Henrik Rödl Tallinnas.Foto: Martin Ahven
Korvpall
12. september 2018, 14:43

INTERVJUU | Saksamaa peatreener Kristian Kullamäest: tal on koondises suur roll ja see tuleb talle kindlasti kasuks

Eesti korvpallikoondis kohtub homme MM-valikmängus Saksamaaga, kelle rivistuses on muuhulgas kohal kaks NBA pallurit Dennis Schröderi (Oklahoma City Thunder) ja Maxi Kleberi (Dallas Mavericksi) näol. 2019. aasta MM-valiksarja esimese ringi läbis Saksamaa täiseduga, kaks korda pandi kotti ka Eesti pühapäevane vastane Serbia.

Pärast tänast treeningut said Eesti ajakirjanikud võimaluse lisaks Schröderile ja Kleberile rääkida ka koondise peatreeneri Henrik Rödliga.

Miks tuleb nii hea mängija nagu Dennis Schröder sisuliselt alati koondisesse, kui selleks võimalus tekib?

Tõepoolest, ta on alati väga motiveeritud koondisesse tulema. Meil pole tekkinud kunagi probleeme, et teda siia saada. Dennisele lihtsalt meeldib selle seltskonnaga mängida ja ta mõistab, et koondisemängud tulevad tema karjäärile kasuks. Vaadates tema koondisemänge läbi aastate, on selgelt näha, kui palju ta arenenud on. Sama kehtib ka NBA kohta. Treeneritele pakub suurt lõbu, et ta meiega on.

Kas Thunder tegi Schröderi osas mingeid takistusi või oli teda lihtne koondise juurde saada?

Dennis teeb klubidele juba varakult selgeks, et koondises mängimine on talle väga oluline. Ma pole kunagi kuulnud ei (Schröderi endise koduklubi) Atlanta Hawksi ega ka Thunderi poolt, et neile see ei meeldiks. Olen klubide esindajatega rääkinud ja nad on olnud väga positiivsed.

Paljudel meeskondadel on MM-valikmängude akende ajal olnud rohkelt puudujaid. Kas võib väita, et Saksamaa kuulub nende tiimide sekka, kellel on kadusid meeldivalt vähe olnud?

Ka meil on palju puudujaid, aga see meid praegu ei huvita. Olen väga tänulik mängijatele, kes on saanud kohale tulla. Võitude osas on meil tõesti hästi läinud.

Mida Eesti koondiselt homme oodata?

Olen kõiki nende mänge näinud. Ka neil on olnud palju erinevaid koosseise, aga nende stiil pole eriti muutunud. Eesti mängib kiirelt, neil on väga head viskajad. Proovime olla nii hästi ette valmistunud kui võimalik.

Eesti uus mängujuht Kristian Kullamäe on viimastel aastatel mänginud Saksamaal. Kas seetõttu olete tema stiiliga rohkem tuttavad?

Bundesligas ta eriti platsile ei saanud, rohkem sai ta mänguaega madalamates liigades. Aga loomulikult teavad meie treenerid teda väga hästi. Kullamäe on noor, aga andekas. On näha, et tal on koondises suur vastutus ja minu arvates on tal mängud päris hästi välja tulnud. Tema arengule tuleb see kindlasti kasuks.

25 aastat tagasi suutis Eesti EM-finaalturniiri avamängus Saksamaad võita. Mida sellest kohtumisest mäletate?

Mina ei saanud kaasa teha, sest olin vigastatud. Mängu ise mäletan väga hästi. Eestil oli palju häid viskajaid ja üks neist viskas lausa väga hästi. (Rödl peab ilmselt silmas 30 punkti kogunud Aivar Kuusmaad). Eesti ja Saksamaa korvpallikoolkond oli tollal üsna sarnane.