RASKE: Rain Veidemani olek sümboliseerib terve Eesti koondise raskusi mängus Saksamaaga.Foto: Teet Malsroos
Korvpall
13. september 2018, 22:49

43 punkti polnud Eesti veel visanud. Ja 43punktiline oli Saksamaa ülekaal

Eesti korvpallikoondise MM-valiksarja mängu Saksamaaga võis karta, kuid ligi poolesajale punktile kärisenud vahe oli natuke liiast. Ent eilse päeva märksõna oli 43 punkti – Eesti viskas ise nõnda palju ja kaotas just nõnda suure vahega – 43:86.

Tegemist on kõigi aegade väikseima skooriga, mida Eesti meeste koondis suutnud visata. Kahjuks tuleb tulemust pidada seaduspäraseks, sest meie esindus on taas kord uue näoga ning puudujate armee suurem kui eales varem. Saksamaal see-eest oli kohal ühtlane ja tugev rivistus, kes lustis eesotsas oma suurima staari Dennis Schröderiga.

Mängust endast pole rääkida suurt midagi. Kahekohaline vahe tehti sisse juba esimeste minutitega, poolajal näitas tabloo 24:49 ja enne viimast veerandit 30:73. Helge hetke eest hoolitses Sander Raieste, kes avaveerandil purjetas läbi vastaste kaitse ja surus pikkade meeste nina alt palli võimsalt rõngasse!

„Vastas oli väga kogenud meeskond, kel on iga detail paigas. Õiged katted, liikumised, mehed said palli õiges kohas. Samuti tegutsesid nad kaitses õigesti. Tänu sellele lõid meie mehed verest välja. Välja tuli väga vähe asju, mida olime mängu eel kokku leppinud, mida soovisime teha,“ rääkis Sokk.

Ta märkis, et praeguses kuuemängulises MM-valiksarja teises tsüklis tuleb seada siht iga korraga oma asju paremini ära teha. „Peame õppima kannatlikkust. Kui midagi pahasti läheb, kipub asi mõneks ajaks veerema. Vastane mängitas ka päris pikalt põhimehi ja meid hoiti kogu aeg pinge all. Kaotasime oma agressiivsuse, enesekindlus kadus ja sealt tulid möödavisked.“

Kuidas said hoolealused pealiku hinnagul hakkama Saksamaa liidri Dennis Schröderiga, või on too nii hea, et polegi vasturohtu võimalik leida? „Teatud tegevused olid meie poolt talle rohkem „lubatud", aga päris plaani kohaselt ei õnnestunud mängida. Saime tema üks-üks mängu alguses kontrolli alla, aga ta söötis ja teised mehed tegid korvid ära,“ selgitas Sokk.

Samas võtmes kõnelesid mängijad. „Kõik nägid, mis toimus. Pahasti läks. Kõik, mis kokku lepiti – näiteks oli vaja katet panna – ei pandud. Okei, mõned vabalt saadud visked panime mööda. Siis oleks vahe 40 pealt 30le saanud, aga suurt vahet ju pole,“ rääkis 14 punktiga Eesti resultatiivseimaks kerkinud Rain Veideman.

Saksamaa võimsate keskmängijatega madistanud Maik-Kalev Kotsar tõdes, et parandamisruumi on skoorivääriliselt. „Isegi selling mäng on kogemus. Oleme noor meeskond. Peame selle meelde jätma, et järgmisel korral paremini esineda. Põdema ei tohi jääda,“ sõnas Kotsar.

„Vastased olid agressiivsed, aga meie üritasime asju rutakalt teha. Mõnes kohas jäid katted panemata, üritasime liiga kiiresti oma kohtadele jõuda. Serbia mänguks saame parandada absoluutselt kõike. Esimene asi on agressiivsus, peame täiega peale minema. Loomulikult peab ka visketäpsus parem olema,“ lisas ta.

Eesti visketabavus oli 31, vastastel 53 protsenti. Just Saksamaa tippklubis Bambergis igapäevaselt harjutav Kristian Kullamäe ei tabanud ühtegi üheksast viskest ja jäi sootuks nullile. „Põlesin läbi,“ tunnistas ta. „Tahe oli meeletu, aga kahjuks seekord ei läinud. Peab järgmisel korral uuesti proovima.“

Meeskonna kui terviku esitust kommenteerides tõdes Kullamäe, et vastas oli väga tugev ning pealegi väga hästi kodutöö ära teinud tiim. „Nad teadsid täpselt meie käike ja tegemisi, eks sellegi tõttu oli raske. Meil on noor võistkond, kokkumäng on napp.“

Eestil ei lähe kergemaks, sest homme sõidetakse Belgradi, kus pühapäeval tuleb vastu astuda sama tugevale Serbiale – pealegi võõrsil, keevalise lõunaslaavi publiku ees.

Eesti – Saksamaa 43:86 (24:49)

Eesti: Veideman 14, Raieste 7, Kotsar 6, 4 rs, Hermet 6, Kajupank 4, Kurbas 2, Nurger 2, Kirves 2, Kullamäe 0, Paasoja 0, Sutt 0, Puidet 0

Saksamaa: Schröder 18, 6 lp, 10 rs, Barthel 12, 8 lp, Zirbes 12, Kleber 11, Tadda 7, Obst 6, Thiemann 5, Giffey 5, Doreth 3, Akpinar 3, Jallow 2, Voigtmann 2, 5 rs

L-grupi tabeliseis: Saksamaa 7 võitu, 0 kaotust, Kreeka 7-0, Serbia 4-3, Gruusia 3-4, Iisrael 3-4, Eesti 2-5

Õhtu suurim staar täitis oma rolli perfektselt

Dennis Schröder. Ajakirja Sports Illustrated arvates NBA paremuselt 80. korvpallur, seega maailma mõistes mitte midagi erilist. Aga Eestisse satub tema kaliibriga pallureid loomulikult harva. Neljapäeval näitas Oklahoma City Thunderi mängujuht Rocca al Mare suurhalli kogunenud 3300 inimesele, kui lihtne korvpall meistrite jaoks olla võib.

18 punkti, 6 lauapalli ja 10 resultatiivset söötu on Schröderile koondisesärgis igapäevased näitajad, aga tavaliselt ei tule need säärase kergusega kui eile. Ookeani taga rahuldub 185 cm pikkune välgunool tihti tahakaldelt keskpositsioonivisetega, aga Eesti kaitsjate vastu jõudis ta paari pette ja elegantse sammuga korvi alla. Ja loomulikult polnud ta kade – kui mitu eestlast Schröderile peale tulid, leidis ta vaba kaaslase. Korra pani sakslaste liider publiku ahhetama isegi jalgevahelt sööduga.

Pärast lõpusireeni oli Schröder ilmselgelt saali popim poiss. Tema autogrammi noolisid kümned väikesed fännid ja tagamängija polnud tindi kulutamisega kade. Õnnelikud said enda kogusse ka fotojäädvustuse.

Dennis Schröder Foto: Teet Malsroos

Sõnades jäi päevakangelane viisakaks. „Eesti ei suutnud viskeid tabada, tavaliselt on nad selles paremad. Tegime kaitses suurepärast tööd,“ ütles ta.