Vanuatuga polnud meil tol ajal isegi diplomaatilisi suhteid. Foto: Henryk Sadura/Vida Press
Blogid
13. september 2018, 07:13

Kuidas „Vanuatu diplomaat“ Eestis ilma tegi (2)

25aastase Erik V. pahandused algasid 1996. aastal. Eesti ärimehed olid juba piisavalt mammonat kogunud, aga Mercedese edevaid kupeesid veel kõigil istumise all polnud. Sestap ärataski politsei tähelepanu Tallinna Raekoja platsil kurseeriv mersu, mis peale erandlikkuse oli varustatud siniste diplomaatiliste numbritega. Hilisemal uurimisel tuli välja, et need viitasid Eestis peaaegu tundmatule saareiigile Vaikses ookeanis. Vanuatuga polnud meil tol ajal isegi diplomaatilisi suhteid.

Erik V. näitas ette papitükile trükitud tehnilise passi ja volituse. Mõlemat peeti võltsinguks. Auto viidi politsei parklasse.

Suurem pahandus aga ootas alles ees. Erik V. oli Jõe tänaval pesitsenud firma Divec tegevjuht ning tegeles riiuli- ja offshore-firmade müügiga. 1998. aastal väljus iga neljas Eestis registreeritud firma Diveci ustest.

1999. aastal korraldas maksu- ja tolliamet Divecis karmi läbiotsimise ning viis minema veoautokoormatäie arvuteid ja dokumente – Erik V. kurtis, et isegi töötajate laste kooliõpikud visati koormasse. Pabereid uurides tuli välja, et fiktiivsete tehingute ja dokumentide abil aitas Divec ärimeestel tasumata jätta sadu miljoneid (tollastes kroonides) maksuraha. Divec protestis kohtus, kuid asjatult.