Kangelased tulevad: professionaalsed päästjad sõltuvad suuresti ka vabatahtlike abistFoto: AFP/Scanpix
Maailm
14. september 2018, 22:15

Katrina järel loodud vabatahtlike päästjate ühing on Florence'i küüsist päästnud juba 160 inimelu

Vabatahtlikest moodustatud rühmitus Cajun'i Merevägi (ingl. k. Cajun Navy) on Põhja-Carolinas orkaan Florence'i käest päästnud vähemalt 160 inimest, kirjutab ABC News. Peamiselt tõttasid vabatahtlikud appi autode katusele roninud lõksujäänutele.

Cajun'i Merevägi (cajun - Louisiana osariigi põlisasukate kultuur ja identiteet) päästab inimesi kõigi vahenditega, mis nende käsutuses on, olgu nendeks täispuhutavad madratsid või paadikesed. Paljud inimesed taipasid orkaan Florence'i eest liiga hilja põgeneda ning kui vesi maanteed üle ujutas, oli nende ainsaks pääseteeks auto katusele ronimine.

„Lained olid jõle suured, poolteist kuni kaks ja pool meetrit, rääkisid ühed“ kirjeldab Cajun'i Mereväe algataja Todd Terrell. „Paljud inimesed ei pääsenud minema, jäid nende ilmastikuolude tõttu teedele lõksu. Me päästsime õige mitmed nende autokatuselt.“

Kangelased tulevad: professionaalsed päästjad sõltuvad suuresti ka vabatahtlike abist Foto: AFP/Scanpix

Cajun'i Merevägi loodi 2005. aastal pärast seda, kui Louisiana osariiki räsis orkaan Katrina. Mereväkke kuuluvad Louisiana paadiomanikud ning nad käivad sageli katastroofipiirkondades abiks. Terrell räägib, et kokku on nendega koos antud piirkonnas umbes 300 vabatahtlikku, mõned on tulnud sadade kilomeetrite kauguselt. Nende eesmärk on anda endast kõik, et Florence ei nõuaks ühegi inimese elu. Paraku on reede pärastlõunase seisuga siiski juba teatatud nelja inimese surmast. Ühes kodus hukkusid ema ja tema imikueas laps, kui maja katusele langenud puu maja terve teise korruse purustas.

Florence on raugenud 1. kategooria tormiks, ent peamiseks ning väga tõsiseks probleemiks on metsikutest sajuhoogudest põhjustatud üleujutused. Üle poole miljoni majapidamise USA idarannikul on elektrita.

Selle paari lähedased, ema ja väikelaps, hukkusid, kui suur puu tormituultes katusele kukkus Foto: AFP/Scanpix