Nõukogude propagandakunst Vabamus.Foto: Martin Ahven
Maailm
12. september 2018, 21:12

TUDENGIRÜHMITUS: Gulag oli kaastundlik, rehabiliteeriv ja hariduslik süsteem! (29)

Paraku ei ole teadmine sellest, et Nõukogude võim represseeris räigelt soo- ja seksuaalvähemusi, nagu ka teadmine küüditamistest, vangilaagritest ja muudest nõukaaja tagakiusamistest kõigile maailmas ühtmoodi teada. Ilmselgelt esindamata kõigi transsooliste inimeste teadmisi ajaloost, teatas ühe Londoni ülikooli üliõpilasgrupp Twitteris, et Nõukogude sunnitöölaagrid olid kaastundlikud, rehabiliteerivad ja üldse rohkem nagu klubid. Kuidas küll nii?

Telegraph vahendab, et tegelikult algas kogu konflikt sellest, et Goldsmithsi ülikooli seksuaalvähemuste esindajaid ühendav grupp nähvas sotsiaalvõrgustikus Twitter ühele õppejõule, et saadavad ta Gulagi. Vaidlus omakorda oli saanud alguse grupi transaktivistidest, kes väitsid, et mõned ülikooli feministidest õppejõud diskrimineerivad transsoolisi tudengeid.

Iseenesest on tõepoolest feministide seas neid, kes on negatiivselt meelestatud ennekõike transnaiste vastu, pidades neid endiselt meesteks ja keelates neil osalemast näiteks naistele mõeldud rühmades või kasutamast naiste tualettruumi. Neid feministe nimetatakse terf'ideks (ingl. k. trans exclusionary radical feminist ehk transsoolisi tõrjuv radikaalfeminist).

Kuid tagasi Twitterisse ja seal tekkinud möllu. Kui tekkinud olukorras oli Goldsmithsi LGBTQ grupil nüüd kuldne võimalus tuua diskussioon tagasi transfoobia teemasse, vabandada, paar sammu tagasi astuda, kommentaar kustutada, teha natuke uurimistööd või lihtsalt rohkem mitte midagi öelda, siis paraku jätsid nad võimaluse kasutamata ja kaevasid tekkinud augu veelgi sügavamaks. Grupp vastas, et „ühe foobiku saatmine Gulagi on tegelikult kaastundlik, vägivallatu tegu“.

Twitteri-säutsud jätkasid seletamist, et Gulagi õudused on kõigest CIA väljamõeldis ning et sunnitöölaagrid olid hoopis paremad kui praegune läänelik vanglasüsteem, kuna olid mõeldud kurjategijaid rehabiliteerima. Tehti tööd, käidi koolis, korraldati erinevaid klubisid ja kõige kauem istus vang kinni 10 aastat, on paraku nõukaajaloos vähe haritud tudengite arusaam Siberi laagritest.

Akadeemiliste ajaloolaste ning reaalselt Siberisse küüditatud inimeste käsitlus Nõukogude vangilaagritest on mõistagi kardinaalselt erinev ülikooli grupi omast. Tuntud ajaloolane Anne Applebaum lisab veel ühe olulise märkuse: „Enamik vangidest olid süütud kõigist tegudest, mida me tänapäeval kuritegudeks peame.“

Rääkimata sellest, et Nõukogude režiim represseeris jõuliselt seksuaal- ja soovähemusi.

Goldsmithsi üliõpilasesindus peatas LGBTQ grupi tegevuse ja selle rahalise toetamise. Esinduse sõnul oli grupi Gulagi-kommentaar ning veelgi enam, hilisem vabandamisest keeldumine, üliõpilasesinduse reeglitega vastuolus.

Ülikooli LGBTQ grupi esindajad ise Telegrahpile kommentaari anda ei soovinud. Nende Twitteri-konto on avalikkusele suletud ning ka Facebooki leht ei ole ligipääsetav.