Theresa May kolmapäeval Briti parlamendis saadikute küsimustele vastamas. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
12. september 2018, 21:05

Brüssel alustas operatsiooni "Päästke Theresa!" (9)

Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti kõnelustel Michel Barnier teatas selle nädala algul mõnevõrra ootamatult, et Euroopa Liit ja Suurbritannia on võimelised jõudma lahkumislepinguni kuue kuni kaheksa nädala jooksul.   

Barnier' sõnul on lahkumislepingust kooskõlastatud 80% ning ta peab realistlikuks võimalust, et see kiidetakse põhimõtteliselt heaks juba 13. novembril Euroopa Liidu erakorralisel tippkohtumisel. 

Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti kõnelustel Michel Barnier. Foto: Reuters/Scanpix

Briti meedia arvates on Barnier' ootamatu leebus seotud kartusega, et Suurbritannia endine välisminister Boris Johnson soovib 30. septembrist kuni 3. oktoobrini Birminghamis toimuval konservatiivide aastakonverentsil praeguse peaministri Theresa May parteijuhi kohalt tagandada ja tema asemele asuda. Johnson on viimastel nädalatel Mayd väga karmilt kritiseerinud ning pühapäeval kirjutas ta ajalehes Mail on Sunday, et May programm meenutab talle enesetaputerroristi pommivööd, mille detonaator asub Brüsselis. 

Johnsoni ambitsioonid saada May asemel konservatiivide liidriks ja Suurbritannia peaministriks tekitavad aga Euroopa Liidus õudu. Brüsselis leitakse, et Johnson paiskaks peaministrina nii Suurbritannia kui ka kogu Euroopa kaosesse. Just seetõttu pehmendas Barnier seniseid seisukohti ning püüab teha kõik, et May jääks Suurbritannia peaministriks.  

Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust tuleva aasta 29. märtsil.