud osa videomängudest juba päris mitu aastat, seda vähemalt konkreetsete žanrite ja nimede puhul. Suurimateks näideteks on tulistamismängud „Counter-Strike: Global Offensive“, „Overwatch“ ning jalgpallimäng „FIFA“. 

Viimase arendaja-väljaandja Electronic Arts on sattunud aga justnimelt auhinnakastide tõttu kriminaaluurimise keskmesse, vahendab Eurogamer.

Auhinnakastide olemus on lihtne. Kasutaja maksab raha ning saab selle eest vastu virtuaalse „kasti“, mida avades on võimalik saada kas kosmeetilisi kaunistusi oma relvale, kostüüme karakteritele või – valikutest halvim – eseme, mis annab talle teiste kasutajate ees, kes raha ei maksa, taktikalise eelise. 

„FIFA“ mänguseeria puhul saab kasutaja osta kaardipakke, mille sees peituvad reaalsete mängijate embleemid, mille abil on teatud mängulaadis võimalik valmis ehitada oma jalgpallimeeskond. Kaartide väärtus ja ihaldatus sõltub neile omistatud numbrilisest näitajast (kujutab atleedi tugevust võrdluses kolleegidega) ning värvusest (hall, hõbedane, kuldne).

Problemaatiline on antud nähtus aga seetõttu, et kasutajal ei ole mingit võimalust teada, mida ta auhinnakastist saada ning kui suured on erinevate esemete ilmumise tõenäosused. Sellest tulenevalt kuulutas Holland tänavu aprillis, et teatud videomängud, mis toda süsteemi sisaldavad, langevad hasartmängude alla ning on seega illegaalsed. Samasuguse teadaandega järgnes Belgia, kes juba mullu avaldas soovi auhinnakastid üle kogu Euroopa ära keelata.

Otsuse vastuvõtmisel pidid erinevad mängufirmad (Blizzard, Valve, 2K Games) Belgias müügi jätkamiseks oma tooted seadusega vastavusse viima, mis tähendab, et belglastest mänguritel pole võimalik mängudest auhinnakaste osta. Electronic Arts on jätnud enda mängud aga puutumata, millest ajendatult on Brüsseli prokuratuur otsustanud videomängukompanii kohta alustada kriminaaluurimist. On tõenäoline, et uurimine võib lõppeda kohtuasjaga.

Electronic Arts väitis aprillis, et kõik nende teosed on „arendatud ning ellu viidud ülemaailmseid eetika- ja seadusnorme silmas pidades“. Kompanii arust pole võimalik nende teoseid või nendes leiduvaid elemente hasartmängude alla liigitada, kuna kasutajad saavad auhinnakastidest alati väljatoodud arvu esemeid ning neid pole võimalik edasi müüa ega rahaks teha.