MÖÖDA: Nii Henri Anieril (sinises) kui ka teistel Eesti koondistlastel oli Rahvuste liiga avamängudes raskusi väravale pihta saamisega.Foto: Facebook / Eesti jalgpall
Jalgpall
12. september 2018, 19:52

Jalgpallurid ei saa väravale pihta. Kas Reim üldse suudab aidata? (2)

Jalgpallikoondise peatreeneri Martin Reimi nahas ei tahaks praegu olla. Nii Kreeka kui ka Soome vastu tehti taktikaliselt kõik justkui õigesti, ometi kaotati mõlemad Rahvuste liiga mängud tulemusega 0:1.

Loomulikult saab ja võib iga kaotuse järel asetust ning mänguplaani kritiseerida, kuid karm reaalsus on see, et mõlemad väravad löödi meile enda ebakõlade tagajärjel. Neid on aga keeruline treeneripingilt ära hoida.

Eksimusi juhtub, hoopis suurem murelaps pesitseb teisel pool väljakut. Eesti suutis kahe mängu peale teha 17 pealelööki (korralik arv), aga neist vaid kolm suunata vastase värava raamide vahele (Soome vastu 12st üks). Ja needki kas kaugelt ja/või hädised. Ei Kreeka ega Soome väravavaht pidanud tegema ühtki paraadtõrjet. Nii ei olegi ju võimalik jalgpallimänge võita. 

Kõige hullem on asja juures see, et Reimi ja tema abiliste käed on olukorra parandamiseks seotud, sest probleemi allikas peitub (ründavate) mängijate individuaalses kvaliteedis. Nagu teame, seda koondiselaagrites nädalaga ei paranda. Niisiis, peeglisse vaatamise koht? 

Ründajate kehv statistika

„Mingi mängutase on meil ikka olemas,“ ütleb keskväljamees Konstantin Vassiljev. „Lihtsalt peame mõnikord enda vastu kriitilisemad olema ja mõtlema olukordade üle, kus me polnud head. Mitte lihtsalt ütlema, et vastane oli hea. Täna (teisipäeval - M.T.) oli meie lõpetamine alla arvestust, kui tahame sellist mängu võita. Kõik sõltub meist endist ja tööst oma klubides. Kui tahame areneda, siis põhiosa tööst toimub seal.“

Ta jätkab: „Siin on ka objektiivsed põhjused. Kahjuks enamus meie ründemängijaid ei mängi praegu klubides väga ega löö palju väravaid. Seoses sellega puudub arvatavasti enesekindlus.“

Sama mõtte edastas teiste sõnadega ka Reim. Seega, vaadakem fakte. Soome vastu tipuründes alustanud Sergei Zenjov on Krakowi Cracovia eest osalenud Poola kõrgliigas seitsmest matšist neljas (187 min), kuid pole skoorinud. Kesktormaja Henri Anier (FC Lahti) mängib stabiilselt, ent on viimase nelja kuu jooksul löönud Soome meistrisarjas ainult ühe värava.

(Ääre)ründaja Ats Purje (Kuopio Palloseura) pääseb samuti Soomes regulaarselt väljakule, kuid sahistas viimati juuli alguses. Vasakäär Siim Luts (Teplice) on usaldatud Tšehhi kõrgliigas platsile kahes mängus seitsmest (100 min), mille jooksul andnud ühe väravasöödu. Ainsana tuli positiivse fooni pealt koondisesse ääremängija Henrik Ojamaa (Legnica Miedz), kes on klubis põhimees ja andis enne reisi Poola meistriliigas kolmes kohtumises järjest resultatiivse söödu.

Tõsine mõttekoht 

Ühesõnaga, meil lihtsalt polegi praegu Andres Operi või Indrek Zelinski sarnast väravakütti, kes kõik võrgud ribadeks virutaks. Ka lähemal silmapiiril mitte. Kurb, aga tõsi. Ent miks olukord selline on? Tõsine mõttekoht kõigile ala arengu eest vastutajatele, treeneritele, kuid ka palluritele endile. Kas tehakse liiga vähe tööd? Või piisavalt, aga kehvasti? 

Aga mida siis Reimil ja abilistel teha? Järgmised Rahvuste liiga mängud on juba kuu aja pärast. Selle ajaga noori peale ei kasvata. Kas muuta taktikat? Anda võimalus teistele meestele (aga kellele?)? Või jätkata vanaviisi ja loota, et äkki saame teinekord väravale pihta? 

Reim: „Puhtrealistlikult, ega meil pole, et oh, võtame viis uut ründajat, siis tuleme ja laksutame. Võime ju panna pikka ette ja ise järele, aga selleks on vaja õiget tüüpi ründajaid. Meil pole sellist tüüpi, kes murraks Soome keskkaitsjaid jõuga maha.“ 

Noh, Joonas Tamme (põhikohaga keskkaitsja) võiks ju iseenesest proovida varem kui 80. minutil. Äkki näkkab. Tõsi, natuke on ka varu vigastatud poolkaitsja Mattias Käidi arvelt.

Ent Soome mängu taustal näib suurim reserv hoopis standardolukordades. Vassiljev riputas trahvikasti umbes 15 head palli, kuid kõik läksid raisku. See on lubamatu! Reimi hinnangul taandub löögile pääsemine kogemustele ja võitlusele, mitte niivõrd liikumistele. „Nüansse on hästi palju. Ei ole lihtsalt, et joonistame täpid ja teeme liikumised. Peavad olema mängijad, kes nendega hakkama saavad.“

 

Soome - Eesti 1:0

Värav: 12. Teemu Pukki
Väljakukohtunik: Orel Grinfeld (Iisrael)
Pealtvaatajaid: 4632

Soome: Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Albin Granlund (76. Sauli Väisänen), Joona Taivio, Robin Lod (87. Rasmus Karjalainen), Teemu Pukki (90+1. Joni Kauko), Rasmus Schüller, Pyry Soiri, Tim Sparv, Jasse Tuominen, Jukka Raitala.

Eesti: Mihkel Aksalu, Taijo Teniste, Joonas Tamm, Ragnar Klavan, Karol Mets, Ken Kallaste, Henrik Ojamaa, Konstantin Vassiljev, Artjom Dmitrijev (77. Ilja Antonov), Siim Luts (77. Henri Anier), Sergei Zenjov (86. Ats Purje).