Foto: Teet Malsroos
Nädala TOP
14. september 2018, 16:27

TOP 5 | Peeter Ernits jõudis koju (9)

Keskerakonnast lahkunud ja EKRE näol oma vaimse kodu leidnud Peeter Ernits jätab võimuliidu meeleheitlikku olukorda: 51 häält riigikogus tähendab, et parteidistsipliini tuleb hoida iga hinna eest. Valitsuse püsimise nimel võib olla vajalik pakkuda näiteks kõrgemat kohta valimisnimekirjas parteilasele, kellele muul juhul oleks näidatud ust. Seebiooper riigikogus igal juhul kestab, ent halvimal juhul vaatab valitsus seda kõike teovõimetult pealt.

MMS põranda alla

Imeravimile MMS pühendatud Facebooki lehekülje kustutamine vaevalt on rõõmusõnum: niigi avalikku tähelepanu tõrjuvad iseravitsejad võivad võimalust uue, salajasema kohtumispaiga loomiseks suisa tervitada. Ent veelgi enam morjendab, et tervistkahjustava preparaadi müügile ja reklaamile ei suuda otsustavalt piiri panna Eesti riik, vaid vastutajate pihtide vahele võtmine sõltub ühe suurkorporatsiooni suvast.

Riigikogu vajab abi

Euroopa Parlamendis isikliku bürooga harjunud Reformierakonna esimees Kaja Kallas on teinud ettepaneku hankida personaalne assistent igale riigikogu liikmele. Mõtteid, kuidas parandada saadikute töö kvaliteeti, on teistelgi: näiteks tuleks tagada, et riigikogulaste palgakasv peaks sammu keskmise palga pidurdamatu tõusuga. Väiksem koormus ja suurem palk peaks „vaikselt tiksujate“ asemel tooma riigikokku enam tippspetsialiste.

Isetäituvad lubadused

Inimestele peo peale raha lubamisega riskib erakond suure pettumusega, kui koalitsioon seda lõpuks ei toeta. Kavalam on lubada pensionite tõusu 100 euro võrra kahe aasta jooksul, nagu teeb Keskerakond. Neid trumpab üle aga meid viie rikkaima sekka viia lubanud Reformierakond: nelja aastaga kerkib pension 200 euro võrra ja õpetajate palk jõuab 2000 euroni. Jätkuks vaid majanduskasvu!

Pangad panustavad leplikkusele

Pahameel paroolikaartide kadumise ümber vaevalt oleks nii suur, kui sellele poleks eelnenud pangakontorite sulgemist maakohtades. Kuidas eakas mobiil-ID, ID-kaardi lugeja või PIN-kalkulaatoriga hakkama saab, jääb pelgalt lähedaste mureks. Pangad teavad, et teenusest päris loobuda ei saa ja nii pole mõtet vaevata end kampaaniatega, nagu pakkuda eakatele näiteks aasta aega mobiil-ID kasutust tasuta.