Foto: Teet Malsroos
Seisukoht
12. september 2018, 18:54

Seisukoht | Kõlvart ja NLKP (8)

Tallinna volikogu esimees Mihhail Kõlvart räägib EPLi arvamusloos rahvuslike küsimuste kuritarvitamisest ja avaldab lootust, et keegi ei hakka valimiste eel üles kutsuma pogrommidele!

Võib aru saada, et lugu on ajendatud nii venekeelse hariduse temaatikast kui ka oletatavate venekeelsete riigireeturite äsjasest tabamisest, õigemini küll ühiskondlikest vastukajadest reeturite kinninabimisele. Loo iva aga mahub kokku ühte lõpuosa lausesse: „Kui keegi tahab tikuga üht maja seina põlema panna, läheb paratamatult tuleroaks kogu maja.“

Too lause tundus kuidagi tuttavlikuna ning polnud vaja mälusoppides tuhnida, et meelde tuleks selle lause analoog ajaloost. Pärast Balti ketti 1989.aastal pidas NLKP keskkomitee vajalikuks teha avalduse „Olukorrast nõukogude Balti vabariikides“.

Selles peitus tõsine ähvardus: „Inimesed peavad teadma, millise kuristiku poole tõukavad neid natsionalistlikud liidrid. Kui neil õnnestub oma eesmärke saavutada, võiksid tagajärjed olla rahvastele katastroofilised: nende eluvõimelisus ise võib sattuda küsimärgi alla.“

Kui ma öeldust ikka õieti aru sain, siis Kõlvart pidas tuleroaks minna võiva maja all silmas ilmselt Eesti riiki. Sel juhul tundub, nagu 30 aasta jooksul polekski ajaloos olnud mingeid arenguid, kui võimuerakonna üks juhtfiguure hoiatab Eestit samasuguse natsionalistliku hävingu eest nagu NLKP keskkomiteegi.