Hetk Pyeongchangi hokiturniiri finaalist Venemaa - Saksamaa.Foto: SIPA/SCANPIX
Jäähoki
12. september 2018, 22:37

Vaat see oleks pomm - jäähoki võib olümpiakavast kaduda (2)

Kas kujutate ette taliolümpiamänge jäähokita? Ei kujuta? Ent halvemal juhul võib niimoodi juhtuda, sest ROKi ja hokikogukonna suhted jahenevad.

Aastad 1998-2014 tähendasid olümpiahoki kuldajastut: suurliiga NHL tegi pausi ja mängudel osalesid kõik maailma tipud. Ent pool aastat tagasi PyeongChangis enam nii polnud, NHLiga ei saadud sel korral kokkuleppele. Ning rahvusvahelise hokiliidu IIHF presidendi Rene Faseli hiljutise visiidi ajal Kanadasse tilkus meediasse läbi, et ROK mõtleb tõsiselt hoki staatuse muutmisele: kas hakkaksid olümpial mängima kuni 23aastaste koondised või ala kavast sootuks kaotada, kirjutas Venemaa portaal sports.ru.

ROK lükanud radikaalseima stsenaariumi küll kohe ümber - 2022. aastal Pekingis on kavas nii naiste kui ka meeste jäähoki. Kuid eile kinnitas Fasel uuesti, et meeste hoki olümpiakavast väljaarvamine tulevikus on täiesti reaalne.

Hokijuhi kartustel on alust. PyeongChangi eel ei ilmutanud ROK vähimatki huvi NHLi mängijate kaasamiseks. Sellest oli huvitatud ainult IIHF ning riikidest kõige enam Venemaa, kus just hokiturniiri peetakse talimängudel enda jaoks tähtsaimaks. Venemaa alaliit jõudiski juba teatada, et teeb kõik võimaliku olümpiaideaalide kaitsmiseks.

Maailma mastaabis sarnaneb hoki aga praegu jalgpalliga, kus olümpiaturniir polnud ala jaoks sugugi esimese suurusjärgu sündmus.